Ev sahipleri 'Boş Ev Vergisi'ne de çözüm buldu! Yeni trend eşyalı kiralık daire!
Son günlerde gündemden düşmeyen "Boş ev vergisi" konusunda yeni gelişmeler yaşandı. Ev sahipleri henüz şartları bile belli olmadan boş ev vergisine yakalanmamanın yolunu eşyalı kiralık dairede buldu. İşte detaylar...
Yüzde 25 kira artış sınırından sonra bu kez boş ev vergisi gündeme geldi. Ekonomideki dalgalanmalar ve ev fiyatlarındaki artış nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, boş ev vergisine dair kritik bir açıklamada bulunmuştu.
Bazı ülkelerin boş duran evlerden yüksek vergi alıyor, Böyle bir şey olabilir mi Türkiye'de de? sorusuna yanıt veren Erdoğan "Bakanlığımızın konuyla ilgili çalışması var. Bu çalışmayla da bunların üzerine üzerine gideceğiz. Yani bunların yanına bu kar kalmayacak. Fahiş kira artışını ve konut fiyatlarını durdurmak için gerekirse ceza uygulamasına da gideceğiz" diye yanıtlamıştı.
Erdoğan'ın açıklamasından sonra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise boş tutulan ve kiraya verilmeyen evler ile ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebileceğini belirtti. Bakan Tunç, bu konuda cezai yaptırımın en son düşünülecek şey olabileceğini söyledi.
Yaşanan gelişmeler ise ev sahiplerini harekete geçirdi. Posta gazetesinde yer alan habere göre, fahiş kiralara karşı alınan tüm önlemlerden bir kaçış yolu bulan ev sahipleri, henüz koşulları bile belli olmadan boş ev vergisine yakalanmamanın çözümünü buldu.
EV SAHİPLERİNDEN EŞYALI EV AYARI
Ev sahipleri kısa dönemli kiracıyı amaçlayıp, yeni eşyalar alarak daireleri eşyalı kiraya veriyor. Son günlerde “yeni eşyalı” kiralık ilanları oldukça çoğaldı. Böylece hem yüzde 25 sınırından, hem uzun tahliye süreçlerinden hem de olası boş ev vergisinden kaçmayı planlıyorlar.
Fahiş kira artışları ve sonu gelmeyen ev sahibi-kiracı ihtilaflarına karşı kamu çeşitli önlemler alıyor. Bunlardan ilki geçen sene hazirandan itibaren uygulanan kira artışlarında yüzde 25 sınırı olarak hayata geçti ve 2 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı.
İhtilafların mahkemelerde yıllarca sürmesinin önüne geçmek için de 1 Eylül tarihi itibarıyla zorunlu arabuluculuk uygulaması başlayacak.
Kira kaosuna karşı gündemde olan başka bir önlem de boş evlere vergi getirilmesi oldu. İstanbul’da yaklaşık 500 bin evin boş olduğu öngörülüyor. Tüm bu önlemlere rağmen, ev sahipleri tavanı delip fazla kira almanın bir yolunu buluyor. Yeni trend ise ‘eşyalı kiralık’ daireler.
YENİ ALIYORLAR
Ev sahipleri, konutlarını eşyalı kiraya vererek, ‘kısa dönem’ kiracıyı hedefliyor. Kısa dönem kiracı arayışının altında ise kolay tahliye ile yüzde 25’e takılmadan zam yapabilme imkanı bulunuyor.
Mülk sahipleri kısa sözleşmelerle, tahliye için senelerce süren dava süreçlerinden kurtuluyorlar hem de farklı kiracılarla sıfırdan yeni sözleşmelere imza attıklarından istedikleri fiyatı belirleyebiliyorlar.
Öte yandan eşyalı dairelerin kiraları, boş daire kiralarına göre daha fazla olduğundan da tercih ediliyor. Dikkat çeken diğer sebep ise son günlerin yeni tartışma konusu olan ‘boş daire vergisi’ne takılmamak olarak öne çıkıyor. Emlak ilan sitelerinde son günlerde ‘yeni eşyalı’ kiralık ilanlarındaki yükseliş bu yönelimi gözler önüne seriyor.
EŞYALI KONUT ARAMALARI YÜZDE 91 ARTI
Emlakjet verilerine göre, eşyalı konut aramaları geçen aya göre yüzde 91 yükseldi. Eşyalı ev aramalarında yazlık etkisi devam ederken evini ve eşyalarını kaybeden depremzedelerin de bu talepte etkili olduğu kaydediliyor.
Eşyalı konutlar, kısa dönem avantajı sunduğu gibi daha fazla fiyattan da kiraya verilebiliyor. Örneğin Balıkesir’de eşyasız bir dairenin ortalama kirası 6 bin 750 TL iken bu rakam eşyalıda 12 bin TL'yi buluyor.
İzmir’de eşyasız 15 bin TL olan kira, eşyalı dairede 25 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Muğla’da ise 17 bin TL olan eşyasız kira, daire eşyalı olunca 40 bin TL'ye ulaşıyor.
Kira zamları nasıl belirlenir? Ev sahibi ve kiracılar aman bu detaylara dikkat!
Kola ve gazlı içeceklere üçüncü zam... 2.5 litre kola 45 TL oldu