02 / 05 / 2024

Köylüler kayayı devlete şikayet etti, bilirkişi cevapladı: Ağaçlar sizi korur!

Köylüler kayayı devlete şikayet etti, bilirkişi cevapladı: Ağaçlar sizi korur!

Trabzon'da iki kaya, Hoşarlı Köyü'nün tepesine yapıştı. Köylüler '100 tonluk taşlar bizi ezecek' deyip devletin kapısını çaldı. Ancak bilirkişinin hazırladığı rapor fıkraları aratmadı: Ağaçlar sizi korur



Adı hep gülmeye yetti. Sadece Temel ve Fadime ile değil, günlük hayatta da her daim muziplik hakimdi... İşte fıkranın anavatanı Karadeniz'den, yine fıkralık bir haber geldi. Trabzon'un Tonya ilçesine bağlı Hoşarlı Köyü'ndeki Osmanlı Mahallesi'nin başı, kayalar yüzünden derde girdi. Köye tepeden bakan 50'şer tonluk iki kaya kütlesi, yıllardır hep çileydi. Vatandaşı korkutan ilk olay, 1997'de meydana geldi. Yamaçtan düşen kaya parçası, bir evi yerle bir etti. Köylüler "İmdat" deyip resmi makamlardan yardım istedi. 


'15 CM. AYRILMIŞ' 

Ancak yıllar geçti, bir çare üretilmedi. Hoşarlı sakinleri geçtiğimiz yıl yeniden devletin kapısına gitti. Bunun üzerine Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Afet Etüt ve Hasar Tespiti Dairesi Başkanlığı ile Jeolojik Etüt ve İzleme Şube Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir heyet köye gidip olay yerini inceledi. Heyet incelemeyi rapor haline getirdi. Ancak hazırlanan rapor, "kaya düşmesine benzer" etkiye sahipti. Fıkraları aratmayan raporda şöyle denildi: "Evler kayaya 180 ile 300 metre mesafede. 40-60 derece eğimli yamaçtaki hacmi yaklaşık 15 metreküp olan ve düşme tehlikesi gösteren kaya blokları, ana kayadan 15 cm ayrılmış. Araştırmamızda ortaya çıkmıştır ki, kayalar düşse bile meskun alan arasında kalan bölge ağaçlık olması nedeniyle konutları etkilemez." Ancak bu karar köylüleri sinirlendirdi.


'VAY BAŞIMIZA GELENLER...'

Hoşarlı Köyü Muhtarı Muhammet Birinci, raporu eleştirdi. Birinci, şunları söyledi: "En yaşlısı 10-15 yıllık olan ağaç hiç 40-50 ton kayayı tutar mı? Hem orada ağaç kesmek serbest. Bu rapordan önce kalın ağaçlar köylülerce kesildi. Artık ağaçların büyümesini beklemekten başka çaremiz yok." 


Çilingir ailesi, kayanın hemen altındaki bu evde yaşıyor. Osman Çilingir, "Eşim Elmas ve 3 oğlumla birlikte korku içindeyiz. Burası bizim memleketimiz. Başka yere taşınamayız" diyor. 


Özgür Özdemir / TAKVİM


Geri Dön