02 / 05 / 2024

Kripto paralardaki sert satışların 4 nedeni!

Kripto paralardaki sert satışların 4 nedeni!

Kripto paralar bir süredir değerleniyor ve şok satışlar yaşanıyor. Kripto paralardaki sert satışların bazı nedenleri bulunuyor. Peki bu nedenler neler? İşte kripto paralardaki sert satışların 4 nedeni...



Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü köşesinde kripto para piyasasını kaleme aldı.

İşte Abdurrahman Yıldırım'ın 'Piyasaların çifte korkusu: Enflasyon ve regülasyon' başlıklı yazısı...

19 Mayıs nedeniyle ülkemizdeki piyasaların kapalı olduğu gün, küresel piyasalarda 2 olay karışıklık yarattı.

Biri bir süreden beri akıllara sığmayacak şekilde değerlenen kripto varlıklarda olan şok satışlar. İkincisi de akşam sıralarında açıklanan FED tutanakları varlık azalmayı gündeme taşıyarak piyasalardaki karışıklığı artırdı. 

Kripto paralardaki sert satışların 4 nedeni!

Önce kriptolarda günlük yüzde 10-20 oranlarında sert değer kayıpları yaşandı. Bu da 14 Nisan 2021 tarihinde kaydedilen tepe noktasına göre değer düşüşünü yüzde 50'ye ulaştırdı. 

-14 Nisan tarihinde 2.55 trilyon dolara yükselen kripto paraların toplam piyasa değeri, dün gün içi işlemlerde 1.35 trilyon dolar seviyesine kadar geriledi. 1.2 trilyon dolarla neredeyse yarı yarıya bir kayıp meydana geldi. 

- 2017 yılının bitiminde başlayan ve bir sene devam eden değer kaybında Bitcoin yüzde 84 geriledi. 

KRİPTO SATIŞLARINA 4 NEDEN

-Kripto para piyasasındaki sert satışlarla ilgili 4 sebep açıklanabilir. 

Kripto paralardaki sert satışların 4 nedeni!

-Birincisi kripto paraların en büyük destekçisi ve yatırımcısı olan dünyanın en zengin insanları listesinde yer alan Elon Musk’ın Bitcoin ödemelerini askıya aldığını açıklaması oldu. 

-Satışa en önemli sebep ise belirli bir büyüklüğe ulaşmalarının ardından kripto paraların ilk kez devlet düzenlemeleriyle karşı karşıya kalmaları. Çin tarafından kripto paraların ödeme aracı şeklinde kullanımınına 18 Mayıs tarihinde yasak getirdi. Çin’deki Ulusal İnternet Finansman Birliği, Bankacılık Birliği, Ödeme ve Takas Platformu'nun ortak duyurularında, “Son dönemde kripto para birimleri çok sert şekilde yükselir ve düşerken, spekülatif işlemleri artış gösterdi. Bu insanların varlık güvenliklerini ihlal ediyor, ekonomik ve finansal düzeni ciddi şekilde aksatıyor” ifadeleri kullanıldı. 

-Dün yaşanan sert satışların üçüncü sebebi ise Avrupa Merkez Bankası ECB’nin Bitcoin’in değerlenmesini Lale Balonuna benzetmesi de etkiledi. Senede iki kez yayımlanan finansal istikrar raporunda “Kripto varlıklarda coşku ciddi şekilde arttı. Bitcoin fiyatlarındaki yükselişler Lale Balonu ile Güney Denizi Balonunu geride bıraktı” ifadeleri kullanıldı. Bu görüşlerin raporda olmasını piyasalar ECB’nin kripto paraları regüle edenler kervanına dahil edileceği şeklinde açıkladı ve dünkü satışların kısa süreli de olsa yükselmesine neden oldu. 

Kripto paralardaki sert satışların 4 nedeni!

-Dördüncü gerekçe ise ABD’nin zenginlere ilişkin vergileri artırmak istemesi oldu. Son zamanların en büyük kazançları kripto varlıklar sayesinde oldu. Uygun zaman ve zeminde, muhtemelen Kovid-19 salgını mücadelsinin ardından Başkan Biden’ın gündeme getireceği öngörülen zengin vergisi, en çok kripto varlıklar ile finansal piyasalardan kazanılan gelirleri etkileyecek.

-Kripto paralarda start alan değer kayıpları hemen hemen bütün varlık fiyatlarının olumuz yönde etkilenmesine neden olurken, akşam saatlerinde buna FED’in tutanakları da dahil oldu. Piyasalar artık iki çift taraflı baskıda. 

-Çünkü kripto para piyasalarına ilişkin devletlerin düzenlemeleri sürebilir. Çin’den sonra büyük ekonomiler olarak ABD ve Avrupa sırada yer alıyor. 

-dün kripto paralarda yaşanan sert satışlar, daha yumuşak olarak hemen hemen bütün finansal varlıkları etkiledi. 

Kripto paralardaki sert satışların 4 nedeni!

-Birçok sebebin denk gelmesi ve en çok da devletlerin ilk regülasyonlarıyla karşılaşmasında kripto para piyasası için yaşanan vurgun büyük oldu. 

Kripto para piyasasında 24 saatte 9 milyar dolarlık pozisyon kapatıldı!

Kripto paralarda değer kaybı!

Kripto para borsalarında deprem!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön