28 / 04 / 2024

Körfezli yatırımcılar, Türk inşaat sektörü ile buluştu!

Körfezli yatırımcılar, Türk inşaat sektörü ile buluştu!

Körfezli yatırımcılar, Türk inşaat sektörü ile buluştu. 47 Arap yatırımcının katıldığı etkinlik 3 gün sürecek. Türk inşaat patronları, yaşanan terör olaylarının yabancı yatırımcıları tedirgin etmemesi için ‘Türkiye’ye yatırımdan korkmayın’ mesajı verecek



KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), yabancıya gayrimenkul satışını arttırmak için Körfezli yatırımcıları Türkiye’ye çağırdı. ‘Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması’ dün başladı, 3 gün sürecek. Cityscape’in bilgi ortaklığı ile yapılan toplantılara DEİK, İTO, MÜSİAD ve TİM’de destek veriyor. Buluşmanın ilk gününde Türk inşaat şirketleri projelerini anlattı, Türkiye’de yatırımın avantajlarına dikkat çekti. Bugün ve yarın ise Türk firmalarla yabancı yatırımcılar birebir görüşmeler yapacak, ortak iş geliştirme fırsatlarını kovalanacak. Eylül ayında Dubai’de yapılan gayrimenkul fuarı Cityscape’e katılan şirketler, bu defa projelerini yerinde tanıtmış olacak.


ZOR AMA ÇALIŞMALIYIZ

Ortadoğu’dan 47 şirketi ağırladıklarını söyleyen KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik,  “Bu çalıştaylarda amacımız yabancıya blok blok gayrimenkul satmak değil. Bireysel yatırımlar için broker’ları getirdik. Türk şirketler her gün ortalama 12-13 görüşme yapacaklar” dedi. Ankara’da olan yaşanan katliamdan duydukları üzüntüyü dile getiren Çelik şunları söyledi: “Ankara’daki saldırı nedeniyle bu tür organizasyonları yapmak zor ama memleketimizin kalkınması için çalışmalarımıza devam etmek zorundayız. Türkiye ekonomisi, demokrasi kültürü büyük bir ülke. Yabancılar birebir görüşmede terör olaylarını soracaklar. Onlara ‘Türkiye yaşanmaz bir ülke değil. Türkiye’den korkmayın ve yatırıma gelin’ diyeceğiz.” 


SEKTÖRE BAKIŞ YENİLENMELİ

Çelik, toplantının başarılı geçmesi durumunda 6 ayda bir yapılacağını dile getirdi. Yabancıya satış rakamlarının istenilen seviyede olmadığına dikkat çeken Çelik, toplam satış içindeki yabancı  payının yüzde 5-10 arasında olması gerektiğini ifade etti. Yabancıya konut satışının yılda 50-55 bini bulması gerektiğini belirten Çelik, “Yabancıya konut satışında 4-5 milyar dolarlık hacme ulaştık. Türkiye’deki konut sektörüne baktığımızda yılda 550 bin adetlik birinci el satış yapılıyor. Bunun yüzde 5’ini 10’unu yabancıya satış olarak gerçekleştirebilirsek, öngünümüzde 15-20 milyar dolara çıkacak iş hacmi var. 2 bin - 5 bin ev satıp yabancıya satış yapıyoruz diye kendimizi kandırmayalım” diye konuştu. Yabancıya satışın mevzuatla da güçlenmesi gerektiğini belirten Çelik, yeni hükümetin konut sektörüne bakışını yenilemesi gerektiğini vurguladı. Çelik, “Bu sektör ilgiyi hak ediyor. Vergiler iç ve dış piyasa için makul hale getirilmeli. Mesela aynı vergi 15 kere alınmamalı” dedi.


Yabancılar ne diyor?

Dubai merkezli Alliance Uluslararsı Yatırım şirketi CEO’su Davud Shezawi, Türkiye’de yatırımları bulunduğunu ve bu yatırımlarını artırmak için Türk firmaları ile bir araya geldiklerini söyledi. Türkiye’deki terör olaylarını değerlendiren Shezawi, yatırım konusunda kendilerini kaygılandıran bi durum olmadığını dile getirdi.

Sotheby’s International Realty CEO’su George Azar da Arap vatandaşlarının Türkiye’ye olan ilgisinin katlanarak arttığını belirtti. Bölgede en güvenli liman olarak Türkiye’yi gördüklerini de söyleyen Azar “Son aylarda yaşanan olumsuz gelişmeler yatırım perspektifimizi etkileyeceğini sanmıyorum” dedi. 

Arap yatırımcıların kendilerini iyi hissedecekleri bir kültürü Türkiye’de bulacaklarını belirten Dubai kökenli Elysian CEO’su Noman Mahmood, İstanbul başta olmak üzere Bodrum gibi turistlik bölgelerde de yatırımlar düşündüklerini söyledi. Noman Mahmood, “TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi yatırım için bu ülkeyi daha da cazip kılıyor. Türkiye kar marjı yüksek olan bir ülke” dedi.

Suudi merkezli gayrimenkul yatırım şirketi Al Ghazali Başkanı Ali M. Al Abdullatif ise İstanbul’da yatırım konusunda temkinli olduklarını belirtti.  Al Abdullatif, “Takside, restoranda, ev alırken bize farklı fiyat söylüyorlar. Bu nedenle emin olamıyoruz. Mesela Dubai’de bir taksici bunu göze alamaz ama Türkiye’de oluyor” dedi. 



Hürriyet 


Geri Dön