Kredilerde kriz büyüyor: 10 başvurudan 8'ine ret!
Finansmana Erişim Anketi’nin “2023 Nisan-Haziran” dönemi sonuçlarına göre, her 10 şirketten 8’i ikinci çeyrekte finansmana erişimi zorlaştı. İşte detaylar...
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), üye federasyonlarının ve Türkiye’nin her yerinden iş insanının temsil edildiği Genişletilmiş Yönetim Kurulu’nun katılımıyla düzenlediği Finansmana Erişim Anketi’nin “2023 Nisan-Haziran” dönemi sonuçları yayımlandı.
Söz konusu nkete göre her 10 şirketten 8’i ikinci çeyrekte finansmana erişimin zorlaştığını kaydetti. Finans kurumları ile kredi süreçlerinde sorun yaşayanların oranı da ilk çeyrekte yüzde 85 iken 2.çeyrekte yüzde 95’e çıktı.
Öte yandan “TCMB, BDDK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 ve 2023 yıllarında aldığı kararların işletmenizin durumunu nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 90’ı “Olumsuz” yanıtını verdi. Bu oran önceki çeyrekte yüzde 81 olarak kaydedilmişti.
YÖNETİME GÜVEN DÜŞTÜ!
Cumhuriye'te yer alan habere göre, seçimin ardından kurulan ekonomi yönetimine güven “Temkinli” olarak kaydedilirken güven algısı negatif olan katılımcı sayısı pozitif olanlara kıyasla daha fazla çıktı.
Anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, işletmelerin krediye erişiminin zorlaştığı ve bankaların kredi verme şartlarının ağırlaştığı bir finansman krizi ile karşı karşıya kalındığını aktardı.
Ortaya çıkan tablo, işletmelerin yetersiz finansman sorununun ötesinde artık finansman bulamadıklarını gösterdiğini söyleyen Sönmez, "Krediler üzerindeki baskı hafifletilmeli, finansmana erişimde kolaylaştırıcı uygulamalar hızla hayata geçirilmeli” dedi.
Öte yandan Merkez Bankası, kredilere yönelik sadeleşme süreci kapsamında yeni kararları duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranı 2,89'a kadar yükseltildi.
Kredi kartı gecikme faizi ise yüzde 2,13 olarak belirtildi. Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı da yüzde 2 olarak yeniden belirlenmiş oldu.
Bankadan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Para Politikası Kurulu’nun 20 Temmuz 2023 tarihli kararında makro finansal istikrarı güçlendirecek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği belirtilmiş, ayrıca parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığı ifade edilmiştir.
Parasal sıkılaşma sürecini destekleyici miktarsal sıkılaştırma kapsamında kur koruma desteği sağlanan hesaplar için yüzde 15 oranında zorunlu karşılık uygulaması 21 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
HAK-İŞ'ten belediye çalışanları da Kamu Çerçeve Protokolü'ne dahil edilsin talebi!
Ev sahipleri 'Boş Ev Vergisi'ne de çözüm buldu! Yeni trend eşyalı kiralık daire!