28 / 04 / 2024

Kredi faizlerindeki yükseliş, Tasarruf Finansman Sektörü'ne yaradı! Sektör 2023 yılında 2 kat büyüdü!

Kredi faizlerindeki yükseliş, Tasarruf Finansman Sektörü'ne yaradı! Sektör 2023 yılında 2 kat büyüdü!

Konut kredisi faizlerinde son dönemlerde yaşanan yükselişler vatandaşları da alternatif finansman arayışına itti. Bu kapsamda 2022 yılında regüle edilen Tasarruf Finansman Sektörü öne çıkıyor. FKB Başkan Vekili Eyüp Akbal yaptığı açıklamada 2023 yılında sektörün aktif büyüklüğünün 2 katına çıktığını



2022'de regüle edilen ve Finansal Kurumlar Birliği bünyesine dâhil edilen Tasarruf Finansman şirketleri hızlı büyümesine devam ediyor. Dünya'da Birol Bozkurt Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Eyüp Akbal ile sektörün 2023 yılını ve gelecek dönem hedeflerini masaya yatırdı.

Eyüp Akbal yaptığı açıklamada sektörle ilgili son düzenleme olan 29 Aralık 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişikliğin detaylarını da ilk defa paylaştı.

Eyüp Akbal yaptığı açıklamada bahsi geçen değişikliği tasarruf finansman sektörünün sürdürülebilir büyümesi noktasında önemli bir adım şeklinde nitelendirdi.

Açıklamasında tasarruf finansman sektörü olarak Finansal Kurumlar Birliği’ne dâhil olduktan hemen sonra çalışmalarına hız verdiklerini ve yetkili mercilerle birçok görüşmeler yaptıklarını dile getiren Eyüp Akbal, “Sektörün daha iyi bir noktaya gelebilmesi için atılması gerekli olan adımlar ve iyileştirmeler ile ilgili, çok daha fazla kişinin en uygun maliyetli finans modeli ile konut, araç ve çatılı iş yeri sahibi olmasına kolaylık sağlayabilmek adına pek çok görüşmeler yaptık. Yaptığımız çalışmaların ve görüşmelerin dönüşlerini geçen ay yayımlanan yönetmelik değişikliğinde gördük. Daha çok kişinin tasarruf finansman sektörünün sunmuş olduğu en uygun maliyetli finans modelinden yararlanmasını sağlayabilmek için sunmuş olduğumuz önerilerimizin önemli bir kısmının hayata geçirildiğini görmek bizi ziyadesiyle memnun etti” diye konuştu.

Kredi faizlerindeki yükseliş, Tasarruf Finansman Sektörü ne yaradı! Sektör 2023 yılında 2 kat büyüdü!

AKTİF BÜYÜKLÜĞÜMÜZ 24 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

Son dönemlerde gündemden düşmeyen kredi faizlerinin hızla arttığı bu dönemde uygun maliyetli finansman sunan Tasarruf Finansman şirketlerine ilgi de arttı. Yapılan son düzenlemenin sektörün büyümesine katı sağlayacağını kaydeden Eyüp Akbal, “Tasarruf finansman sektörünün bugün 420’ye yakın şube, 4 bin 200’ün üzerinde çalışan ve 400 bine yaklaşan müşterisi var.

2022 yılının Aralık ayı itibarıyla 14,3 milyar Türk Lirası aktif büyüklüğü olan sektörün 2023 yılının Kasım ayında aktif büyüklüğü 24 TL'ye ulaştı. Ayrıca yine aynı dönemde toplam sözleşme tutarı yüzde 96 oranında artış göstererek, 154 milyar lira oldu. Söz konusu bu süreçte sektörümüzün öz kaynakları da iki katından fazla artış gösterdi. Gerçekleşen yönetmelik değişikliğinin de önümüzdeki dönem tasarruf finansman sektörünün sürdürülebilir büyümesinde önemli bir dönüm noktası olacağını düşünüyoruz.

