30 / 04 / 2024

Kriz büyüyor Uzmanlar uyardı! Yüksek fiyatlar senelerce sürecek!

Kriz büyüyor Uzmanlar uyardı! Yüksek fiyatlar senelerce sürecek!

Son bir senedir tüm dünyayı etkisi altına alan enerji kriziyle birlikte artan yüksek elektrik ve doğal gaz fiyatlarının en az 2025'e kadar devam edebileceği düşünülüyor.



Pandemi ile birlikte kendini göstermeye başlayan enerji sorunu, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte daha da derinleşti.

Arz talep dengesizliği ve Avrupa’nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar sonucu Rusya'nın özellikle Avrupa'ya gaz arzını önce kademeli olarak, son olarak da süresiz bir şekilde kesmesi enerji krizini tırmandırdı.

Hollanda merkezli doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören vadeli kontratların fiyatı megavatsaat başı fiyatı 30 avro seviyesinde ilerliyordu. Ancak fiyatlar bir yıl boyunca sürekli artış gösterdi ve yüzde 1000 artışla geçen hafta megavatsaat başına 346 avroyu gördü.

Doğal gazın megavatsaat başı fiyatı savaşın başlamasından önceki gün olan 23 Şubat'ta ise 87 avro seviyesinde ilerliyordu.

Doğal gazın Avrupa'nın elektrik üretimindeki payının yaklaşık yüzde 25 olması nedeniyle, yüksek doğal gaz fiyatları elektrik üretim maliyetlerine de artışa neden oldu.

Kriz büyüyor Uzmanlar uyardı! Yüksek fiyatlar senelerce sürecek!

FİYATLAR YÜZDE 755 ARTTI

Kömür fiyatlarının da bu süreçte rekor seviyeye ulaşması ve talep endişeleri nedeniyle Avrupa'nın gösterge elektrik piyasalarından Almanya'da ağustosta elektrik fiyatları ilk kez megavatsaat başına 700 avroyu geçmiş oldu.

Bu rakam altı ay önce 128 avro, bir yıl önce 82 avro, iki yıl önce 35 avro seviyesindeydi. Böylece, elektrik fiyatları da enerji krizinin başından beri yaklaşık yüzde 755 artmış oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön