Kripto paralarda NFT hareketliliği!
Bu seneye damgasını vuran yeni teknoloji NFT'nin etkileri kripto paralarda da görülmeye başladı. Uzmanlar kripto parada NFT'nin isminin daha da duyulacağı ön görüşünde.
Kripto parada yeni teknolojiler de ortaya çıkmaya başladı. Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre; bu seneye damga vuran teknolojilerden biri NFT. Yatırımcıların da yeni gözdesi NFT yani benzeri olmayan dijital varlıklar. Özellikle futbol kulüpleri ve sanatçıların bu alana ilgisi yatırımcı talebinin de artmasına neden oldu.
Fan tokenler
NFT yani Non-Fungible Token. İçerisinde resim, ses dosyası, video veya fiziksel bir varlığın dijital karşılığının kanıtınn dahil olduğu benzersiz dijital varlıklar. Futbol kulüpleri, müzeler, sanat evleri, oyun firmaları hatta işletmelerin de kendilerine göre farklı iş modelleri geliştirmeye olanak tanıyor. Türkiye’de de başarılı örnekler bulunuyor. NFT yani token çıkaran pek çok futbol kulübü bulunuyor. Bu yöntemle futbol kulüpleri ve sanatçılar ek kazanç sağlıyor.
Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen’in anısına çıkartılan NFT koleksiyonunun üçüncü ve son bölümü 15 Ekim günü halka arz edildi. Paribu ve Fenerbahçe ortaklığıyla üretilen Fenerbahçe Token piyasaya sürüldü. Bitexen ortaklığıyla Erzurumspor, Diyarbekirspor, Antalyaspor, Sivasspor, Sakaryaspor, Adana Demispor, Altay, taraftar token çıkaran kulüpler arasında bulundu. Sanatçıların da tokenlera bir hayli ilgisi var. Cem Yılmaz, Edis, Tarık Tolunay gibi isimler de bu alanda öncü oldular. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak sanatçı ve futbol kulüplerinin bu alanda ilgisi devam edecek.
Kripto dünyasında yeni bir çağı başlatan ve her geçen gün ilginin çoğaldığı NFT’de dönen ekonominin değeri de 2.5 milyar doları geçiyor. Huobi Global Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş, dünyada NFT piyasasındaki satış hacminin 2020’nin ilk yarısında 13.7 milyon dolardan 2021’in aynı döneminde 2.5 milyar dolara ulaştığını aktardı. Göğüş, “NFT’leri her geçen gün sanat dışında moda dünyası gibi pek çok farklı alanda görüyoruz. Türkiye’de de NFT dünyasına ilgi 2021’de artış gösterdi. Tarık Tolunay’ın eseri mart ayında Türkiye’nin NFT olarak satılan ilk eser oldu. NFT’nin gelecek dönemde hayatımıza daha çok entegre olacağını öngörüyoruz. NFT’lerde bugüne kadar gördüklerimiz gerçek potansiyelin tam olarak yansıması değil. Bu pazarın geleneksel finansal sistemlerin dönüşümüne ve verimliliğe etkileri dikkat çekici olabilir” açıklamasında bulundu.
Farklı kullanım alanı
Türkiye’de NFT’ler daha çok birer sanat eseri ve koleksiyon olarak ele alınıyor. Farklı alanlarda kullanımları da çoğaltıyor. NFT çerçevesinde yeni girişimler de kuruluyor. NFT’ler için yapay zeka destekli pazaryeri kuruldu. NFT’leri kullanarak oyun oynama fikri son bir senedir ilgi görüyor. Oyunlarda, takas edilebilir ve satın alınabilir benzersiz öğelere yönelik çok büyük bir talep bulunuyor. Mikro işlemler ve oyun içi satın almalar, NFT’lerden ve blockchain teknolojisinden yararlanabilecek milyar dolarlık bir oyun sektörü yaratıyor.
‘Birçok yenilik daha hayatımıza girecek’
Bitci Teknoloji CEO’su Onur Altan Tan bugün blockchain dünyasında meydana gelen olaayların sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu teknolojinin bizlere vadettiği çok daha yenilik var ve bunlarda yakın gelecekte bir bir hayatımıza girecek.
Fan token’lar ve NFT’ler, son dönemde dünyada popülaritesi en hızlı artan varlıklar arasında başı çekiyor. Bir blockchain Ar-Ge firması olarak, ülkemizde bu teknolojilerin öncülüğünü yapmaktan da gurur duyuyoruz. Bugün Brezilya ve İspanya Milli Takımları, FIBA, Wolves, Sporting Lizbon gibi dünyaca ünlü takım ve organizasyonların fan token partnerliğinin yanında bu takımların NFT haklarını da elimizde bulunduruyoruz.
Yakın zamanda bunlarla ilgili de çok önemli projeleri yatırımcılarla paylaşacağız. Burada sektörün dünyadaki en büyük oyuncularından biriyle de, İsviçre’de yüzde 50-50 ortaklık kurmak üzere görüşüyoruz. Tüm bu hamlelerle birlikte Bodrum’un ve Türkiye’nin adını teknoloji alanında da tüm dünyaya duyurmayı hedefliyoruz.”
Nasıl ve nereden alınır?
NFT’lerin bugünkü kullanım alanları göz önüne alınırsa ilk olarak fikri mülkiyet problemlerini ortadan kalktığı söylenebilir. Dijital ortamda bir eseri kopyalamak çok kolay iken NFT, eser haklarının kime ait olduğunu ortaya koyarak bu sorunu ortadan kalkıyor.
Peki, nasıl NFT sahibi olunur? NFT’lerin sergilendiği ve satın alındığı platformlar bulunuyor. Bu platformlarda beğenilen NFT’lere üreticisinin belirlediği şekilde, açık artırma veya doğrudan satın alma seçenekleriyle sahip olunabilir. Satın alma işlemi tamamlandığında NFT, üreticinin cüzdanından tüketicinin cüzdanınıza transfer oluyor. İsterseniz satın aldığınız NFT’leri pazar yeri uygulamaları üzerinden yeniden satışa çıkarılabilir. NFT konusunda OpenSea, Rarible, SuperRare, Foundation gibi dünyada popüler olan bazı platformlar var. Yerli pazaryerlerinin de sayısı artıyor.
Metaverse ne getirecek?
Son zamanın güncel konusu ise metaverse. Facebook’un bu alana gireceğini lanse etmesiyle günde olan metaverse kripto para teknolojisi açısından da büyük öneme sahip. Türkçeye evren ötesi olarak çevrilen bu teknoloji, teknoloji devlerinin yeni yatırım alanı. Metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle meydana gelen ortak bir sanal paylaşım alanına, içinde tüm dijital dünyaların yer aladığı kurgusal evrene verilen isim. Gelecekte oluşturulacak olan bu Metaverse’e sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşabilecek. Üç boyutlu bir avatar yaratılacak sanal evrende gezmek, çalışmak, oyun oynamak ve birçok sosyal aktivite yapılabilenecek. Kripto para birimlerinin de bu sanal gerçeklikte büyük paya sahip olacak.
Metaverse, blockhain teknolojisi sayesinde sanal bir varlığın dijital evrende kullanılabilmesine imkan tanıyacak. Kripto para birimleri, sanal bir ekonominin başarılı bir şekilde oluşmasına ve işlemesine imkan tanıyabilir. Kripto para dünyasında zaman zaman gündem olan dolandırıcılık olaylarına bir yenisi daha eklendi.Dünyada büyük popülarite kazanan Squid Game (Kalamar Oyunu) dizisinin adını kullanan kişi veya kişiler yaklaşık 3.3 milyon dolarlık bir kripto para dolandırıcılığı yaptı. New York Times’ın haberine göre, geçen hafta piyasaya çıkan Squid (Kalamar) adlı bir kripto para şüphe uyandıran birçok yönü olmasına rağmen çok ilgilerin odağında oldu.
Halıyı çektiler
Geçen hafta başı Squid, kimliği belirsiz kişiler tarafından kripto para başına 1 sent (1 doların yüzde 1’i) değerle işleme başladı. İsmi nedeniyle medyanın ilgisinde olan ve haberlere konu olan para, pazartesi itibarıyla kripto para borsası Pancakeswap’ta 38 dolar civarına çıktı. Kripto paraları izleyen CoinMarketCap rakamlarına göre aynı gün roket hızıyla artmaya başlayan para 628 dolara, 10 dakika sonra da 2856 dolara kadar çıktı. Squid’in değeri zirveyi gördükten 5 dakika sonra ise 0.0007 dolara geriledi.
Teknoloji web sitesi Gizmodo bu tür hırsızlığa kripto para dünyasında “alttan halı çekmek” adı verildiğini yazdı. Bu durumda kripto parayı çıkaranlar yatırımcıların verdiği paraları alıp kayıplara karşılıyor. Squid’in internet sitesini kapatan kurucular da ortadan kayboldu.
Gizmodo, Squid işlem görmeye başladığındakolayca alınabildiğini, ancak parayı satmanın neredeyse imkansız olduğunu görerek uyarıda yaptığını anımsattı. İmla hatalarıyla dolu bir internet sitesi ve yoruma kapalı Telegram ve Twitter hesapları da çok sayıda kişini Squid almasının önüne geçemedi. Analiz platformu BscScan’e göre şu an 40 bin kişinin elinde halen Squid kripto parası bulunuyor. New York Times Squid’de yaşananların çok popüler olmasına karşın kripto paralar konusunda henüz dünyada pek düzenleme gerçekleşmemis olmasının da etkisine dikkat çekti.
Kripto para borsasında hack şoku!