02 / 05 / 2024

Körfezli yatırımcılar mülke koştu!

Körfezli yatırımcılar mülke koştu!

Mütekabiliyet yasasından sonra Türkiye’den mülk edinen Ortadoğuluların sayısında önemli oranda artış meydana geldi. Yasadan önce Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin Türkiye’de mülk edinmesi zor şartlara bağlıydı.



2013 yılında 735 bin metrekare mülk edinen Körfez sermayesi, bu yılın ilk on ayında 2 milyon metrekare yer satın aldı. Yasadan önce Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin Türkiye’de mülk edinmesi daha zor şartlara bağlıydı. Direkt mülk edinemedikleri için bu ülkelerin vatandaşları Türkiye’de şirket kurarak mülk alıyorlardı.


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Körfez yatırımcıların en çok İstanbul’da mülk aldığını, İstanbul’u, Yalova, Sakarya, Bursa, Kocaeli ve Trabzon’un izlediğini söyledi. Yazıcı, şunları söyledi:


“Yabancıların alan bazında Türkiye’ye yaptıkları yatırımları incelediğimizde 2014 senesinde 2013’ün ilk dokuz ayına göre yüzde 78 daha fazla alana yatırım yaptıklarını görüyoruz. Yatırım yapan kişi sayısı da yüzde 66 arttı. Körfez ülkeleri payının nasıl değiştiğini incelediğimizde 2014 senesinde 2013’e göre yüzde 167 daha fazla yatırım yaptıklarını görüyoruz. Yatırım yapan kişi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 200’ün üzerinde artmış. Körfez ülkelerinin yabancı yatırımcılar içindeki payı yüzde 25’ten yüzde 38’e çıkmış durumda.”


Geri Dön