Ekonomi

Kredi kartı ekstrelerini azaltmak isteyenler için 'taksit' detayı! 

Tatiller, okula hazırlık, ev ihtiyaçları, ek masraflar derken kredi kartı harcamalarının yoğun olduğu, limitlerin sonuna kadar tüketildiği bir zamandan geçiyoruz.7 AYDA BİR SENELİK HARCAMA YAPILMIŞ!Kredi kartı kullanımı günden güne artmaya devam ediyor

Harcamaların yoğun olduğu bu zamanlarda bankaların sunduğu ‘ek taksit’ veya ‘taksit erteleme’ gibi seçenekler ekstreye yansıyacak olan borcu biraz olsun düşürüyor, borcu ödeyememe riskini en aza indiriyor.

7 AYDA BİR SENELİK HARCAMA YAPILMIŞ!

Kredi kartı kullanımı günden güne artmaya devam ediyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre; 92 milyon kredi kartıyla, Ocak-Temmuz döneminde 1 trilyon 365 milyar liralık alışveriş yapıldı. Bu tutarın 2021 yılının tamamında yapılan kartlı alışverişlere eşit olduğu öğrenildi.  Yani 7 ayda 1 senelik harcama yapılmış durumda. Nakit avans çekimiyle ocak-temmuz dönemindeki kart kullanımı 1.5 trilyonun üzerine çıkıyor

ÖDENMEYENLER BORÇLAR NEDENİYLE YASAL TAKİP BAŞLIYOR!

Her ihtiyaçta imdada yetişen kartlar sonucu ekstreler de önceki dönemlere göre artmaya devam ediyor. Fakat gelirler aynı oranda artmayınca ödemelerle ilgili sıkıntılar baş gösteriyor. Bazen asgari ödeme tutarının bile ödenemediği durumlar söz konusu oluyor. Ödenmeyen borç sebebiyle kart bir zaman sonra kullanıma kapatılıyor. Ardından da yasal takip başlıyor. 

EK TAKSİT YADA TAKSİT ERTELEME...

Bu olumsuz koşullarla karşı karşıya kalmamak için ödemede zorlanılan zamanlardan yapılan yüklü bir harcama ertelenebilir veya taksit sayısı artırabilir. Bankalar, sektörlere göre hesap kesim tarihiyle sınırlı olmak üzere o ayki peşin veya taksitli harcamaların bazıları için ek taksit seçeneği sunuyor. Artırılan taksitlerle ödemeler daha uzun vadede yapılacağından aylık yüklü ödemelerden kaçınılmış oluyor. Bu da bütçeyi az da olsa rahatlatıyor.

TAKSİT YÜKSELTMENİN FAİZ MALİYETİ UTULMAMALI!

Fakat taksit artırmanın da bir faiz maliyeti oluyor. Bireysel kredi kartlarıyla yapılan ek taksit işlemleri nedeniyle bankalar akdi faiz alıyor. Taksitli harcamalar için aylık yüzde 1.73 akdi faiz oranıyla 1 ile 12 ay arasında dilediğiniz sayıda taksit ekleme seçeneğinden yararlanılabiliyor.  Eğer yapılan harcama 50 TL ve üzerindeyse ek taksit yapılabiliyor. Sadece gıda, alkollü içecekler ve akaryakıt gibi ürünlerin alımında taksit uygulanmıyor.

Muhtar maaşları ne kadar oldu? İşte güncel en düşük ve en yüksek muhtarlık maaş fiyatları...

Ehliyet alacaklar dikkat! İşte 2022 yılı fiyat listesi

Gözler yeni zamda: 7500 TL detayı! Asgari ücret için 3 formül!