30 / 04 / 2024

Kriz kapıda! Süt ve süt ürünleri üretiminde sert düşüş!

Kriz kapıda! Süt ve süt ürünleri üretiminde sert düşüş!

Hayvancılıkta yaşanan kriz, Süt, süt ürünleri, yumurta ve et üretiminde sert düşüşe sebep oldu. Peki bu durumdan tüketici nasıl etkilenecek? İşte detaylar...



Hayvancılıkta sektöründe yaşanan kriz, süt ve süt ürünleri üretimini düşürmeye devam ediyor. Kasım ayında yıllık bazda tereyağı üretimi yüzde 18,5, içme sütü üretimi yüzde 7,4, ayran üretimi yüzde 8,8, inek peyniri üretimi yüzde 5,1 azaldı. Üretimdeki düşüşün daha da derinleşerek tüketici fiyatlarını tırmanacağı öngörülüyor.

Yükselen yem maliyetleri başta olmak üzere çiftçinin zararına sattığı sütler yüzünden ineklerini kesime göndermeye başlaması, üretimi düşürmeye kasımda da devam etti.

Kriz kapıda! Süt ve süt ürünleri üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Kasım’a yönelik Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verisini açıkladı.

Bu kapsamda, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 6,1; 2022 Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 3,2 düştü.

Bir önceki ay 757 bin 79 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı kasımda da yüzde 5,1 azalarak 718 bin 166 tona geriledi.

Bir önceki ay 120 bin 847 ton olan içme sütü üretimi kasımda da yüzde 1,9 ile sınırlı artışla 123 bin 123 ton olarak gerçekleşti. Süt,süt ürünleri, yumurta ve et üretiminde sert düşüş! İşte detaylar...


Geri Dön