Yapılan değişikliklerle beraber sektörde faaliyet gösteren toplamda altı şirketin hızlı bir büyüme sürecine gireceğini bekliyoruz. Diğer taraftan yönetmelik değişikliği ile hareket alanı genişleyen sektörde müşteri sayısında artış olacağı gibi, bununla beraber yüz binlerce kişinin faiz ve kredi maliyetine katlanmadan kendi ödeme gücüne göre taksit tutarını belirlediği bir ödeme planıyla konut, araç ve çatılı iş yeri sahibi olmasının önü de açıldı.

Ayrıca yönetmelik değişikliği ile beraber tasarruf finansman sektörünün bilinirliğinin artması için daha çok çalışmalar yapıyor olacağız. Böylece uygun maliyetli finans modeli sayesinde yalnızca sektörümüze değil, tasarruf oranlarının artmasına sunduğumuz katkı ile Türkiye’nin ekonomik gelişimine de destek sağlamış olacağız.

Kredi faizlerindeki yükseliş, Tasarruf Finansman Sektörü ne yaradı! Sektör 2023 yılında 2 kat büyüdü!

TAHSİLAT SÜREÇLERİNİN STANDARTLAŞMASI ÇOK ÖNEMLİYDİ

Başka bir ifadeyle belirtmek gerekirse tasarruf sahiplerinin birikimlerinin artış göstermesi, istihdam oranlarının yükselmesi ve yastık altı birikimlerin ülke ekonomisine kazandırılması konusunda da önemli bir rol oynayacak” dedi.

Açıklamasında tahsisat süreçlerinin belli bir standart zemine oturulması konusunu da masaya yatıran Eyüp Akbal, “Sizin de belirttiğiniz gibi tasarruf finansman şirketlerinin tahsisat süreçleri, şirketlerin inisiyatifinden bağımsız hâle getirilerek standartlaştırıldı. Söz konusu bu yönetmelikle, sözleşmede öngörülmüş olan tahsisat tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsisat yapma yükümlülüğü getirildi. Sektördeki tahsisat uygulamasının standart duruma getirilmesi, en uygun maliyetli finans modelini kullanan tasarruf sahipleri nezdinde sistemin anlaşılabilirliği ve müşteri memnuniyeti için de önemli bir adım oldu.

Sektör olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun düzenlemesine ve gözetimine tabi olduğumuz için sürekli şekilde denetlenmemiz mali yapımızın güçlendirilmesine ve daha geniş kitlelere çözüm üretmemize yardımcı oluyor. Bu sebeple sektörümüzün sürdürülebilir gelişiminin devam etmesi açısından standardizasyon ayrı bir öneme sahip” dedi.


SÖZLEŞME TAVANI 7.2 MİLYON TL

Sektörün uzun zamandır talep ettiği sözleşme tavan tutarıyla ilgili olarak gerçekleştirilen değişikliği de masaya yatıran FKB Başkan Vekili Eyüp Akbal şöyle konuştu: “Bugünkü ekonomik konjonktürde enflasyonist ortamı göz önüne aldığımızda tasarrufun öneminin bir kez daha gün yüzüne çıktığını görüyoruz.

Faaliyet göstermiş olduğumuz tasarruf finansman sektörü de aslında tam da bu duruma çözüm üreten bir konumda. Sözleşme tavan tutarındaki artışın, konut için 7,2 milyon liraya ve araç için ise 2,8 milyon liraya çıkartılması müşterilerin taleplerine daha iyi yanıt vermemizin önünü açtı. Bu nedenle de sektörün de önü açılmış oldu.

Başka bir açıdan baktığımızda da sözleşme tavan tutarındaki artış; kişilerin daha fazla tasarruf yapmasına imkân sunarken, tasarrufların değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasındaki oranların yükselmesine de katkı verecek. Diğer taraftan, tavan tutarındaki artış sektörümüzün hedef kitlesini de genişleterek satın alma ve tasarruf olanakları yüksek müşterilere de çözüm üretmemizin önünü açan önemli bir gelişme oldu."
 


Geri Dön