28 / 04 / 2024

Koronavirüs sonrası Alanya'da emlak talebi artacak! 

Koronavirüs sonrası Alanya'da emlak talebi artacak! 

Maremot Gayrimenkul sahibi Murat Kayacan, "Yabancılar Alanya’dan vazgeçmiş değil. Tam tersine yurt dışından Alanya’ya talebin arttığını gördük" dedi. Alanya'da sektör temsilcileri, koronavirüs ile oluşan durumu değerlendirdiler...



Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, emlak ve inşaat sektörünü de etkiledi. Yabancı yatırımcıların tercihi Alanya’daki sektör temsilcileri, inşaat sektöründe ve emlak sektöründe talebin azaldığını ifade ediyor.

Yeni Alanya'da yer alan habere göre, insanları endişelendiren küresel salgın öyle etkili oldu ki, tüm sektörler gibi inşaat ve emlak sektörünü de etkiledi. Alanya’daki sektör temsilcileri yaşanan son durum hakkında  değerlendirmelerinde bulundular.

Koronavirüs sonrası Alanya da emlak talebi artacak! 

Koronavirüsle mücadele sürecinde inşaat sektöründe hem üretim hem de satışın yavaşladığını ifade eden Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, “İnşaat sektörü de diğer sektörler gibi ciddi bir etki altında. Turizm sektörü, inşaat sektörü hepsi birbirine bağlı. Neticede hepimiz aynı gemideyiz. İnsanlar Alanya’ya gelecek ki burada bir yatırım düşünecek veya burada yaşayan insanlar önlerini daha rahat görecek ki konuta yatırım yapabilsinler. Bu sıkıntılı süreçte devletimiz de elinden gelen gayreti gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin de kredilerle alakalı sıkıntıları dile getirmişti. Biz de gerekli mercilere bu sorunları anlattık. Bu sıkıntılı süreci hep birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Bizim temennimiz haziran ayında toparlanmanın başlayacağı yönünde. Alanya’daki inşaat sektörünün çoğu yurtdışı kaynaklı satışlar yaptığı için tahsilatlarda ciddi sorunlar oldu. Tapu teslimi yapacaktı müşterisine, yapamadı. Mülk almayı düşünen bazı müşteriler 'Süreç geçsin, ondan sonra bakalım' şeklinde geri dönüş yaptılar. Tabi bu da inşaat sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Çalışma saatlerinin kısıtlanması, haftasonu çalışmayacak olmak ve şehir dışından malzeme getirmek için yaşanan sıkıntılar üretimi zorlaştırdı. Hem üretim hem de satış, bu süreçte yavaşladı” diye konuştu.

Koronavirüs sonrası Alanya da emlak talebi artacak! 

‘ALANYA’YA TALEP ARTACAK’

Antalya bölgesinde vaka sayısının az olmasından dolayı Covid-19’un bitmesi durumunda Alanya’ya yoğun talep olacağını belirten Maremot Gayrimenkul sahibi Murat Kayacan, "Emlak sektöründe Covid-19 nedeniyle alım satımlarla ilgili işlemlerde daralma var. Bunun dışında inşaat sektörü de şu anda olumsuz yönde etkilendi. Alanya’da turizm çok etkili. Dairelerin yüzde 80, yüzde 90’ını yabancı yatırımcılara satıyoruz. Bunların içerisinde Avrupalılar ve Ruslar ağırlıklı. Gerek yurtdışı gerekse şehirlerarası uçuşların olmaması bizi olumsuz yönde etkiledi. Müşterilerin tapularını şu anda veremiyoruz. Çünkü müşteri buraya gelemiyor. Onun için de tapusunu alamıyor. Önümüzdeki dönem çok önemli. Eğer ölüm vakaları düşerse ve ulaşım yolları açılırsa insanlar Alanya’ya gelecektir. Yabancılar Alanya’dan vazgeçmiş değil. Tam tersine yurtdışından Alanya’ya talebin arttığını gördük. Yalnızca yurt dışından da değil, İstanbul,  Ankara  gibi büyükşehirlerden buraya doğru kaymalar olacaktır. Türkiye ortalamasına baktığız zaman Antalya’da vaka sayısının diğer illere göre düşük olması bizim için avantaj sağlıyor. Alanya’yı ve Antalya bölgesini daha cazip hale getiriyor. Yurtdışında 60-65 yaş üzerinde olan yaşlı grup Alanya gibi yerleri ağırlıklı olarak tercih edecektir. Covid-19 ile mücadelede başarı elde edilirse Antalya ve Alanya’nın önü şu anda çok açık gözüküyor" şeklinde konuştu.

Emlak sektöründe bir durgunluk yaşandığını dile getiren emlak danışmanı Anjelika Chezhia, “Ülkeler arası ve şehirler arası yollar kapandığı için ev almak isteyen insanlar Alanya’ya gelemiyor. Koronavirüs tüm sektörleri olduğu gibi emlak sektörünü de çok etkiledi. Ciddi anlamda durgunluk var. Eskiden günlük 150 işlem yapıyorsak, şimdi 10 işlem yapıyoruz. Çoğu inşaatçı ofislerini kapattı. Ekonomik anlamda zor bir süreçten geçiyoruz. Özellikle yabancıya yönelik emlak satışını çok etkiledi. Yerleşik yabancılarda 'Evimi satıp, ülkeme gideyim' düşüncesi yok. Tam tersi yurtdışındaki yabancılar Alanya’ya gelmek için gün sayıyorlar. Vatandaşlar kurallara ne kadar uyarsa bu süreç o kadar erken biter. Ne kadar erken biterse turizm o kadar erken açılır ve eskisi gibi çalışmaya devam ederiz” diye konuştu.

Gayrimenkul sektörü koronavirüs sonrası toparlanacak mı?

Gayrimenkul sektörü salgın sonrasına hazırlanıyor!


Geri Dön