Kripto paralara kimler yatırım yapmalı?
Kripto para piyasalarında dalgalanmalar ve hareketler devam ediyor. Peki kripto paralara yatırım yapmak doğru mu? Kimler yatırım yapmalı, kimler yapmamalı? İşte ayrıntılar...
Dünya Gazetesi köşe yazarı Servet Yıldırım bugünkü köşesinde kripto para piyasasını kaleme aldı.
İşte Servet Yıldırım'ın 'Bitcoin’e para yatırmak çelik gibi sinir ister' başlıklı yazısı...
Kripto para piyasaları geçen haftayı oldukça dalgalı atlattı, piyasada sert hareketler görüldü. Fiyatlar da bir günde yüzde 30-40 gerileme yaşandı, servetlerde de bu sebepten 24 saat içinde yüzlerce milyar dolarlık erime yaşandı. Geçen hafta CNBC web sitesinde bu hareketle ilgili dikkat çeken bir değerlendirme yapıldı. Sert fiyat dalgalanmalarının kripto paraların tasarımı sebebiyle yaşandığı kaydediliyor ve “Bitcoin alıp satanların sinirleri güçlü olmalı” deniyordu. Bu yazı durumu özetledi.
Son günlerde Bitcoin yatırımcıları birçok durumlakarşı karşıya kaldı. Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika’nın Hazinesi kripto para işlemlerine ve piyasasına ilişkin önlemler alacağını duyurdu. Buna göre 10 bin dolar ve bu tutarı aşan miktarlardaki işlemlerde vergi idaresine bildiri yapılması gereki tutulacak. Daha sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, finansal kurumların ve ödeme şirketlerinin kripto para hizmeti sunmasına yasak getirdi. Yetmiyormuş gibi yaptığı açıklamalarla bugüne kadar Bitcoin’e destek sunan Elon Musk, Bitcoin ile elektrikli araba satışlarının durdurulduğunu duyurdu, çünkü bitcoin madenciliği çok fazla enerji tüketimine neden olduğu için çevre dostu olarak görülmüyordu. Oysa Bitcoin’in çevre dostu olmadığı ilk günden belliydi. Musk, bu açıklaması ile Bitcoin'in önce değer kaybetmesine neden olsa da daha sonra paylaştığı tweet ile yeniden destekledi. Yaptığı spekülasyon muydu, yoksa manipülasyon muydu? Hala tartışma konusu, ancak iyi niyetle yapılmadığı belliydi.
Birçok yerden açıklamaların yapıldığı bu ortamda JP Morgan analistleri de müşterilerine ilettikleri bir notta, kurumsal yatırımcıların Bitcoin’den ayrılarak altına girmeye başladıklarına dikkat çekti. Bu açıklama önem arz ediyor, çünkü kripto paralardaki rallinin önemli sebeplerinden biri kurumsal yatırımcıların da bu piyasaya adım atmaları.
Kripto paralar diğer yatırım araçları gibi değerlendirilmemeli. Altın, geleneksel para, hisse senedi ya da tahvilin arkasında bir değer ya da güçlü bir kurum tarafından verilen garanti bulunuyor. Oysa kripto parada bunlar yok. Spekülatif varlığa örnek teşkil ediyor. Fiyatların gördüğü seviye ve rallinin hızı da aslında spekülatif balona örnek oluşturuyor. Sert hareketler kripto paraların doğasında bulunuyor. Onu cazip hale getiren de bu özelliği. Yüksek risk bulunuyor ancak yüksek kazanç da sağlayabiliyor. Son bir senedeki hareketler değerlendirilebilir. Hareketi dipte yakalayıp zirvede satanların kazançları hesaplanabilir. Bu açılardan bakıldığında başka hiçbir enstrümanda bu kadar kısa bir zamanda, bu kadar yüksek bir kazanç elde edilemez. Fakat kimse de bu kadar kısa zamanda bu kadar yüklü bir servet kaybına uğramaz.
Eğer yüksek risk istemiyor ve "Çok fazla risk taşıyor, bana göre değil" diye düşünüyorsanız kripto paraya yatırım yapmayın. Eğer riske dayanıklıysanız ve yüksek kazanç istiyorsanız; Bitcoin’e ya da diğer kriptolara yatırım gerçekleştirebilirsiniz. Ancak CNBC değerlendirmesinde denildiği gibi sinirlerinizin güçlü olmaısnı sağlamalısınız, çünkü sizi oldukça sert “gel-git”ler ve uykusuz geceler karşılayacak.
Bitcoin yeniden yükselişe geçti!
Bankalar kripto para piyasasına giriyor!