07 / 10 / 2024
fuzul

Kredi oranlarında değişiklik sektörü kayıtdışına itebilir!

Kredi oranlarında değişiklik sektörü kayıtdışına itebilir!

Bu yıl dört yeni proje ve 500 milyon lira satış hasılatı bekleyen Çelik, BDDKnın kredilere müdahalesinin sektörü kayıtdışına yöneltebileceği mesajını verdi...




2011 yılı sonu emlak senaryosunu yazan isimlerden biri de Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik oldu. İnşaat sektöründe kaydedilen büyümede konuta yönelik harcamaların etkili olmadığının altını çizen Çelik, eğer, doğru bir hikâye yazılabilirse 2012de konutun altın çağını yaşayabileceğini düşünüyor. Bu arada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi oranlarında değişiklik yapmasının sektörü kayıtdışına itmek anlamına geldiğini vurgulayan Çelik, Sinpaş açısından ise parlak bir yılın  geride kalacağını bildirirken, geleceğe  umutlu baktıklarını söyledi.

2 bin konutluk dört yeni proje

Sinpaş GYOnun bu yılki performansı hakkında konuşan Çelik, ilk üç aylık verilerin 2010daki cironun yüzde 35 üstüne çıkıldığını gösterdiğini belirterek,  Geçen yıla göre yüzde 30 oranında artışla 500 milyon liralık satış hasılatı hedefliyoruz dedi.

Bu yıl ikisi İstanbulda, diğer ikisi Ankarada 2 bin konutluk dört yeni proye hayat vereceklerini ifade eden Çelik, şu anda 859 bin 933 metrekare inşaat için üretime devam ettiklerini, yeni üretim planlarının ise  1 milyon 268 bin 99 metrekare olduğunu söyledi.

Konut harcaması düştü

Bunun, 2 milyon 147 bin 637 metrekarelik inşaat anlamına geldiğini vurgulayan Çelik, rakamları, konut  sayısı açısından da  şöyle anlattı: 14 bin 744 adet konut stokumuzun 6 bin 678 adedi üretim aşamasında. Geriye kalan 8 bin 66 adet ise ilerleyen dönemde projelendirilecek arsalarımızda yer alacak.

Geçen yıl inşaat sektörünün ortaya koyduğu büyüme ve 800 bin adet ruhsata rağmen konut seektörünün büyüdüğünün ifade edilemeyeceğine dikkat çeken Çelik, verilerinalt kırılımlarına dikkatle bakılmasını önererek, Kamu yatırımları ve özel yatırımlar yani yol, baraj inşaatlarından dolayı inşaat harcamaları artmış. Ama özel sektör konut harcamalarındaki rakamlar düşmüş dedi.

Bugün ise, seçimler nedeniyle durağanlaşan piyasaların Avrupa'dan ve Yunanistan'dan gelen haberlerle yön belirlemede kararsız ve yatayda seyrettiğine dikkat çeken Çelik, gelecekten son derece umutlu olduğu mesajını vermeyi ihmal etmedi.

Çelik, Hükümetin yeni söylemleri, hedefleri piyasaya hareket getirecektir. 2011'in sonunda geçen yılın biraz üzerinde bir satış adediyle yılı kapatacağını öngörüyoruz. Türkiye yeni hükümetle birlikte, yeni büyüme hikâyesini doğru yazabilirse 2012de altın bir çağ yaşayacağımızı düşünüyorum dedi.

ÇELİK, NASIL BİR SON BEKLİYOR

- BDDK SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ KESMEZ:  BDDK'nın kredi oranlarına müdahalesiyle ile ilgili bir söylenti var ancak biz bunun olacağını öngörmüyoruz. Çünkü BDDK sektörü çok iyi takip ediyor ve lokomotif bir sektörün önünü kesmeyeceğini düşünüyorum. Kredi oranlarında bir değişiklik olursa bu elbette satışlara yansır ve cirolarda azalma olur. Ancak asıl büyük sorun, sektörün kayıtdışına kaymasıyla ortaya çıkar. Çünkü kredi ile sektör kayıt içine alınıyor.

- FİYATLAR ARTAR: Diğer taraftan ülkemizde inşaat fiyatlarında bir artış söz konusu. Gelecek dönemlerde bu artış konut fiyatlarına da yansıyacaktır.

2011İN DÖRT YENİ PROJESİ İSTANBUL VE ANKARADA

İstanbulda yönü Bomonti ve Sancaktepe: Sinpaşın Bomontideki projesi 18 bin 325 metrekare alan üzerine kuruluyor. 600 konut olarak tasarlanan proje A, A+ hedef kitleye hitap edecek. Sancaktepe Samandıradaki proje ise 40 bin 548 metrekare alan üzerinde yine 600 konut olarak planlandı.

Ankarada rota Büyükesat ve Alacaatlı: Büyükesattaki proje 16 bin 331 metrekarelik arsa üzerinde henüz konsept çalışmaları süren 300 konut olarak planlandı. Projenin bulunduğu arsa Cumhurbaşkanlığı Köşkü, konsoloslukların  yoğunlaştığı Koza Sokak ve TBMMye yakınlığıyla dikkat çekiyor. Alacaatlıdaki proje ise villa ve az katlı apartmanlardan oluşan 550 konut olarak tasarlandı. Hedef kitle orta ve üst gelir grubu.

YIL SONUNDA HANGİ RAKAMLARA ULAŞACAK

Ciro hedefi: 500 milyon lira

Yeni proje sayısı: 2.000 konutluk 4 proje

Planladığı inşaat alanı: 1.268.099 metrekare

Yeni projelendirilen konut sayısı: 8.066 adet


Geri Dön