28 / 04 / 2024

Kovid-19 tedbirleri inşaat sektörünü toparladı!

Kovid-19 tedbirleri inşaat sektörünü toparladı!

GABORAS tarafından hazırlanan raporda, inşaat sektörünün ülke genelinde sorunlu olduğu belirtildi. Ancak koronavirüs salgını sonrasında alınan tedbirler inşaat sektöründe toparlanmayı sağladı.



GABORAS tarafından Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) iş birliğinde sürdürülen DAV (Sahadan Veri Doğrulama) Projesi’nin ilk aşamasında sona gelindi. 

Gayrimenkul sektörünün teknoloji ve güvenli ticaret platformu GABORAS'tan yapılan açıklamada, GABORAS ve MÜSİAD’ın 16 il ve 2 ilçe başkanlıklarının katkı ve koordinesiyle, GABORAS danışmanları ve data uzmanlarının, akademisyenlerin, yerel sanayici ve iş adamlarının bulunduğu il komisyonları tarafından yürütülen projede 8 bin 625 adam/saatlik çalışma gerçekleştirilerek bin 587 sayfalık rapor düzenlendiği belirtildi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; varlık yönetimi, güvenli ticaret, endeksler, menkulleşme ve borsa başlıkları halinde hazırlanan rapora göre, satış birim değer skoru (SBDS) ve metrekare birim değerleri üzerinden illerin gerçek sıralamasında ayrıştığı kaydedildi. Örneklenen DAV çalışması kapsamında 18 şehir arasında en değerli iller ülkenin batısında bulunuyor. Buna göre İstanbul ve Muğla ülkenin en değerli şehirleri oldu. Değeri en düşük olan şehirler doğu ve güneydoğu bölgelerinde bulunurken diğer bölge illerinin ise aradaki değerlere yayılmış durumda olduğu belirtildi. 

Rapor, inşaat sektörünün ülke genelinde sorunlu olduğunu ortaya çıkarırken Kovid-19 salgını sebebiyle alınan tedbirler sonrasında düzelmeler olduğu kaydedildi. Erzincan yüzde 59, Kütahya yüzde 32,  Adana  yüzde 37 ve Hatay yüzde 52 oranı ile inşaat sektöründe en sorunlu şehirler olurken, koronavirüs salgını sonrasında inşaat sektöründe en sorunlu şehir olma özellikleri devam etse de Erzincan’ın yüzde 54, Kütahya’nın yüzde 28, Adana’nın yüzde 32, Hatay’ın ise yüzde 49 oranına gerileyerek iyileştirmeler olduğu kaydedildi. Bu şehirleri yüzde 16 ile yüzde 25 aralığındaki sorun oranıyla Antalya, Eskişehir, Kayseri, Malatya, Gaziantep ve Çorum takip etti. 

Kovid-19 tedbirleri inşaat sektörünü toparladı!

Açıklamada görüşlerine yer verilen GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, DAV (Sahadan Veri Doğrulama) projesinin ilk aşamasında Afyonkarahisar, Adana, Antalya, Batman, Bursa, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Samsun, Uşak illeri ve Gebze ile Karadeniz Ereğlisi ilçelerini kapsayan projenin çalışma bölgesinde 12 kalkınma ajansının bulunduğunu dile getirdi.

Rapora göre, her şehrin birbirinden ayrıştığı, şehirlerin ekonomik dinamiklerinin banka kaynaklarının dışında ilerlemekte olduğu ve bilanço dışına sürüklendiğini gördüklerine dikkat çeken Altun, “Verileriyle kendini anlatan, markalaşan ve yarışan şehirler yerine verilerle kendini ifade edemeyen şehirlerin çoğunlukta olduğunu saptadık. Bazı iller çeşitli şoklara ve sürekli değişen değer haritalarına karşı direnç gösterirken bazılarının ise hak etmediği bir sonuçla karşılaştığını gördük.

GABORAS, bu gücün yönetilmesinde illere rehberlik etmeye hazırdır. Ulusal ve uluslararası düzeyde kendini ifade edemeyen ve tanımlayıcı verilerini sunamayan ülke veya illerin notları eksik bilgilendirmeden, hatta kasıtlı saptırılmış verilerden dolayı çok düşük çıkıyor. Ülkemiz, şehirlerimiz veya sektörlerimiz kendini ifade edecek veri sunamıyorsa, yatırımcılar gözünde puslu ortam algısı oluşur. Kirli bilgiler bu alanı doldurunca yıkıcı etkiler gösterir. GABORAS olarak Sahadan Veri Doğrulama (DAV) projesi bu karmaşayı ortadan kaldıran bir misyon üstlendi ve başarıyla yerine getirdi" şeklinde konuştu.

İnşaat sektörü güven endeksi Ağustos'ta yüzde 2,3 düştü!

İnşaat sektöründe teknoloji devrimi!


Geri Dön