17 / 05 / 2024

Kritik toplantı yarın! Kapıda yeni zamlar var!

Kritik toplantı yarın! Kapıda yeni zamlar var!

Marketlerde satılan ambalajı sütlerin fiyatları 30 liraya doğru koşarken süt ürünlerine de hem ambalajlar küçülüyor hem de hem de fiyatlar tırmanmaya devam ediyor.



Süt üreticisinin 12 liraya mal ettiği sütü sanayiciye 8 lira satması nedeniyle süt inekleri kesime gitmiş ve peynir fiyatları kırmızı et fiyatlarını geçmişti.

BİR HAFTADA YÜZDE 20-31 ZAM

Süt ve süt ürünlerine gelen zamlar hız kesmiyor. Geçtiğimiz hafta marketlerde satışa sunulan ambalajlı sütün 1 litresinin fiyatı bir hafta içinde yüzde 20 ila yüzde 31,6 aralığında zamlandı. Bazı markaların yarım yağlı çeşitlerinin bir litre süt fiyatları 18,95 TL’den 24,95 TL’ye çıkarken; tam yağlı bir litre süt fiyatı ise 27,70 TL’ye kadar yükseldi.Son zamlarla market markalı sütlerin bile litre fiyatları  20 liraya yaklaştı.3 ay içinde önce 12, sonra 15 TL’ye çıkan market markalı sütlerin ortalama fiyatı, bir haftada yüzde 19 zam görerek 18,5 TL’ye ulaştı.

YOĞURT YÜZDE 10, PEYNİR YÜZDE 13 ZAMLANDI

Peynirin kilosunun 100 lirayı geçmesinin ardından yoğurt fiyatları da çeşidine göre değişmekle birlikte 70 lirayı aştı; fiyatlar 42-72 TL aralığında değişiklik gösteriyor. Bu ay yoğurdun yüzde 10 ve peynirin yüzde 13 zamlandığını açıklayan Türk-İş, yoğurtta 1000 gramlık paketlerin yerlerine 900 ve 800 gramlık paketler çıkaran markaların artık 750 gramlık ambalajlar çıkarmaya başladıklarını kaydetti.

ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR

Süt ve süt ürünlerinin sürekli zamlanmasının altında yatan en önemli neden, maliyetini karşılamayan süt üreticisinin süt veren ineklerini kesime göndermesi olduğu her fırsatta dile getiriliyor. Üreticinin 12 liraya mal ettiği sütü sanayicinin 8 liraya aldığı ifade edilirken, bu nedenle süt ineklerinin kesime gönderilmesinin süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının yükselmesine neden olduğu ifade ediliyor.

USK YARIN TOPLANACAK

Öte yandan, USK yarın çiğ süt fiyatlarını belirlemek üzere olağanüstü toplanacak. Bir litre sütü net 8,50 TL’den satarak zarar etmeye devam eden üreticiler, bu fiyatın en az 12 TL’ye çıkarılmasını talep ediyor. (Milli Gazete)


Geri Dön