Kripto Paralar

Kripto paralar bu yıl değerlenecek mi?

Kripto paralarda düşüşün devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Peki kripto paralarda düşüş devam edecek mi? Kripto paraları neler bekliyor? İşte ayrıntılar... Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre; riskli yatırım araçlarına yönelenler için bu umutlar senenin ilk haftasında karamsarlığa dönüştü

Zor geçen bir seneden sonra yatırımcılar yeni yıla umutlarla girmişti. Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre; riskli yatırım araçlarına yönelenler için bu umutlar senenin ilk haftasında karamsarlığa dönüştü. Bunun sebebi de ABD Merkez Bankası’nın (Fed), açıkladığı toplantı tutanakları oldu.

Peki kripto paralarda düşüş devam edecek mi? Kripto paraları neler bekliyor? Kriptonun kralı' şeklinde nitelendirilen ve piyasada yönü belirleyen Bitcoin'de düşüş devam edecek mi? Kritik seviyeler nerede? İşte ayrıntılar...

 

Fed tutanaklarında yetkililer, güç kazanan ekonomi ile yüksek enflasyonun, faiz yükselişlerinin daha önce öngörülenden erken ve daha hızlı gerçekleşmesine sebep olabileceğine dikkat çekti. Her ne kadar Fed daha önce 2022'de 3 faiz artışına gideceğini duyursa da beklentiler faiz artırımlarının senenin ikinci yarısında olacağına ilişkindi. İşte bu beklentinin bir anda ‘terse’ düşmesi piyasalardaki risk iştahının düşmesine neden oldu. Küresel hisse senetleri piyasalarında satışlar hız kazanırken kripto paralarda da sert geri çekilmeler gerçekleşti. Fed’in olumsuz açıklamalarına ek olarak dünya genelinde hızla yayılan Omikron varyantı da endişelerin armasını sağlıyor.

ALT COINLER AĞIR YARALI

Oysa kripto paralarda geçtiğimiz senenin son çeyreğinde bir ralli beklentisi oluşmuş fakat ralli bir türlü olmamıştı. 2022 ile beraber bu yukarı hareketin ilk çeyreğe ertelendiğine ilişkin tahminler vardı. Özellikle Bitcoin madenciliğinde dünya ikincisi olan Kazakistan’da kaydedilen siyasi çalkantılar, Fed açıklamaları öncesinde piyasaları tedirgin etmişti. Tüm bu olumsuzluklardan sonra 2022 yılına 46 bin 200 dolar seviyelerinden giriş yapan Bitcoin, 41 bin dolar sınırına düştü. Piyasanın yönünü tespit eden Bitcoin’de yaşanan bu düşüş alt coinlerde daha sert görüldü. 

BTC'DE 100 BİN TAHMİNİ

Tüm bu olumsuzluklara ek olarak ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Bitcoin’in gelecek süreçte 100 bin doları görebileceğini tahmin etti. Kuruma göre, özellikle altın yatırımcısının dijital varlıkları daha fazla benimsemesi bu tahminin gerçekleşme olasılığının temeli.

Goldman Sachs, Bitcoin’in piyasa değerinin 700 milyar doların biraz altında olduğunu öngörüyor. Bu rakam Bitcoin ve altından oluşan değer saklama pazarının yüzde 20’sini meydana getiriyor. Yatırıma uygun altının değeri için tahmin ise 2.6 trilyon dolar seviyesinde. Dolayısıyla Goldman’a göre 5 senede Bitcoin’in bu pazardaki payının yüzde 50’ye ulaşması durumunda değeri de 100 bin doları aşabilir.

Bitcoin'de 43.500 dolara dikkat

Fed’in şahin duruşunu teyit eden toplantı tutanaklarından sonra Bitcoin, kuvvetli destek seviyesi olan 45 bin 500 doların altına düştü. Bununla beraber Kazakistan'da yaşanan protestolar da Bitcoin fiyatına doğrudan yansıyor. Zira bilindiği üzere Kazakistan toplam hashrate oranının yüzde 15’ine katkı sunan bir ülke. Bu protestolarla beraber ülkede internet kesintisi yaşandı. Piyasanın şu an için korkusu internetin yeniden gelmesiyle beraber madencilerin satış yapma ihtimali. Bu iki unsur lider kripto para birimi BTC/USD paritesinde teknik anlamda hiçte istenmeyen bir seviyenin altına gelmesini sağladı. Parite Kasım'ın ikinci haftasında başlayan düşüş kanalının yeniden içerisine girdi.  

O seviyenin üzerine çıkılmalı

Eğer paritenin düşüş kanalı içerisinde kalmayı sürdürürse aşağı yönlü riskler devam edebilir. Olumsuz senaryo şeklinde isimlendirilen bu olasılığın hayata geçmesi ilk aşamada son derece kritik 40 bin 600-41 bin 600 dolar bandına kadar değer kaybetme riskini beraberinde getirecek. Bu bölgenin altında ise 37 bin 600 yatay destek noktası yer alıyor. Fakat paritenin düşüş kanalı içerisindeki döngüyü tekrarlaması halinde 35 bin-36 bin dolar riskinin masada olduğu da göz ardı edilmemeli.

Borsada orta vadeli fırsat

Fed toplantı tutanakları küresel borsalarda satışları getirirken Borsa İstanbul’un bu gelişmeden pek etkilenmediği kaydedildi. Özellikle dolar/TL’de yukarı yönlü hareketler Borsa İstanbul’da alımları da getiriyor. BIST 100 Endeksi’nde 1.980 puan seviyesi ilk takip edilecek destek noktası. Bu seviyenin altında 1.925 puan diğer bir destek noktası. Yukarı yönlü hareketlerde ise 2.010 puanın üzerinde kalınması durumunda teknik anlamda alımlar tekrar hız kazanabilir. Orta ve uzun vadede mevcut seviyelerin yatırım için uygun olduğu belirtilirken, bankacılık hisselerinden ziyade şu aşamada sanayi şirketlerine ağırlık verilmesi tavsiye ediliyor.

AKP’den kripto para düzenlemesi açıklaması!

Kripto paralarda risk iştahı azaldı!