Kripto paralar ve blok zincir yatırımcıların ilgi odağı!
Kripto paralar ve blok zincir yatırımcıların ilgi odağı oldu. KPMG’nin hazırladığı ‘Pulse of Fintech’ raporuna göre,
KPMG’nin hazırladığı ‘Pulse of Fintech’ raporuna göre, 2021’in ilk yarısında 98 milyar dolar bedelinde fintech yatırımı yapıldı. Fintech’e olan ilgi dünyanın pek çok yerinde hararetli bir seviyeye çıktı. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2021 yılının ilk yarısında, geçtiğimiz seneye göre iki kat fazla yatırım alan blok zincir ve kriptoda yükseliş ivmesinin yılın ikinci yarısında da sürmesi öngörülüyor.
KPMG’nin düzenli şekilde hazırladığı ‘Pulse of Fintech’ raporunun 2021’in ilk yarısını analiz eden kısmına göre fintech ekosistemi büyümesini sürdürüyor.
Wealthtech ve regtech'ten kripto ve siber güvenliğe kadar birçok farklı fintech alt sektörlerinde anlaşma hacimleri yükseldi. Küresel risk sermayesi yatırımı, 2021 yılının ilk yarısında 52 milyar doları geçerek, 2018 yılında kaydedilen 54 milyar dolarlık yıllık rekor seviyeye çok yaklaştı.
Rapora ilişkin açıklamalarda bulunan KPMG Türkiye Fintech Sektör Lideri Sinem Cantürk, “Küresel fintech sektörü 2021’e çok güçlü bir başlangıç yaptı. 2021’in ilk yarısını tanımlamak için kullanılabilecek en uygun kelime ‘çeşitlilik’. Bu yıl içinde ödemeler sektörü, küresel olarak fintech yatırımları için en üst sırada yer alıyor. Anlaşma boyutu ve çeşitliliği, küresel insurtech yatırımını yönlendiriyor. Artan ilgi, regtech yatırımının yıl ortasında yıllık rekor seviyeye ulaşmasını gösteriyor. Siber güvenlik yatırımları rekor hızda devam ediyor. Wealthtech, 2021’in ilk yarısında risk sermayesi yatırımcıları arasında büyük bir başarı elde etti” diye konuştu:
Rapordan dikkat çeken başlıklar ise şu şekilde:
Amerika bölgesi, 51,4 milyar dolarlık fintech yatırımıyla en güçlü bölge. Amerika Birleşik Devletleri ise 42,1 milyar dolarlık yatırımla küresel toplamın neredeyse yarısına sahip.
EMEA bölgesinde 39,1 milyar dolarlık yatırım var. Açık bankacılık düzenlemeleri, EMEA bölgesinde fintech'in benimsenmesini hızlandırmaya, üçüncü tarafların verilere erişimini iyileştirmeye ve özellikle yerleşik finans gibi alanlarda bir iş birliği ortamını teşvik etmeye yardımcı oldu.
Asya-Pasifik bölgesinde de geçen yıl 4,5 milyar olan yatırım değeri, 2021’in ilk yarısında 7.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
2020 yılında 10.3 milyar dolar olan küresel birleşme satın alma işlemlerinin toplamı 2021’in ilk yarısında 27.7 milyar dolara ulaştı. Pandeminin yaşattığı durgunluk nedeniyle pek çok şirket, sınır ötesi birleşme ve satın almalarla hizmet alanını genişletmeye gitti.
Londra Borsası veri analizi firması Refinitiv'i 14,8 milyar dolara, Nasdaq Kanada merkezli finansal dolandırıcılık tespit firması Verafin'i 2,7 milyar dolara satın aldı.
Ödemeler sektörü, küresel olarak fintech yatırımları için en üst sırada yer alıyor. Güçlü bir 2020'nin ardından ödemelere yönelik küresel yatırım, 2021'in ilk yarısında da ivmeyi sürdürdü. Buna ABD merkezli SoFi tarafından 2,4 milyar dolarlık SPAC birleşmesi, Birleşik Krallık merkezli Paysafe Group'un 1,4 milyar dolarlık SPAC birleşmesi ve iki risk sermayesi finansman turu öncülük etti.
Finansal olmayan birçok şirket, erişimlerini ödemelere ve finansal hizmetlere doğru genişletmeye başladı.
2021’in ilk yarısında IKEA, tüketici bankacılığı hizmetleri sağlamak için Ikano bankasından bir hisse satın aldı.
Walmart, dijital finansal ürünler sunmak için bir fintech oluşturmak amacıyla Ribbit Capital ile ortaklığını duyurdu.
Walgreens de mağaza içinde ve çevrim içi banka hesapları sunmak için MetaBank ile bir ortaklık duyurdu.
İzmir'de kripto para madenciliği operasyonu: 2 gözaltı!
Bitcoin, kritik 50 bin dolar seviyesini geçti!