27 / 04 / 2024

Kripto para borsalarını neler bekliyor? Yatırımcılar dikkat!

Kripto para borsalarını neler bekliyor? Yatırımcılar dikkat!

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto para sistemindeki alım satım platformlarına ve kripto paraların geleceği ile borsalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda kripto paralardaki merkeziyetsiz platformları anlattı.



Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto para sistemindeki gelecekteki borsa ve kripto kavramıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki 'Gelecekte borsa kavramı' başlıklı yazısı şu şekilde;

Teknolojik gelişmelere paralel olarak birçok farklı sektörde büyük değişimler yaşanmıştır. Daha merkeziyetsiz ve çok daha otonom bir şekilde ilerleyen yapilar, gelecekte hayatımızın temel parçası haline gelebilir. Tedarik zincirinden sağlığa, inşaat sektöründen finansa kadar neredeyse her sektör, yaşanan bu değişime ayak uydurmaya şimdiden başladı. Bu değişim kripto para sektöründe de kendisini gösterecektir.

Kripto para borsalarını neler bekliyor? Yatırımcılar dikkat!

Kripto para ekosisteminin giderek yaygınlaşması ile çok daha fazla kişiye ulaşan Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonlar (DAO), günümüzün önemli yönetim şekillerinden biri haline geldi. DAO yapıları; merkezi bir otorite, yönetim kurulu ya da komitenin olmadığı, yalnızca projenin yerel tokenına sahip olan topluluğun, projenin geleceğine dair karar verme yetisine sahip olduğu organizasyon tipleridir. DAO’lar küresel anlamda benzer düşünen insanlarla bir araya gelmenin ve çalışmanın etkili ve güvenli yolları arasında yer almaktadır. Üçüncü taraflara güven unsurunu ortadan kaldıran bu yapılar, günümüzde birçok organizasyonun ulaşacağı aşamalardan biridir.

BORSA KAVRAMININ FARKLILIKLARI

Kripto para borsalarını neler bekliyor? Yatırımcılar dikkat!

Günümüzde kripto para alım satım platformları, genel hatlarıyla ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki merkezi alım satım platformları (CEX), ikincisi ise merkeziyetsiz alım satım platformları (DEX) olarak bilinmektedir. Çeşitli yönlerden farklılık gösteren bu iki platform tipi temel anlamda bir kurumun, kuruluşun ya da kişinin yönetiminde olması açısından ayrılmaktadır. Merkeziyetsiz platformlar, yalnızca dijital cüzdan bağlayarak, platformla herhangi bir veri paylaşımı gerçekleştirmeden işlem yapılabilen borsalardır. Buna karşın merkezi platformlar kullanıcılarından çeşitli veriler talep edebilmektedir. Talep edilen bu veriler sayesinde birçok suçun önüne suç gerçekleşmeden geçilebilmekte ve DEX'lerde şifrenizi unutmanız halinde kaybedebileceğiniz tüm dijital varlıklarınıza merkezi platformlarda diğer verilerinizle ulaşabilme imkanınız bulunmaktadır. Daha bağımsız ve topluluk tarafından yönetilen merkeziyetsiz borsalar ile kullanıcılarına ek hizmetler sağlayabilen merkezi platformlar arasındaki yarış gelecekte çok daha zorlu olacaktır.

Kripto para borsalarını neler bekliyor? Yatırımcılar dikkat!

MERKEZİ VE MERKEZİYETSİZ PLATFORMLARIN GELECEĞİ

Merkezi platformlar günümüzde oldukça popülerdir. Kripto para ekosistemindeki işlem hacminin büyük bir çoğunluğu merkezi platformlar üzerinde gerçekleşmektedir. Temel anlamda alıcı ve satıcıyı bir araya getiren bu platformlar işlemlere aracılık etmenin yanı sıra destek ve araştırma gibi departmanlarıyla da kullanıcılarına hizmet vermektedir. Günümüzde birçok kul. lanıcının merkezi platformları tercih etmesinin sebebi budur Ancak giderek merkeziyetsizleşen dünyada borsaların da bir noktada merkeziyetsizleşme sürecine dahil olması muhtemel. Bu sürecin sonunda blokzincir felsefesinin ruhuna uygun, ancak kullanıcı ihtiyaçlarına da en iyi şekilde cevap verebilecek gönüllülük esasına uygun yapıların ortaya çıktığını görebiliriz.

Bitcoin'de bekle gör dönemi başladı mı? Kripto yatırımcılarına şok!

MÜSİAD'dan kripto para raporu: Hukuki düzenlemeler nasıl olmalı?

Kripto para yatırımcıları dikkat! Bitcoin 40 bin doların altına...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön