22 / 11 / 2024
fuzul

Krediyle ev alan depremzedelerin durumu ne olacak?

Krediyle ev alan depremzedelerin durumu ne olacak?

Konut kredisi ile ev alan ve evi yıkılan ya da ağır hasarlı duruma gelen depremzede ne yapacak? Banka borcunu talep edebilecek mi?




Hatta yıkılan binalardan birinin kentsel dönüşüm çerçevesinde müteahhitle anlaşma yapan ve daire başına 200 bin lira toplanan bir bina olduğu dile getirildi. Peki bir anda büyüt hayatları değişen ve başta yakınları olmak üzere büyük kayıplar veren depremzedeler arasında konut kredisi ödeyenlerin durumu ne olacak? Banka kredisiyle ev alanların durumunun ne olacağı sorusu çok fazla dile getirilmeye başlarken bu konuda bir açıklama yapan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, sigortalı olduğu için konut kredisiyle konut olan borçlu kişilerin kredi ödemelerine gerek kalmayacağını ifade etti.

GERİ ÖDEME YAPILACAK MI?

Üst üste meyana gelen iki depremden 4 milyonu aşkın yapı etkilenirken,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 41 bin 791 bina için 'yıkık, acil yıkılacak ya da ağır hasarlı' tespitinde bulundu. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Milliyet'e yaptığı açıklamada, bu durumdaki borçlu kişilerin kredi çekerek satın aldıkları evlerin hali hazırda DASK ve konut sigortası kapsamında olduğuna dikkat çekti. Özelmacıklı, bu kişilerin kredi ödemelerini yapmalarına gerek kalmayacağını belirterek, "Oluşan mağduriyet çerçevesinde hem DASK hem eşya bedellerini sigorta sisteminden alabiliyor olacaklar. Onlar için herhangi bir kayıp söz konusu olmayacak en azından maddi anlamda onları rahatlatacak bir durum var" şeklinde konuştu.

KREDİ KARTINDA DA DÜZENLEME YAPILMIŞTI

İş Bankası bölgede hayatını kaybederlerin kullandıkları bireysel krediler ve kredi kartı borçlarını sildiğini açıklarken bazı bankalarda borçların ödenmesiyle ilgili 6 aya varan borç ötelemesi yaptıklarını açıklamıştı. İş Bankası'nın aldığı kararın diğer bankalar tarafından da uygulanması bekleniyor. Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise depremden etkilenen 10 il için, kredi kartlarında uygulanan limite bağlı yüzde 20 ve yüzde 40 oranındaki asgari tutar ayrımını kaldırmıştı. Alınan tedbir kararlarına göre kredi kartlarında herhangi bir limit ile ilişkilendirilmeksizin asgari tutar, dönem borcunun yüzde 20'si olarak belirlendi. Yeni düzenleme ile bankalarca toplam kart limiti, ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katını aşamayacak. Ayrıca, müşterilerin talebi halinde, anapara ve faiz ödemelerinin asgari 6 ay süre ile ötelenmesine ve ötelemenin faiz/kâr payı talep edilmeksizin yapılması durumunda müşteri talebinin aranmamasına karar verildi.


Geri Dön