03 / 05 / 2024

Kredilerdeki yavaşlama konut sektörünü etkiler!

Kredilerdeki yavaşlama konut sektörünü etkiler!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), son bir haftadır birbiri ardına alınan kararların gerekçesini açıkladı. Kurul, muhtemel bir finansal çalkantı karşısında ihtiyaç duyulan likiditeyi hazır tutmak istiyor



Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), son bir haftadır birbiri ardına alınan kararların gerekçesini açıkladı. Kurul, bütün bu önlemlerin amacının küresel ekonomiden kaynaklanabilecek muhtemel bir finansal çalkantı durumunda piyasaya ihtiyacı olan likiditenin zamanında ve etkili bir şekilde sağlanması için gerekli altyapının hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca küresel ekonomide yeni bir yavaşlama riskine dikkat çekti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 4 Ağustos tarihli toplantı özetini yayınladı.

Toplantı özetine göre Kurul üyeleri, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin giderek derinleştiğini, Temmuz 2011 Kurul toplantısında dikkat çekilen risklerin belirginleştiğini tespit etti. Özellikle, Euro Bölgesi çevre ülkelerinde süregelen kamu borcu sorunlarının bazı merkez ülkelere de yansıması ve bunun sonucu olarak İspanya ve İtalya gibi ülkelerin kamu borçlanma maliyetlerinin yakın tarihin en yüksek düzeylerine erişmesi, küresel ekonomiye dair belirsizlikleri hızlı bir şekilde artırdı. Bunun yanı sıra yakın dönemde küresel iktisadi faaliyete ilişkin verilerin giderek kötüleşmesi ve beklentilerin belirgin olarak altında kalması da risk iştahındaki bozulmayı hızlandırdı. Bu doğrultuda Kurul, Merkez Bankası'nın, küresel ekonomiye dair süregelen sorunların yurtiçi piyasalar üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkileri sınırlamak amacıyla hazırlamakta olduğu kapsamlı tedbir paketini uygulamaya koymasının yerinde olacağına karar verdi. Para politikası kararlarının iktisadi faaliyet üzerindeki etkilerinin belli bir dönem sonra gecikmeli olarak ortaya çıkacağını hatırlatan Kurul üyeleri, kararın zamanlamasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Risk iştahının daha da bozulması halinde dengeleyici likidite tedbirlerinin etkili bir şekilde devreye sokulabilmesini teminen, Türk Lirası ve döviz piyasalarına yönelik bazı düzenlemeler yapıldı. Piyasaya sağlanan Türk Lirası likiditenin hızla artırılması ihtiyacının ortaya çıkması halinde gecelik borçlanma faizi 350 baz puan yükseltilerek faiz koridoru daraltıldı.

Zaman


Geri Dön