29 / 04 / 2024

Köyler emlak vergisinden muaf mı?

Köyler emlak vergisinden muaf mı?

Emlak Vergisi Kanununda, bazı taşınmaz mallar vergiden geçici olarak muaf tutulurken; bazı taşınmazlar ise daimi olarak vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki, köyler emlak vergisinden muaf mı?



Köyler emlak vergisinden muaf mı?

Emlak Vergisi Kanununda, bazı taşınmaz mallar vergiden geçici olarak muaf tutulurken; bazı taşınmazlar ise daimi olarak vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. 


Örneğin;  Zirai istihsalde kullanılmak şartiyle makina ve alet depoları, zahire ambarları, samanlıklar, arabalıklar, ağıllar, ahırlar, kümesler, kurutma mahalleri, böcekhaneler, serler (seralar) ve benzeri binalarla, işçi ve bekçi bina, kulübe ve barakaları;


Su ürünleri müstahsillerinin istihsalde kullandıkları ağ ve alet depoları, kayıkhaneler, denizlerde ve göllerdeki işçi ve balıkçı kulübe ve barakaları vergiden daimi olarak muaf tutuluyor. Peki, köyler emlak vergisinden muaf mı?


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4/u ve 14/g maddelerinde, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan bina ve arazilerin kiraya verilmemek şartıyla bina ve arazi vergisinden daimi muaf tutuluyor.


Ancak anılan yerlerde bulunan ve muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar, ticari, sınai ye turistik faaliyetlerde kullanılan bina ye araziler (gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve arazi hariç) ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyet uygulanmıyor.


Daimi muafiyetler:

Madde: 4/U

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binalar (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan binalar hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan binalar ile muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar için bu muafiyet uygulanmaz.) 


Madde: 14/G

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi. (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit (1) usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan arsa ve arazi hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan arazi ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyet uygulanmaz.) 



Belediye olan köylerde emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön