28 / 04 / 2024

Kredi sicili kötü olanlar dikkat! Bunları yerine getirilenlerin sicili temizleniyor!

Kredi sicili kötü olanlar dikkat! Bunları yerine getirilenlerin sicili temizleniyor!

Kredi sicili, kredi kartı borcu ve kredi borcu başta olmak üzere tüm vergilendirilmiş borçların ve bu borçlara karşı davranışların kayıt altına alınmasını ifade ediyor. Banka sicili nasıl temizlenir? İşte detaylar...



Kayıt altına alınan finansal veriler, gelecekte bankalar ile hangi seviyede çalışabileceğini doğrudan etkiliyor. Kredi sicili, kredi kartı borcu ve kredi borcu başta olmak üzere tüm vergilendirilmiş borçların ve bu borçlara karşı davranışların kayıt altına alınmasını ifade ediyor.

Bankacılık işlemlerinde en çok kullanılan finansal ürünler arasında kredi kartı, kredi ve kredili mevduat hesapları yer alıyor. Söz konusu hizmetler, tüketici ihtiyaçlarını hızlı ve etkili bir şekilde karşılayarak nakit sıkıntısı yaşandığı dönemlerde hayatını idame etmesine olanak sağlıyor. 

Takvim'de yer alan detaylara göre, bankaların kara listesine giren kişiler, düzenli ödemeleri yapmadıkları takdirde olumsuz bir sicile sahip oluyorlar. Öyle ki, vadesi gelmiş ödemeler düzene gelse bile, banka sicili hala olumsuz olarak görülebiliyor.

BANKA SİCİLİ NASIL TEMİZLENİR?

Banka sicilini temizlemenin yolu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Söz konusu silici temizlemek için, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılması gerekiyor. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 senedir. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu fırsatlardan faydalanmak mümkün olmuyor.

KREDİ SİCİL PUANLAMALARI

Kredi sicili değerlendirmesi, her bankada değişiklik gösterebilir. Kredi notlarını kapsayan değerlendirmeler, ürün ve hizmetlerden yararlanma aşamasında da farklılık gösterebilir.

699 puan ve altı: Yüksek riskli
700-1099 puan: Orta riskli
1100-1499 puan: Düşük riskli
1500-1699 puan: İyi
1700-1900 puan: Çok iyi

Kredi başvurularında yapılan değerlendirmeler, başvuru sahibinin gelirine, çalıştığı kuruma, finansal geçmişine ve ödeme disiplinine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR?

Kredi notunu yükseltmek isteyen kişiler, gecikmiş borçlarını aylık bütçelerine uygun olarak yapılandırabilir. Böylece vadesi gelen ödemeler düzenli olarak ödeneceği için banka sicili olumlu yönde etkilenebilir.

Borçların düşük faizli kredide birleştirilmesi, özellikle ödemelerde sıkıntı yaşayanlar için fırsat olabilir. İpotek verme ihtimali olanlar, kredi miktarını yükselterek süreci kolaylaştırabilirler. Ödemelerin düzenli yapılması ise büyük önem taşıyor.

Yabancı yatırımcıların en çok aldığı ve sattığı hisseler hangileri? İşte yabancı girişi olan BIST hisseleri...

Öğrencilere her ay 750 TL'lik burs müjdesi! Bu paraları kaçırmayın!

Dul ve yetim aylıklarında Ocak müjdesi! Bu maaşları alanlar hemen bakın! Zam oranı belli oldu mu?


Geri Dön