23 / 11 / 2024
fuzul

Köy-Tür'ün Torbalı tesisleri icradan satışa çıktı!

Köy-Tür'ün Torbalı tesisleri icradan satışa çıktı!

Köy-Tür Tavukçuluk'un son kalesi konumundaki İzmir Torbalı tesisleri de icradan satışa sunuldu




Türkiye'nin en büyük beyaz et üreticilerinden biriyken iflasa sürüklenen Köy-Tür Tavukçuluk'un son kalesi konumundaki  İzmir  Torbalı tesisleri de icradan satışa sunuldu. Toplam 13 parsel üzerinde 45 ayrı kümes, idari binalar ve geniş bir arazinin bulunduğu tesiste, geçen yıl mart ayında üretime son verilmişti. Tesisi tek dosya halinde icradan satışa koyan Torbalı 1. İcra Müdürlüğü, birinci ihale tarihini 1 Ekim olarak belirledi. İlk ihalede alıcı çıkmaması durumunda ihale 11 Ekim'de toplam bedelin yüzde 40'ı üzerinden yeniden yapılacak. İcra dosyasına göre, muhammen bedeli 16 milyon TL'yi bulan ve isim hakkı Samsun merkezli Çakıroğlu Grubu'nun elinde olan ‘Köy-Tür Ege Entegre Tavukçuluk AŞ'ye ait tesislerin icradan satışını, en büyük alacaklı konumundaki Denizbank istedi.

2000'li yılların başına kadar Türkiye genelinde 12 ayrı ilde tesisleri bulunan Köy-Tür'ün Torbalı tesisleri, şirketin üretimi en son durdurduğu yerdi. Tesiste çalışan bine yakın işçinin işine son verilmişti. Şimdilerde icradan satış bekleyen Torbalı tesisleri, günlük 200 tona yakın üretimi ile Türkiye'de ilk 3'e giren tavukçuluk entegre tesisi olarak anılıyordu.

Torbalı'daki tesislerin yanı sıra çeşitli illerde bulunan başka Köy-Tür tesisleri de icradan satış için gün sayıyor.  Ankara  İflas Müdürlüğü'nün yürüttüğü tasfiye işlemi kapsamında çeşitli illerdeki 20'yi aşkın Köy-Tür tesisi de ekim ayında satışa çıkarılacak. İcradanihaleler.com adlı internet sitesinde yer alan ilana göre söz konusu tesisler Kayseri, Bolu, Erzincan, Erzurum ve Mersin gibi illerde bulunuyor.
 
Temeli 5 çiftçi ailesi attı
Türkiye'nin piliç üretiminde ilk entegre tesisi olan Köy-Tür projesi, 1985 yılında Türkiye Kalkınma Vakfı'nın (TKV) kalkınmaya yönelik faaliyetlerinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Köy-Tür sisteminin ilk adımları ise 1970'lerin başında TKV'nin Tarsus'un Namrun Yaylası'nda yaşayan yoksul 5 çiftçi aile ve tümüyle gönüllü çalışmalarla başlatıldı. TKV öncülüğünde başlatılan proje zaman içinde güçlenerek Türkiye genelinde 12 ilde birden faaliyet gösterir konuma geldi. Köy-Tür, 2000 yılında Capital dergisinin araştırmasında Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasındaki en büyük gıda şirketi konumuna yükseldi. Türkiye genelinde 3 bin üreticiyle işbirliği yapan, 12 işletmesinde 4500'ü aşkın kişiye doğrudan iş imkânı sağlayan Köy-Tür, finansal darboğaza düştüğü 2002'ye kadar Türkiye'deki her 5 piliçten birinin üretimini yapıyordu. Şirket, ‘Lades' markalı ürünlerini İstanbul ve Ege'de, ‘Köy-Tür' markalı ürünlerini ise Anadolu'da tüketiciye sunuyordu.
 
Bülent Ecevit kurtarmıştı
2000'li yılların başına kadar başarılı bir biçimde faaliyetini sürdüren Köy-Tür için sonun başlangıcı ise 2001 kriziyle başgösterdi. 57. hükümetin Başbakanı Bülent Ecevit'in özel kararname ile kurtardığı Köy-Tür, içine düştüğü finansal darboğazdan kurtulamadı. 2002 yılına kadar Türkiye'nin en büyük beyaz et üreticisi olan Köy-Tür'e ait tesislerin kapısına 2003 yılından sonra birer birer kilit vurulmaya başlandı. Yem firmalarının mal sevkıyatını durdurduğu, bankaların kredilerini geri çağırdığı Köy-Tür Tavukçuluk, ardı ardına sahip olduğu gayrimenkullerini satarak içine düştüğü krizden kurtulmaya çalıştı. Tüm çabalara rağmen ayakta kalamayan Köy-Tür'ün tasfiye sürecine ise 2005 yılında başlandı.

Şirkete ait varlıkların tasfiyesini Ankara İflas Müdürlüğü'nün yürüttüğü belirlendi. Bu arada tasfiye halindeki Köy-Tür'ün isim hakkı ise Samsun merkezli Çakıroğlu Grubu'nun elinde bulunuyor. ‘Fatpi' markası ile piliç eti üretimi yapan Çakıroğlu Grubu'na bağlı Yemsel Tavukçuluk Hayvancılık şirketinin ‘Köy-Tür' markasını devralması 8 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
 HÜKÜMET YARDIM TALEBİMİZİ REDDETTİ
Köy-Tür modelinin 2000'li yılların başına kadar başarılı bir biçimde ayakta kaldığını hatırlatan TKV Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Derviş Ünlü, zordaki Köy-Tür'ü kurtarmak için 2002 yılında göreve gelen AKP hükümetine gidildiğini, ancak yardım taleplerinin olumsuz sonuçlandığını ifade etti. Köy-Tür'ün iflasa sürüklenmesinden 10 bine yakın kişinin olumsuz etkilendiğini ifade eden Ünlü, "AKP göreve geldikten sonra Köy-Tür'ü kurtarması için yardım talebinde bulunuldu. Hiçbir sonuç çıkmadı. Hükümet bize diyebilirdi ki, ‘Siz yönetim olarak yapamıyorsunuz; siz çekilin biz yöneteceğiz.' Bu da bir yöntem olarak denenebilirdi. Ancak hiçbir yardımda bulunulmadı. Köy-Tür de göz göre göre tasfiye sürecine girdi" şeklinde konuştu. Ünlü, tasfiye halindeki Köy-Tür'den yerli bankaların yanı sıra yabancı bankaların da alacaklı konumda olduğunu, tesislerin satışı ile birlikte borçların tasfiye edilmeye çalışıldığını söyledi.
Referans/Dinçer Gökçe


Geri Dön