Kripto Paralar

Kripto para piyasasında batıklar nasıl önlenebilir?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Gökhan Şen, bugünkü köşesinde kripto para piyasasına ilişkin düzenleme önerilerini kaleme aldı. 

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Gökhan Şen, bugünkü köşesinde kripto para piyasasına ilişkin düzenleme önerilerini kaleme aldı. 

İşte Gökhan Şen'in 'Kripto batıklarını önleyecek düzenleme önerileri' başlıklı yazısı...

Merkeziyetsiz finanstan, merkez koş; bize yardım et demeye bu kadar hızlı gelmek hazin bir son oldu fakat sürpriz olmadı. 

Ne yazık ki milyonlarca vatandaşı aynı anda zengin edecek sistem henüz bulunamadı. Bu sistem bulunsa da milyonların anlamı olacak bir sistemin hayata geçirilmesi gerekiyor. Liste bu şekilde uzuyor. 

Bu açıdan neyin nasıl düzenlenmesi gerektiğinin detaylarıyla gözden geçirilmesi gerekli. 

*

Yatırımın nasıl gerçekleştirileceği kamu otoriteleri tarafındna belirlenemez. Bir kişi tüm varlığını bir zarın sonucuna bağlamak isteyebilir. Yani yatırımların rasyonel olup olmadığı devlet tarafından kontrol edilemez. Ancak yatırım yapılacağı ortamın adil, şeffaf ve kurallara dayanması gibi unsurları hazırlayabilir. 

Peki sorunun tespit edilmesi ve çözülmesi nasıl yapılmalı?

Milyonlarca vatandaş, kesin gelir bekleyerek kripto varlık ticaretine başladı.

Bu kadar çok vatandaşın kazanma dürtüsünü sömürmek isteyenler bulunuyor. Çünkü asla regüle edilmemiş ve hatta edilmemesi istenen bir sistemde faaliyette bulunuyorlar. Böylece, dolandırmak için borsa kuranlar ve cahil cesareti ile bu işe girip istemeden dolandırılanlar bulunuyor.

Ne yapılmalı?

Düzenleme ve lisanslama zorunlu olarak yapılmalı.

Borsa hizmetinde olmak isteyen sistemler lisans almalı. Sermaye şartı gibi koşullar bulunmalı. Bu şekilde yoldan geçenler bu faaliyette bulunamayacak. Tabii ardından orada çalışanların ve kurucuların lisanslarına geçiliyor. Bununla hangi kurum-kuruluş ilgilenmeli ve ne lisansı aranmalı?

Sermaye piyasası faaliyetinde bulunan aracı kurumlar da bu işe girmeyi istiyor.

Haklılar. Donanımları bulunuyor. Peki onların kripto ile ilgilencek çalışanında ne lisansı aranmalı?

Tabii bu süreçlerde kriptonun da tanımlanması gerekiyor. Örneğin mal mı denilecek, başka bir şey mi denilmeli. en doğrusu emtia gibi mi davranmak olacak?. Bu da alım satımlarda vergi oluşturabilir. 

Müşteri malı aldı. Fakat borsadaki arkadaşlar mal / para takasını gerçekleştirdi mi? Bunun sağlanması amacıyla Takasbank devreye alınabilir. 

Ardından regülasyon ve lisanlama bacağı tamamlanmış olacak. Geriye bu koinlerle / jetonlarla halka arz (ICO) olayı kalıyor. Bireysel servet oluşturmak için harika bir seçenek olsa da şirket halka arz etmek için kesinlikle yasak koyulmalı. Çünkü alınan koinlerin ikincil piyasada, şirketle hiçbir illiyete bağı olmada işlem görebiliyor.

Daha sonrasında dünya ile eşgüdümlü hale gelip yola devam edilmeli. Garip bir yapı yapılacak ve tedbirler alınacak. 

Kripto paralar daha çok insanı mağdur edecek!

Kripto parada bot tehlikesi!