15 / 05 / 2024

Kredilerde yeni dönem! Merkez Bankası’ndan düzenleme geldi!

Kredilerde yeni dönem! Merkez Bankası’ndan düzenleme geldi!

Ağustos toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimi kararı alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kredi faizleri ve büyüme oranlarına ilişkin yeni düzenlemeler açıklandı. İşte detaylar...



KREDİYLE DÖVİZ ALIMINA ENGEL OLACAK DÜZENLEME

Bu düzenlemeye dâhil edilmeyen kredi türleri ise ancak harcama karşılığı kullandırılabilecek. Eğer krediler harcama karşılığı kullandırılmaz ise, bu krediler de menkul kıymet tesisine tabi tutulacak.

Son düzenleme ile farklı kredi türleri ile alınan kredilerin dövize dönüşünün önüne geçilmesi hedefleniyor.

TİCARİ FAİZLER ARTARKEN, KREDİ BÜYÜME HIZI AZALIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son verilerine göre, ticari kredi faizleri yükselirken trend büyüme hızı düşüyor. 

İlgili verilere göre  12 Ağustos haftasında ticari kredi faizleri %27,1'e yükseldi.


Bununla beraber trend büyüme hızında da gerileme gözlemlendi. 12 Ağustos haftası itibariyle ticari kredilerde trend büyüme hızı 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış hesaplamaya göre yüzde 25'in altına düştü.

Kredi kullanacaklar dikkat. Bekleyin ikinci bir müdahale gelebilir.FAİZ İNDİRİMİNİN YAPILDIĞI TOPLANTIDA DÜZENLEMELERİN SİNYALİ VERİLMİŞTİ

TCMB'nin politika faizinin piyasa faizine yansımadığı yönündeki eleştirisinin ardından, TCMB politika faizini 100 baz puan indirdi ve toplantı kararında para aktarım mekanizmasına müdahale sinyali verilmişti.

Metinde konuyla alakalı olarak "Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede kurul, makroihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir" şeklinde konuşmuştu.

Türk iş dünyası bir süredir piyasadaki yüksek faiz oranlarından şikayet ediyor. Yukarıdaki şikayet, TCMB Başkanı Şahap Kavcioğlu ile iş dünyası temsilcileri arasında yapılan toplantıda da gündeme getirildi.

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı'nda son dakika gelişmesi! Çekmeköy-Sultanbeyli Metrosu ne zaman açılacak?

TMO'da çılgın ucuzluk! Ayçiçek yağı, fındık, mercimek ve nohut fiyatı açıkladı! İşte 20 Ağustos 2022 fiyat listesi

Pedasos Altınel Otel satılıyor! Çanakkale Behramkale'de satılık otel fırsatı! 

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön