29 / 04 / 2024

Kripto para borsasına ayı piyasası mı geliyor?

Kripto para borsasına ayı piyasası mı geliyor?

Kripto para borsasında son zamanlarda yaşanan hareketlenmeler sonrasında uzmanlar tarafından değerlendirmeler devam ediyor. Bazı uzmanlar kripto para borsalardaki bu dalgalanmalarda 'ayı piyasası'nın etkisinin olduğunu düşünüyor.



14 Nisan 2021'de tarihi zirveye ulaşan Bitcoin, sonrasında hızlı bir şekilde düşüş yaşadı. Sabah'ta yer alan habere göre; bir süre 50-60 dolar bazında yer alan Bitcoin, değer kaybetmeye devam etti ve 30 bin dolara kadar düştü.

Bitcoin'e enflasyon etkisi

ABD'de açıklanan yüzde 4.2 ile beklentilerin üzerinde olan enflasyon sonrası Boğa piyasasında olan Bitcoin'de sert düşüşler başladı. Enflasyon verilerinde 'ABD'de beklenenden önce sıkılaştırma hamlesi gelebilir. Piyasalarda likidite muslukları kısılabilir' tüm borsayı olumsuz etkiledi.

Elon Musk ile düşüş derinleşti

Kripto para borsasına yönelik açıklamalarla piyasaya yön veren Elon Musk'ın sosyal medya paylaşımlarından sonra  Bitcoin, 50 bin dolar, ardından 40 bin dolar psikolojik desteğini aşağı çıkararak 30 bin dolara kadar düştü.

Bitcoin ile başlayan sert düşüş Ethereum, Ripple, Litecoin, Binance Coin alt coinlerde de devam etti.

Kripto para piyasasında en çok gündem olan konuların başında şu soru geliyor: "Bitcoin 2017 yılındaki gibi Yeniden ayı piyasasına mı girdi?' İş Yatırım Direktörü Şant Manukyan Bitcoin ve kripto paralarla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak bu kritik soruyu yanıtladı.

Kripto para borsasına ayı piyasası mı geliyor?

Bitcoin ve Kripto paralar neden değer kaybetti?

Son zamanlarda oldukça zorlanan bir Bitcoin ile karşı karşıya olunduğunu söyleyen uzman isim, "Şimdi burada işlem hacmi düşük manipüle edilen alt-coinlere değinmeye gerek yok. Örneğin Ethereum üzerinden gidersek. 200 günlük hareketli ortalaması 1500 dolardaydı. Fiyatı 4000 bin doları aşmıştı. Dolayısıyla aşırı diyebileceğimiz bir hareketi vardı. Bunun hızlı çözülmesini görüyoruz" şeklinde konuştu.

Diğer piyasalara göre halen daha küçük

Kripto para piyasasının, hisse senedi ve altın piyasasının yanında çok küçük kaldığını söyleyen Manukyan, "Hisse senedi ve altın piyasasında daha yumuşak düzeltmeler olurken, örneğin altında geri çekilmeler olurken, merkez bankaları gibi büyük kurumlarda alım yapıyor. Bununla beraber düzeltmeler daha yumuşak oluyor. Dolayısıyla buralarda, 'Kuvvetli eller' var. Şu Anda kripto para piyasasında oturmuş, hemen geleceğini umduğumuz kurumsal alıcı hala zayıf. Bu bağlamda çok sert bir düzeltme oldu" dedi.

Kripto para borsasına ayı piyasası mı geliyor?

Çin'in kararı panik yaratmamalı

Çin'in kripto paralara yönelik aldığı yasak kararının zaten beklendiğini Manukyan, "Bu Çin haberinde yeni bir şey yok. Dolayısıyla panik yaratacak bir şey de yok" dedi.

Kripto paralar ayı piyasasına mı girdi?

Kripto para yatırımcıları arasında son dönemde sıkça bahsedilmeye başlanan 'Ayı piyasası' ile ilgili konuşan uzman isim Manukyan, "Yüzde 20 düştü ayı piyasası geliyor diyenler var. Ancak ben aynı görüşte değilim. Onchain diye tabir edilen bazı analizler var. Bu analizler üzerinden gittiğimizde en azından 2017 yılından farklı bir yapı olduğunu görüyoruz" dedi.

Hemen yukarı çıkış mümkün değil

2017 ayı piyasasındaki halinden daha farklı bir görünümde bir Bitcoin olduğunu söyleyen Manukyan, "Bu son sert düşüş ondan farklı bir hareket. Dolayısıyla buradan tekrar büyük bir düşüş ve bunun devamı gelir gözüyle bakmıyorum. Ancak Bitcoin'de görülen bu rahatlama diğer alt-coinlerde henüz tamamlanmış değil. Yani buradan hemen yukarı çıkacağız bu satış demek de mümkün değil" şeklinde konuştu.

Küçük yatırımcı ne yapmalı?

Kripto para piyasasına atılan küçük yatırımcıların nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan uzman isim, "Küçük yatırımcılar için bu konuda söyleyeceklerim bütün piyasalar için geçerli. Birincisi kaldıraç kullanmayın. Özellikle 2020-2021 yılında piyasalara girmiş yatırımcı elini neye attıysa yukarı gitti. Bir söz vardır 'Boğa piyasasında herkes dâhidir.' Dolayısıyla herkesin kendisini dahi zannettiği bir dönemden geçtik. Kaldıraç kullananlar imha oldu burada" diye konuştu.

Kripto para borsasına ayı piyasası mı geliyor?

Kripto para dünyasında HODL, HOLD, yani "Tut, panik olma" anlamı taşıyan bir terim olduğunu belirten Manukyan, "Şimdi bu terim Bitcoin, Ethereum için veya oturmuş coinler için geçerli. Ama 10 bin tane alt-coin var ve temel olarak bir fonksiyonu olmayan, kullanılmayacak olan, bir networkü olmayan bir coin tutuyorsanız, bunu tutun işte değerini bulur 'HODL' edin demek anlamsız" dedi.

Çoğu alt-coin geri gelmeyecek

Uzman isim, "Özellikle son rallide, işte hocamızı iyi tanırız, bu coini bilmem kim tweet attı vs… derken aslında bir faaliyeti olmayan, bir özelliği olmayan, bir network oluşturmamış coinlerin çok iyi yükseldiğini gördük. Bunların çoğu geri gelemeyecek" açıklamasını yaptı.

Kripto paralardaki sert satışların 4 nedeni!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön