03 / 05 / 2024

Krea Gayrimenkul 500 milyon dolarlık yatırım yapacak!

Krea Gayrimenkul 500 milyon dolarlık yatırım yapacak!

L 'ist İstinye 'de sona yaklaşırken yeni projeler geliştirmeye ağırlık veren Krea Gayrimenkul, bir yıl içinde Avrupa yakasında farklı ölçeklerdeki 3 yeni projeye 500 milyon dolar yatırım yapmak istiyor  



L 'ist İstinye 'de sona yaklaşırken yeni projeler geliştirmeye ağırlık veren Krea Gayrimenkul, bir yıl içinde Avrupa yakasında farklı ölçeklerdeki 3 yeni projeye 500 milyon dolar yatırım yapmak istiyor.

Merrill Lynch ile yaptığı sözleşme gereği bu zamana kadar farklı ortalıklarla ilgilemediklerini ifade eden Krea Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, List İstinye 'de sona yaklaştıkları için artık yeni fon ve ortaklıklarla gayrimenkul geliştirmeye devam edeceklerini kaydetti. Eskiden yatırım yapmadıkları projeyi geliştiremezken şimdi bağımsız hareket ettiklerini dile getiren Kodal, Krea Gayrimenkul 'den önce YKK genel müdürlüğü sırasındaki edindiği birikimle birlikte 14 yıldan bu yana gayrimenkul sektörünün içinde yer aldığını hatırlattı. Kodal, “Gayrimenkul geliştirmekle birlikte farklı şapkalar altında da çalışmalar yapabiliyoruz. Ağırlıklı olarak konut ve karma proje geliştirme odaklıyız. Fon geliştirme ve satış pazarlama üzerine de yetkiniz. Bilindiği gibi ilk fonu Merrill Lynch ile birlikte kurmuş ve L 'ist İstinye 'ye ek olarak Neo çatısı altında 4 AVM projesi geliştirmiştik ” dedi.

Üçüncü olarak satış ve pazarlama kısmına ağırlık vereceklerini belirten Kodal, “Duruma göre hareket ederek satış ve pazarlamaya da ağırlık vereceğiz, çünkü kendi aralarında sinerji oluşturuyorlar. Ayrıca ticari gayrimenkule odaklı ve yatırım yapabileceğimiz Avrupalı ortakla hareket edeceğiz ” diye konuştu.

Üç proje yola çıktı
Bir yıl içinde satışa çıkarmayı planladıkları üç proje üzerinde yoğunlaştıklarını dile getiren Kodal, hepsinin Avrupa yakasında olduğu kaydetti. Arsalarla beraber toplam yatırım değerinin 500 milyon dolara ulaşan projelerden ilkinin 35 ile 40 villalık bir proje olduğunu açıklayan Kodal, “Burası yatay konseptte, orta ve üst düzey gelir seviyesine hitap eden bir konut projesi. 12 dönüm arsa üzerinde gerçekleştirilecek. Yılın son çeyreğinde arsa karşılığı hasılat paylaşımı yöntemi ile hayata geçecek ” diye konuştu.

Diğer projeler hakkında da bilgi veren Kodal, ikinci projenin 500 ile 600 konutun yer alacağı karma bir proje olacağını ifade etti. Arsanın merkezi konumda yer aldığını söyleyen Kodal, “25 dönüm arsası var. Planımız, 2012 yılının ilk çeyreğinde inşaata başlamak ” diye konuştu. Üçüncü projenin de konut ve kiralanabilir alanlara sahip karma bir proje olacağını söyleyen Kodal, “Burası biraz daha detay çalışma gerektiren bir proje. Avrupa yakasındaki arsa satın alındı. Ticari alanlar üzerinde çalışıldığı için hiçbir şey kesinlik kazanmadı ” diye konuştu.

Alt segmentlere üretim yapılmalı
şžu anda konut sektörü hakkında önümüzdeki 5 ile 10 yıllık perspektifte olumlu düşünmesine rağmen kısa vadede temkini elden bırakmayan Kodal, projelerin alt gelir gruplarına inememesini en büyük sorun olarak gösterdi. Konut kredilerinin kısa vadede düşeceğini beklemeyen Kodal, “Faizlerin düşmemesi karşısında konut sektörü orta kesimin altına inmede yada yeni kesimlere yönelmekte zorlanıyor. O açıdan daha niş projelere yer almak istiyoruz ” dedi.

Garanti lokasyonlardan konut alınmasını tavsiye eden Kodal, “İkinci ellere ve kiralanabilir bölgelerden konut alınmalı. Bundan sonra piyasayı bu unsur belirleyecek. Kiralama ve yatırım için alanların bir kısmı uzun süre kiralanamayacak ” dedi.

Yabancılar ticari gayrimenkule yatırım yapmak istediklerine de dikkat çeken Kodal, “Biz artık bu konuda belli noktalarda doyuma ulaşıldığı düşüncesindeyiz. Yeni AVM kurmak yerine mevcutlara da yatırım yapılmalı. Geliştirme açısından AVM 'ler sindirme döneminde. Yeni AVM kurma yerine mevcut projelerin satın alınmasını ve bir yerlere getirilmelerini tercih ediyoruz. Türkiye 'de hiçbir şey göründüğü kadar iyi yada kötü değil ” dedi.

Beş yıl önce yabancı yatırım fonu Merrill Lynch 'in yüzde 25 ortaklığıyla kurulan ve ağırlıklı olarak AVM projeleri geliştiren Krea Gayrimenkul, en son 14 blok üzerinde 150 villanın yer aldığı L 'ist İstinye projesinde sona yaklaştı. Projede konutların yüzde 70 'i 700 bin ile 1.700 bin euro arasında değişen fiyatlara satılırken yaşamda başladı.

 


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com

Geri Dön