29 / 04 / 2024

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı istatistiği!

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı istatistiği!

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı istatistiği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından açıklanıyor. 2013 yıl sonu verileri ile Türkiye'de kaç tane korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı vardır?



Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı istatistiği!

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan, o eseri meydana getiren toplumun toplumsal, kültürel, ekonomik, siyasal, bilimsel ya da estetik niteliklerinin belgesi olan yer üstünde, yer altında veya su altındaki korunması gerekli taşınmaz varlıklarına deniyor.


Söz konusu kültür varlıkları, Bakanlıkça ya da Bakanlıkça gerektiğinde diğer ilgili kurum ve kuruluşların uzmanlarından veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün kendi uzmanlarından iki kişiden az olmamak üzere kurulacak ekibi tarafından tespit ediliyor.


Tespit çalışmalarını yapmak üzere; Genel Müdürlük, Koruma Bölge Kurulu Müdürlükleri veya Müze Müdürlüklerince Bakanlığın imkânları, mevsim ve arazi şartları, konunun önemi, kamusal yararı, tarih sırası ve çalışmayı yapacak tespit ekibinin durumu gözetilerek hazırlanan ve güncelleştirilen programı uygulanıyor.


Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı istatistik verileri, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından açıklanıyor. 2013 yıl sonu verileri ile korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı istatistiği şu şekilde sıralanıyor.



TÜRÜSAYISI

Sivil Mimarlık Örneği  63.385

Dinsel Yapılar  8.923

Kültürel Yapılar  10.222

İdari Yapılar  2.577

Askeri Yapılar  1.057

Endüstriyel ve Ticari Yapıları  3.554

Mezarlıklar  3.486

Şehitlikler  248

Anıt ve Abideler  326

Kalıntılar  2.161

Korunmaya Alınan Sokaklar  61

TOPLAM96.000


Taşınmaz kültür varlıkları nedir?



Geri Dön