Kripto Paralar

Kripto paralarda 2022 beklentileri neler?

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto paralarda 2022 beklentileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda kripto paralardaki yeni beklentileri ve regülasyonları anlattı. 

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto paralarda 2022 beklentileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki 'Asya'da regülasyonlar' başlıklı yazısı şu şekilde;

Kripto para ekosisteminin 2021 yılı itibarıyla beklediği en önemli gelişmelerden biri regülasyonlar. Ülkemizde de çalışmalarının devam ettiği bilinen regülasyonlar, Uzak Doğu olarak nitelendirdiğimiz Asya kıtası ülkelerinde çok daha hızlı bir şekilde ilerliyor. Kripto para ekosistemi her geçen yıl daha fazla piyasa değerine sahip ve çok daha fazla katılımcının içerisinde bulunduğu bir ekosistem haline geldi. Tüm bu gelişmeler de ülkeleri kripto para alanında regülasyonlar hazırlanmasına teşvik etmiştir. 2017 yılında yaşanan ICO süreçleri ve 2018 yılında gerçekleşen siber saldırılardan sonra kripto para birimlerini düzenleme konusunda birçok fikir ortaya atılmıştır. Mart 2018'de Buenos Aires'te gerçekleştirilen G-20 toplantısında, Merkez Bankası başkanları düzenlemeler konusunda adım atılması gerektiğini ilk kez dile getirmiştir. Japonya gibi bazı ülkeler, Nisan 2018'den itibaren daha Ilımlı bir yaklaşım göstererek kabul etme yoluna girmiştir. Japonya bu konuda iyi bir örnek olmasına rağmen, Çin ve Güney Kore gibi ülkeler ise bu yolu tercih etmemiştir. Çin, özellikle 2018 sonrası kripto para ekosisteminde yasaklamaları ile gündeme gelmektedir.

Son olarak 2021 yılı yaz aylarında Çin'de madencilik yapmanın yasadışı olmasını açıklamasının ardından kripto para ekosisteminde önemli bir düşüş gerçekleşmiştir. Bitcoin madencilik havuzlarının büyük bir çoğunluğunun bulunduğu Çin'de, bu olay sonrası madencilik faaliyetleri son bulmuş ve Bitcoin madencileri dünya üzerindeki farklı ülkelere cihazlarını taşımak zorunda kalmışlardır. Bu olay sonrası büyük bir işlemci gücü kaybı yaşayan Bitcoin, kısa bir süre sonra olay öncesinde elde ettiği işlemci gücüne sahip olmuştur. Çin, aynı zamanda ICO süreçlerine de müdahale etmiş ve ilk olarak kısıtlayıcı önlemler almıştır. Bir süre sonra ise ICO süreçleri Çin'de tamamen yasaklanmıştır. Çin dışında yasaklamalar gerçekleştiren Asya ülkeleri arasında, Bangladeş ve zaman zaman Hindistan yer almaktadır. Hindistan hükümeti son bir yıl içerisinde kripto para regülasyonları konusunda yasaklamalar planlasa da bu karar, halk tarafından tepkiyle karşılanmıştır.

YASAK UZUN SÜRMEDİ 

İran'da ise, 2021 yılı yaz ayları içerisinde yüksek enerji tüketimi sebebiyle ortaya çıkan elektrik kesintileri, madencilik konusunda yasaklamaların oluşmasına sebep olmuştur. Üç ay süre ile yasaklanan madencilik girişimleri, İran'da kısa bir süre önce tekrar başlamıştır. Asya ülkeleri arasında fran, kripto paralara ilginin yüksek olduğu bölgeler arasında yer almaktadır. Her ne kadar Asya'nın ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biri arasında yer alan Çin yasal olarak kısıtlamalar gerçekleştiriyor olsa da Singapur gibi birçok Asya ülkesi ise kripto para birimlerine dost olmalarıyla ünlüdür. Bu alanda regülasyon çalışmaları da hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Tüm bunların dışında birçok ülke kripto paraların önlenemez yükselişi ve adaptasyonu ile birlikte yeni düzenlemeler getirmeye ve kabul etme yolunda adımlar atmaya başlamıştır. Çin, kripto paralar konusunda oldukça sıkı düzenlemelere sahip olsa da CBDC adı verilen merkez bankası, dijital para birimleri konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Test aşamasını tamamladığı CBDC örneğini ise 2022 yılında piyasaya sürmesi ve Merkez Bankası Dijital Para Birimi'ni dünya üzerinde kullanan ilk ülke olması beklenmektedir.

Kripto paralarda vergilendirme nasıl yapılıyor?

CBDC ile itibari paralar arasındaki farklar neler?