30 / 06 / 2024

Kripto düzenlemesi yasalaştı! SPK izni olmayana para ve hapis cezası var...

Kripto düzenlemesi yasalaştı! SPK izni olmayana para ve hapis cezası var...

Kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildiği açıklandı. Gerçekleşen düzenleme kapsamında SPK izni olmadan faaliyet gösteren platform temsilcilerine hapis cezası verilebileceği ifade edildi.



Kripto varlıklar ilk kez "gayri maddi varlıklar" olarak tanımlanacaklar. Buna göre, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından izni olmadan faaliyet gösterenlere hapis cezası verileceği belirtildi. Lisans başvurusu için ise bir aylık süre tanınacağı da bildirildi. 

gazeteduvar.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme ile birlikte platformlarda gerçekleşen tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak. Bu işlemler mali suçları araştırma kurulu tarafından gerçekleşecek.

 Kripto düzenlemesi yasalaştı! SPK izni olmayana para ve hapis cezası var...

Öte yandan, platformlar, işlemlerin piyasa bozucu nitelikte olmaması için bünyelerinde gözetim sistemi kuracak ve önleyici tedbir alacaklar. Yasa kapsamında, izin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkililerine üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verileceği belirtildi.

Zimmet suçunu işleyen kripto varlık hizmet sağlayıcı yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, 8 seneden 14 seneye kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaklar.

Düzenlemenin yaklaşık 100 milyon liralık gelir etkisi oluşturması bekleniyor. Bütçeye ilave bir mali yük getirmesi öngörülmüyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 10 ila 20 kadar platformun yetkilendirilmesi, 5 ila 10 bankanın da saklama lisansı alması öngörülmektedir.

'Kripto Para' görüşmeleri bu hafta TBMM'de başlayacak!

2025 yılının yıldızı olacak 5 kripto para hangisi?

Bitcoin kurumsal yatırımcıdan kabul bekliyor

Bitcoin'de ETF rüzgarı sona erdi mi? Bitcoin fiyatı yüzde 20 geriledi...

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön