08 / 05 / 2024

Kriptoda sigorta mağduriyetten kurtarıyor!

Kriptoda sigorta mağduriyetten kurtarıyor!

Son günlerde ülke gündeminin ilk sırasında yer alan kripto para dolandırıcılığının yankıları devam ederken yatırımcılar paralarını nasıl koruyacağını araştırıyor. Uzmanlar ise kripto parada mağduriyetinin önüne sigortalama ile geçiceğini dile getiriyor. 



Thodex'in patronu Faruk Fatih Özer'in 2 milyar dolarla yurtdışına kaçması ve yatırımcıların hesaplarına erişememesi ülke gündeminin ilk sırasında yer aldı. Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre; Bitcoin, Ethereum veya Ripple gibi nispeten işlem hacmi yüksek olan kripto paralarda artık zor olsa da altcoin'lerde atılan bir tweet ya da gelen bir haber anında piyasayı alt üst ediyor. Uzmanlar her borsaya güvenilmemesi gerektiğini ve siber saldırılara karşı koruma alınması gerektiğini söylese de son 2 hafta içerisinde kripto para nedeniyle 500 bine yakın mağdur bulunuyor. 

2020'DE 1.9 MİLYAR $ KAYBOLDU 

Peki bu kadar riskli bir alanı yatırımcının kendisine veya kripto parayı alıp satan firmaya güvenmesi ne kadar doğru?  Bu sorunun doğru yanıtı sigortada bulunuyor. Dünyada kripto paralar sigorta ile güvence altına alınabiliyor. 2020 yılında 1.9 milyar dolar kripto para çalındı. Kripto para borsasına yatırılan paraların ise sadece yüzde 1'lik kısmı sigorta kapsamına alındı.  Dünyada bu alanda faaliyet gösteren birçok sigorta firması bulunuyor ve kripto para alanında faaliyet gösteren birçok firma yatırımlarını sigortalatıyor. Coinbase ya da BitGo gibi firmalar üyeleri için milyar dolarları aşan bir teminata sahip.

 Kriptoda sigorta mağduriyetten kurtarıyor!

TÜRKİYE'DE HENÜZ YOK 

Türkiye'de ise henüz bu alanda sigortalama yapan bir firma bulunmuyor. Çünkü 'tanımlanmamış ve regülasyonu olmayan' bir alanda sigortalama yapmak mümkün değil. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası ve diğer düzenleyici kurumların hazırladığı regülasyon kararı önümüzdeki günlerde çıkacak. İşte bu regülasyonun ardından kripto para piyasasında da sigorta ürünlerinin çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Fakat bu süreç biraz uzayabilir. 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Sigorta Cini CEO'su Erdem Aydınlı, "Düzenlemenin gelmesinin ardından sektörün oturması lazım. Regülasyon nasıl olacak? Sermaye yeterliliği ya da lisanslamanın nasıl olacağına bakmak lazım. Bunların oturması biraz zaman alır. Sigortalanabilir hale gelmesi lazım bu alanın. Riskin ne olduğu belli değil. Risk tanımlanırsa hızlı bir şekilde ürünler gelir. Varlığı veya işlemi sigortalayabilirsiniz" dedi. 

Bankalardaki mevduat için yaratılmış olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu gibi bir yapı da kurulabilir mi? Bu da düzenlemenin gelmesinin ardından tartışılacak bir konu. Dünyada buna benzer yapı bulunmuyor. Örneğin ABD'de kripto paranın tanımı yapılmasına ve legal olmasına rağmen Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) kapsamında bir koruma yok.

Kriptoda sigorta mağduriyetten kurtarıyor!

CÜZDANLAR KORUMA ALTINA ALINIYOR 

Kripto paraların sigortası deyince çok geniş bir yelpazeden söz etmek mümkün. Burada ilk akla gelen cüzdanlara sigorta yapmak. Fakat blockchain teknolojisinin dağıtık yapısında çok farklı alanlar olduğu için ürün sayısı oldukça fazla. Sadece blockchain ve kripto para kullanıcıları için geliştirilen sigorta ürünleri var. Online saldırılar için cüzdanları koruyor ve aynı zamanda teknoloji hataları ve eksikliklerden kaynaklanan kayıpları da karşılıyor. Akıllı sözleşme hataları, takas kesintileri ve donanım arızaları da kapsam içerisinde yer alıyor. Bu işe ilk giren firma ise Evertas. Bu konuda çalışan bir diğer firma da Coincover. Kripto cüzdanlar, akıllı sözleşmeler ve borsalar için merkezi bir sigorta seçeneği. Kripto para borsalarını sigorttarıyor. Firma, ek olarak şirketlerin müşterilerine ek sigorta satmalarına da izin veriyor. Özel anahtar teminatı veya özel anahtarın kaybolması durumunda sigorta devreye alınıyor.

BLOCKCHAIN'I KULLANAN FİRMALAR DA VAR 

Merkezi olmayan şirketler de yer alıyor. Örneğin Etherisc, Ethereum blok zincirinde sigorta için akıllı bir sözleşme protokolü. Etherisc'te kullanıcılar uçuş gecikmeleri, kasırga sigortası, kripto cüzdan sigortası, kripto kredi sigortası ve mahsul sigortası oluşturdu. Ayrıca, Etherisc sigorta fonuna yatırım yapma seçeneği de var. Kullanıcılar, yatırımlarından faiz kazanmak için Ethereum, Bitcoin veya dolar yatırımı yapabiliyor.

Kripto paralarda en yaygın 5 dolandırıcılık yöntemi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön