03 / 05 / 2024

Kriz, mobilyacının hızını kesemedi

Kriz, mobilyacının hızını kesemedi

Küresel krizin gölgesinde açılan İstanbul Mobilya Fuarı'na (İMOB) katılım bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı.



İstanbul Fuarcılık tarafından Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) desteğiyle bu yıl 5.'si düzenlenen İMOB 2009'a 300'ün üzerinde firma katılıyor.

Fuarın açılışında konuşan İstanbul Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Barış Can Erol, krize rağmen fuarın katılım açısından yüzde 20 büyüdüğünü, ziyaretçi anlamında da yüzde 10 artış beklediğini ifade etti. Fuarı bu yıl önemli alıcı grupları da ziyaret edecek. İsrail, Almanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Romanya, Lübnan, Hindistan, Suudi Arabistan, BAE, Azerbaycan, Rusya, İran, Irak'tan büyük alım grupları geliyor.

Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Nazif Türkoğlu ise fuarın gerek metrekare, gerek katılımcı sayısı gerekse ziyaretçi sayısı anlamında Avrupa ve Asya'da organize edilen en büyük ve en kapsamlı fuar olduğunu söyledi. Fuara ilginin yoğun olacağını dile getiren Türkoğlu, fuarın hem iç pazar hem de ihracat pazarı anlamında Türkiye'ye, sektöre, sanayiciye, tasarımcıya ve tedarikçilere önemli katkılar sağlayacağını kaydetti. Mobilya ihracatının 2010 yılında 2,5 milyar dolar seviyesine ulaşacağını belirten Türkoğlu, "Mobilya, yüzde 100'e yaklaşan yerli hammadde girdisine sahip, dış ticaret açığı vermeyen bir sektör. Bu münasebetle, dünyada bir ekonomik kriz yaşanıyor olmasına rağmen sektörümüz, ihracat hacmi ile istihdam gücü ile ve yatırımlarıyla ekonominin moral kaynağı olmaya devam etmektedir. Türkiye'den dünyanın 170 ülkesine mobilya ihracatı yapılmaktadır.' şeklinde konuştu. Fuarın açılışına katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'de mobilya sektörünün ihracatta son yıllarda büyük hamle yaptığını dile getirdi. Büyükekşi, krize rağmen 2008 yılında ihracatta yüzde 21'lik bir artış yakalandığını söyledi. Krizin sektör çalışanlarını umutsuzluğa düşürmemesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, Türkiye'nin Avrupa'ya olan ihracatında düşüş beklenirken yakın çevresi ve Ortadoğu ülkelerine olan ihracatta önemli büyüme beklendiğini dile getirdi. Bir önceki yıla göre Ortadoğu ülkelerine yapılan mobilya ihracatının yüzde 7'den yüzde 14'e yükseldiğini vurgulayan Büyükekşi, geleceğe umutla baktıklarını ifade etti. TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı Davut Doğan ise, mobilyanın lüks tüketim maddesi olarak algılanmaması gerektiğini ifade ederek, tekstil sektöründe olduğu gibi mobilya sektörünün KDV oranının yüzde 8'e indirilmesini istedi.

İMOB'a katılan lüks mobilya sektörünün önde gelen firmalarından STYLE Mobilya Genel Müdürü Şevket Şensoy da, sektörde ihracattan daha çok iç piyasada kâr oranlarının yüksek olduğunu söyledi. Krizle birlikte iç pazarın daralmasıyla ihracata ağırlık verdiklerini söyleyen Şensoy, Kıbrıs, Azerbaycan, Yunanistan, Ukrayna ve Bulgaristan'a ihracat yaptıklarını belirtti.

Zaman

Geri Dön