29 / 04 / 2024

Kredilerde yeni dönem! Merkez Bankası’ndan düzenleme geldi!

Kredilerde yeni dönem! Merkez Bankası’ndan düzenleme geldi!

Ağustos toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimi kararı alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kredi faizleri ve büyüme oranlarına ilişkin yeni düzenlemeler açıklandı. İşte detaylar...



Ağustos toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimi kararı alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kredi faizleri ve büyüme oranlarına ilişkin yeni düzenlemeler açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler, bankaların, düzenledikleri ticari kredilerin faiz katsayılarına göre teminat oluşturmasını şart koşuyor. Faiz oranı %22,85'in üzerindeki krediler için %20, %29,38'in üzerindeki krediler için kredi tutarının %90'ı. Düzenleme ayrıca ticari kredilerde %30'un üzerindeki faiz oranlarının uygulanmasını zorlaştırdı.

Kredi faizleri ve büyüme oranlarına ilişkin yeni düzenlemeler açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler, bankaların, düzenledikleri ticari kredilerin faiz katsayılarına göre teminat oluşturmasını şart koşuyor. 

Zorunlu karşılığa tabi krediler için düzenleme! Resmi Gazete de yayımlandı! 

Faiz oranı %22,85'in üzerindeki krediler için %20, %29,38'in üzerindeki krediler için kredi tutarının %90'ı. Düzenleme ayrıca ticari kredilerde %30'un üzerindeki faiz oranlarının uygulanmasını zorlaştırdı.

Buna göre bankalar kredi faizinde, TCMB tarafından belirlenen ve son olarak yüzde 16,32 olan yıllık bileşik referans oranının 1,4 katı olarak uyguladıkları krediler için yüzde 20 menkul kıymet tesisi yapmak zorunda olacak.

Kredi faiz oranı referans faktörün 1,8 katı veya üzerinde ise %90 kredi faiz oranı uygulanacaktır. 
Katsayısına dayalı hesaplamalar, karşılık gelen faiz oranlarının sırasıyla %22,85 ve %29,38 seviyelerinde olduğunu göstermektedir.

Zorunlu karşılığa tabi krediler için düzenleme! Resmi Gazete'de yayımlandı! YÜZDE 30'UN ÜZERİNDE KREDİ FAİZİ ZORLAŞTI

%29,38'in üzerindeki ticari kredi faizlerini fiili uygulamadan hariç tutar. Bu arada, TCMB makroihtiyati tedbirleri kapsamında kredi büyümesini sınırlayan yeni düzenlemeler yayınladı.

Buna göre, düzenlemeye tabi krediler için %20 olarak belirlenen rezerv limiti, %30'luk teminat limiti ile değiştirilmiştir. 

Ayrıca, 29 Temmuz'dan yıl sonuna kadar kredi büyümesi %10'u aşan bankalar için fazlanın bir yıl süreyle güvence altına alınması zorunluluğu getirildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön