22 / 12 / 2024

Kripto paralar ve tehlikeler 8 soruda tüm detaylarıyla!

Kripto paralar ve tehlikeler 8 soruda tüm detaylarıyla!

Kripto para birimi olan Thodex’te yaşananlar son zamanlarda Türkiye'nin gündeminde ilk sırada yer aldı. Thodex’in sahibi Faruk Fatih'in Özer, binlerce kişiye ait milyonlarca dolarla yurtdışına kaçtığı iddialara üzerine kripto paraya olan güven bir hayli azaldı.



Thodex’in sahibi Faruk Fatih'in Özer'in binlerce kişiye ait milyonlarca dolarla yurtdışına kaçtığı iddiaları ülke gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Durum böyle olunca kripto paraya olan güven de sorgulanmaya başladı. Hürriyet'ten Sefer Levent'in haberine göre;  kripto paraların güvenli olup olmadığı sekiz soruda incelendi. İşte o sorular...

1- KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto para aracı kuruma veya hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmayan, sanal para birim anlamını taşıyor. Online olarak kullanılan kripto paralar ancak belirli şifreler kullanılarak yerleştirildiği sanal cüzdanlardan yine şifreler aracılığıyla çıkarılıp kullanılabilir. Kripto para birimleri dolar, Euro veya TL gibi basılı olarak kullanılmıyor. Günümüzde bitcoin, ethereum, binance, ripple, dogecoin bir çok kripto para birimi bulunuyor.

2- KRİPTO PARANIN DEĞERİ NASIL BELİRLENİYOR?

Kriptonun değerini kullanıcılardan gelen arz-talep dengesi belirliyor. Tıpkı hisse senedi veya emtialar gibi değiş tokuş esnasında anlık arz-talep fiyatlamasından değerleniyor ya da değer kaybına uğruyor.

Kripto paralar ve tehlikeler 8 soruda tüm detaylarıyla!


3- BLOCKCHAIN NEDİR?

Blockhain ağı, tüm para alışverişlerinin kaydının yer aldığı bir sistem oluyor. Kayda alınmış bilgilerinin güvende tutulmasının amaçlandığı sistemde bilgiler birden fazla ağda depolanıyor. Bilgilerin bulunduğu yerler, özel şifrelemelerle korunuyor. Yalnızca kripto paralarda değil bankacılık gibi alanlar başta olmak üzere pek çok alanda yüksek güvenlikli bir sistem olarak kullanılabiliyor.

4- KRİPTO PARALARA GÜVENİLİR Mİ?

Merkez Bankası kripto paralarla ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır...”

Kripto paralar ve tehlikeler 8 soruda tüm detaylarıyla!

5- KRİPTO PARADA TEHLİKELER NELER?

Kripto paralar her türlü gizli işlemde, kazançların vergi dışına çıkarılmasında ve hatta kara para ilişkilerinde kullanılan bir ödeme yöntemi olabiliyor.

Normal talep dışında, bu tür paraların yönelmesi kripto paraların değerini anormal olarak çıkartıyor. Vatandaşın da bu para birimlerini saadet zinciri gibi görmesiyle sanal bir yükseliş ortamı sağlıyor. Bu piyasalarda aklanan paralar çekilmeye başlayınca da hızlıca değer kaybı yaşanıyor. Bu durumda mağdur olan ise vatandaş oluyor.

Kara para işlemleri ülkelerin de ilgisini çekti. Kripto paraların vergilendirilmesi, hesap sahiplerinin açıklanması talepleri her zaman gündemde yer alıyor. Bu durumlar gerçekleştiğinde kripto para birimlerinin çok büyük değer kayıpları yasanıyor.

6- TÜRKİYE’DE YASAL DÜZENLEME VAR MI?

Türkiye'de kripto paralar ile ilgili yasal düzenleme bulunmuyor. Bazı kripto para borsası kuruşlarından yasal düzenleme yönünde telepte bulunuyor. Güvenlik, sermaye yeterliliği gibi konularda getirilecek kriterlerin yatırımcılara güvenli yatırım ortamı sağlayacağını savunuyor. Yerli ve milli kripto para piyasasının yasal statüyle desteklenmesi durumunda özellikle döviz piyasasına karşı önemli bir alternatif yaratacağı ön görülüyor.

 Kripto paralar ve tehlikeler 8 soruda tüm detaylarıyla!

7-YATIRIMCILARIN PARASI VE KRİPTO PARALAR NEREDE TUTULUYOR?

Kripto paralar ilgili aracı kuruluşun veri merkezinde tutuluyor. Yatırımcıların kripto para almak için bu kuruluşlara yatırdığı fiziki paralar yani TL’ler ilgili kuruluşun banka hesabında bir araya geliyor. Buradaki tehlike hem kripto paranın hem de bankadaki fiziki paraların tamamen bu kuruluşların inisiyatifinde olması ve herhangi bir denetime ya da kurala bağlı olmadan yönetilmesi oluyor. Thodex örneğinde olduğu gibi yatırımcılar bir gün paralarının buharlaşması tehlikesi ile karşılaşıyor.

8-KRİPTO PARA NASIL GÜVENLİ ŞEKİLDE SAKLANIR?

Kripto para borsası kuruluşlarının sermaye yapıları ve arkalarındaki yatırım ve sermaye gücü hayati önem taşıyor.  Fakat her koşulda yasal düzenleme olması yatırımcılar açısından kritik öneme sahip. Bu durumda kripto para yatırımcıları en azından soğuk cüzdan yöntemiyle birikimlerini güvence altında tutabiliyor. Soğuk cüzdan Bitcoin, Ripple, Litecoin, Ethereum ve Bitcoin Cash gibi önde gelen kripto varlık cüzdan anahtarlarının internete bağlı olmayan donanımsal bir cihaz içerisinde saklanması yöntemine deniliyor.

Şahap Kavcıoğlu'ndan kripto para açıklaması!

Vebitcoin CEO'su İlker Baş gözaltına alındı!

Joe Biden'ın vergi planı Bitcoin'i 50 bin doların altına indirdi!

Kripto paralar daha çok insanı mağdur edecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön