Köy yerleşik alanları hakkında genelge!
Köy yerleşik alanları, belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalıyor. Köy yerleşik alanları ile ilgili esaslar, bit genelge ile açıklanıyor. İşte Köy yerleşik alanları hakkında genelge..
Köy yerleşik alanları hakkında genelge!
Köy ve mezraların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alan köy yerleşik (meskun) alanı olarak tanımlanıyor.
Köy yerleşik alanları ile ilgili esaslar, 02 Kasım 1985 tarihinde 18916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alıyor.
Ayrıca, I-07/İmar Uyg. Dai.Bşk./000096034-23202 sayılı Köy yerleşik alanları hakkında genelge olup; genelge esasları aşağıda yer alıyor:
T.C.
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞINA
Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü
ANKARA
KONU:Köy Yerleşik Alanları
3194 sayılı İmar Kanununun 44. maddesi uyarınca hazırlanarak 9.11.1985 tarihinde yürürlüğe giren, Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliğinin 4. maddesinin 4. bendinde yer alan, belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanlarının tespitine ilişkin tereddütlere aşağıda açıklık getirilmiştir.
Yönetmeliğin anılan maddesinde köy ve mezraların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarının (100 m) dışından geçirilecek bir çizginin içinde kalan ve sınırları il idare kurulunca karara bağlanan alanın, köy ve mezraların yerleşik alanını oluşturacağı belirlenmiştir.
1) Köy ve mezraların yerleşik alanlarının tespitinde, 9.11.1985 tarihinde mevcut olan, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapılar ile köy ortak yapılarının esas alınması gerekir. Mevcut binaların toplu olarak bulunması ve bunun belirlenmesinden okul, cami, köy odası gibi köy yapıları ile kahvehane, bakkal vb. ticari binaların tümünün veya bir kısmının bulunduğu mevkii esas alınır.
2) Tespit işlemleri, mahallenin özelliklerine göre, köy ihtiyar heyetlerinin görüşü alınmak suretiyle Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerince yapılır ve tespit sonucu belirlenen yerleşik alanın sınırı, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünün teklifi ile il idare kurullarınca karara bağlanır.
3) A- Yerleşik alanların tespiti;
a) Varsa (hangi ölçekte olursa olsun) Kadastro paftaları örnekleri üzerine kırık noktalara numaralar verilerek işlenmek suretiyle,
b) Varsa 1/1000, 1/2000 veya 1/5000 ölçekli halihazır haritalara işlenmek suretiyle,
c) (a) ve (b) bendlerinde belirtilen kadastro ve halihazır haritalar yoksa, 1/25.000 ölçekli harita kopyaları üzerine, rakamlandırılmak suretiyle veya ölçülü bir kroki tanzim etmek ve numaralanmak suretiyle yapılır.
B- Kadastro paftaları, harita ve ölçü krokisi üzerinde, köy ve mezranın meskun alan sınırlarının geçtiği (örneğin; Ali Yılmaz evi, ............... yolu, ................ kuyusu, ................ çeşmesi, vb noktalara numara verilmek suretiyle bir tutanak düzenlenir.
C- Meskun alan tespitinde esas alınan ve numara verilen noktaların en dışta olanlarının aralarının birleştirilecek bir çizgi çizilir, daha sonra bu çizgilere paralel olarak (100) m. mesafeden ayrı bir çizgi geçirilir. Bu dış çizginin çevrelediği alan, köy ve mezranın yerleşik alanı olarak kabul edilir.
D- Belediye ve Mücavir Alan İçinde Sınırları ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliğinin 4. Madde 24. Bendinde tamamlanan ve yerleşik alanlarda yer alması gereken konut dışı kentsel çalışma alanı sınırlarında köy veya mezra yerleşik alan sınırları ile birlikte tespit edilir.
E- Harita veya kroki ve tutanakların altları sırasıyla; tanzim edenler, köy ihtiyar heyetleri, Bayındırlık ve İskan Müdürleri tarafından tarih atılarak imzalandıktan sonra il idare kurullarınca uygun görülenleri, karar tarih ve noları belirtilerek valilikçe onaylanır.
Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce hazırlanan tutanak ve harita veya krokiler köy ihtiyar heyeti tarafından imza edilmediği takdirde konu Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce İl İdare Kuruluna irtikal ettirilerek Il idare kurullarınca uygun görülenlerin onaylanması sağlanır.
F- İl idare kurullarınca karara bağlanan ve valilikçe onaylanan köy yerleşik alanlarının ilanı normal usullere göre valiliklerce yapılır ve ilgili köy muhtarlıklarına da bilgi verilir.
G- Valiliklerce onaylanan yerleşik alanlarla ilgili kroki veya harita ve tutanaklar 3 nüsha olarak hazırlanır. 1 nüshası il idare kurulunda, 1 nüshası Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünde, 1 nüshası da köy ihtiyar heyetinde saklanır.
4) 9.11.1985 tarihinden önce, 6785/1605 sayılı İmar Kanununun Ek 7. ve 8. Maddelerine İlişkin Yönetmeliğin Kapsamına Giren Alanlardaki Belediye ve Mücavir Saha Sınırları Dışında Kalan Köylerin ve Mezraların Yerleşik Alanlarında Uygulanacak Yönetmelik ve 20.5.1987 tarih, 80 nolu Genelge esaslarına göre tespit edilerek il idare kurulu kararına bağlanmış yerleşik alanları geçerlidir.
5) Daha evvel 6785/1605 sayılı Kanun ve 80 nolu Genelge esasları uyarınca tespit edilmiş dağınık yerleşik alanları geçersiz olup, bu alanlarda da ilgili Yönetmeliğin 6. bölüm hükümlerinin uygulanması gerekir.
6) Yerleşik alan sınır tespitinde mülkiyet esas alınmaz. Bu nedenle tespit edilen sınır ile mevcut parsellerin bir bölümü yerleşik alan bir bölümü ise, yerleşik alan sınırı dışında, iskan dışı alanda kalabilir.
Ancak, bu tür parseller ile ilgili ruhsat talebi geldiğinde yerleşik alan sınırları dışında kalan kısım kullanılmayacak durumda küçük parça veya parçalar halinde ise uygulamanın ne şekilde yapılacağına ilişkin Bakanlıktan görüş alınmak suretiyle ruhsat talepleri değerlendirilecektir.
Köy yerleşik alanı nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com