Kosova İbar Nehri üzerindeki köprü yeniden canlanacak!
Kosova'da, kuzeyinde Sırpların, güneyinde Arnavutların yaşadığı Mitrovica şehrini ikiye bölen İbar Nehri üzerindeki köprünün yeniden aktif hale getirilmesi için çalışmalar başladı.
Kosova'da, kuzeyinde Sırpların, güneyinde Arnavutların yaşadığı Mitrovica şehrini ikiye bölen İbar Nehri üzerindeki köprünün yeniden aktif hale getirilmesi için çalışmalar başladı.
Kosova kurumlarının, Mitrovica'nın bölünmüşlüğünün sembolü olan köprüdeki geçişlerin tekrar canlandırılması amacıyla başlattığı çevre düzenlemesi çalışmaları hayata geçiyor.
Çalışmaların başlaması nedeniyle gerçekleştirilen törene katılan Güney Mitrovica Belediye Başkanı Agim Bahtiri burada yaptığı konuşmada, yapılan çalışmaların tüm vatandaşlara etnik köken fark etmeksizin fayda sağlayacağını söyledi.
Çalışmalar sonucunda şehrin birleşeceğini ve vatandaşların hem araçlarla hem de yaya olarak serbestçe hareket edebileceğini ifade eden Bahtiri, köprünün yeniden canlandırılmasının zamanı geldiğini vurguladı.
Bahtiri, istikrar ve anlayışın sürdürülmesi gerektiğini dile getirerek, köprünün yanında bulunan ve 1999 yılında savaşta bombalandığı için yanan Kosova İslam Birliği himayesindeki İbre Camisi'nin de tekrar inşa edileceğini bildirdi.
Kuzey Mitrovica Belediye Başkanı Goran Rakic, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu çalışmaların dört ay süreceğini duyurdu.
Avrupa Birliği Kosova Ofisi, Mitrovica’daki köprünün Kosova’daki ilişkilerin normalleşmesinin sembolü olarak görüleceğini kaydetti.
Proje kapsamında, köprü üzerindeki yolun araçlar ve yayalar için iyileştirilmesi ve köprü çevresinin düzenlemesi çalışmaları yapılacak. Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen canlandırma çalışmaları, geçen yıl imzalanan Brüksel anlaşmasında belirlenmişti. Çalışmalar bittiğinde, vatandaşların Mitrovica’nın Güney ve Kuzey'ine daha kolay ulaşması beklenirken, köprünün, şehrin eski hale dönmesine katkı sağlayacağı düşünülüyor.
İbar Nehri üzerindeki köprü, Kosova'daki savaşın ardından Mitrovica'nın bölünmüşlüğünün sembolü haline gelmişti. Sırpların yaşadığı Kuzey Mitrovica'yı, Arnavutlar'ın yaşadığı güneyden ayıran köprünün üzerine 2011 yılında barikatların yerleştirilmesiyle Mitrovitsa şehri fiziken de bölünmüştü. İki yıl önce de barikatlar kaldırılmıştı.
AA