02 / 05 / 2024

Kriz Rusya'da inşaatı vurdu projelerin yüzde 80'i dondu

Kriz Rusya'da inşaatı vurdu projelerin yüzde 80'i dondu

Küresel ekonomik kriz sebebi ile Rusya inşaat sektörü durma noktasına geldi. Türk müteahhitlik firmalarının da yoğun iş yaptığı sektörde projelerin yüzde 80'i donduruldu



Rusya'da milyar dolarlık işler üreten yaklaşık 250 Türk inşaat firması da beklemede. Rusya Müteahhitler Birliği Başkanı Vladimir Yakovlev, düzenlediği basın toplantısında sektörün zor durumda olduğunu, projelerin yüzde 80'inin dondurulduğunu açıkladı. Özellikle konut talebinde hızlı bir düşüş olduğuna işaret eden Yakovlev, "Bankalar mortgage faiz oranlarını yükseltti. Çoğu zaman kredi bulmak mümkün olmuyor." dedi. Kamuya ait sosyal tesis, hastane, eğitim ve diğer altyapı inşaatları ile ilgili sorun yaşanmadığına dikkat çeken Yakovlev, en büyük sorunun ticari inşaatlarda olduğunu kaydetti. Başkan, izinlerin alınması ve hukuki hazırlık süreçlerinin hızlandırılması durumunda maliyetlerin yüzde 20-40 arasında düşürülebileceğini kaydetti.

İnşaata başlayabilmek için gerekli evrakların hazırlanması ile ilgili sürecin çok uzun olduğuna değinen Yakovlev, "Rusya'da bu süreci tamamlamak için ortalama 702 gün harcıyoruz. Bu ABD'de 40 gün. Yani bizden 17,5 kat daha kısa bir süre. Avrupa Birliği ülkeleri için de bu zaman en fazla 80 güne çıkabiliyor." diye konuştu.

Mevcut krize rağmen sektörün önünün açık olduğunu kaydeden başkan, hukuki süreçlerin kolaylaştırılması, hazırlanan evraklarla ilgili masrafların yeniden düzenlenmesi önerisinde bulundu. Başkan, bölgelerde devam eden inşaatlarla ilgili de, yerel yöneticilerin izinleri iptal yetkilerinin olmasının sıkıntı oluşturduğunu kaydetti.
Faruk Akkan/Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler


Kriz Rusya'da inşaatı vurdu 50 bin Türk işçi evine döndü

Rus inşaat sektörü yüzde 80 küçülünce 50 bin Türk işçi evine döndü. Rusya'daki 250 Türk şirketi de işler açılana kadar küçülmeye gitti

Küresel ekonomik kriz sebebi ile Rusya inşaat sektörü durma noktasına geldi. Türk müteahhitlik firmalarının da yoğun iş yaptığı sektörde projelerin yüzde 80'i donduruldu. İşlerin ne zaman açılacağı ile ilgili bir öngörüde bulunmak da zor. Ağustos 2008'den bu yana, 50 binden fazla Türk inşaat işçisi de evlerine dönmek zorunda kaldı. Rusya'da milyar dolarlık işler yürüten yaklaşık 250 Türk inşaat firması da beklemede. Rusya Müteaahitler Birliği Başkanı Vladimir Yakovlev, projelerin yüzde 80'inin dondurulduğunu açıkladı.

EN BÜYÜK SORUN TİCARİ İNŞAATTA

Özellikle konut talebinde hızlı bir düşüş olduğuna işaret eden yetkili `Bankalar mortgage faiz oranlarını yükseltti. Çoğu zaman kredi bulmak mümkün olmuyor' dedi. Kamuya ait sosyal tesis, hastane, eğitim ve diğer alt yapı inşaatları ile ilgili sorun yaşanmadığına dikkat çeken Yakovlev, en büyük sorunun ticari inşaatlarla ilgili olduğunu kaydetti. Başkan, izinlerin alınması ve hukuki süreçlerin hızlandırılması durumunda maliyetlerin yüzde 20-40 arasında düşürülebileceğini kaydetti. AA

Bürokrasi maliyeti artırıyor

İnşaata başlayabilmek için gerekli evrakların hazırlanması ile ilgili sürecin çok uzun olduğuna değinen Yakovlev `Rusya'da bu süreci tamamlamak için ortalama 702 gün harcıyoruz. Bu ABD'de 40 gün. Yani bizden 17.5 kat daha kısa bir süre. Avrupa Birliği ülkeleri için de bu zaman en fazla 80 güne çıkabiliyor' dedi. Mevcut krize rağmen sektörün önünün açık olduğunu kaydeden başkan, süreçlerin kolaylaştırılması ve hazırlanan evraklarla ilgili masrafların düzenlenmesini istedi. Başkan, inşaatlarla ilgili de, yöneticilerin iptal yetkilerinin olmasının sıkıntı oluşturduğunu kaydetti.
Star

Rusya inşaatları durdurdu 50 bin Türk işçi geri döndü


Krizde ülkedeki inşaat projelerinin yüzde 80'ini durduran Rusya, Türk firma ve işçileri de mağdur etti. 50 bin Türk işçi geri dönerken, 250 şirketimiz bekliyor

Küresel ekonomik kriz sebebiyle Rusya inşaat sektörü durma noktasına geldi. Türk müteahhitlik firmalarının da yoğun iş yaptığı sektörde, projelerin yüzde 80'i donduruldu. İşlerin ne zaman açılacağı ile ilgili bir öngörüde bulunmak da zor. Ağustos 2008'den bu yana, 50 binden fazla Türk inşaat işçisi evlerine dönmek zorunda kaldı. Rusya'da milyar dolarlık işler üreten yaklaşık 250 Türk inşaat firması da sorunun çözülmesini bekliyor. Rusya Müteaahitler Birliği Başkanı Vladimir Yakovlev, düzenlediği basın toplantısında, sektörün zor durumda olduğunu, projelerin yüzde 80'inin dondurulduğunu açıkladı. Özellikle konut talebinde hızlı bir düşüş olduğuna işaret eden Yakovlev, "Bankalar mortgage faiz oranlarını yükseltti. Çoğu zaman kredi bulmak mümkün olmuyor" dedi. Kamuya ait sosyal tesis, hastane, eğitim ve diğer altyapı inşaatları ile ilgili sorun yaşanmadığına dikkat çeken Yakovlev, en büyük sorunun ticari inşaatlarla ilgili olduğunu kaydetti.

İş almak da çok zor
Yakovlev, izinlerin alınması ve hukuki hazırlık süreçlerinin hızlandırılması durumunda maliyetlerin yüzde 20-40 arasında düşürülebileceğini söyledi. Yakovlev, "Rusya'da ruhsat alabilmek için 702 gün harcıyoruz. Bu ABD'de 40 gün. Yani bizden 17.5 kat daha kısa bir süre. Avrupa Birliği'nde ise en fazla 80 güne çıkabiliyor" dedi.

'Kriz etkiledi ama umudumuz var'
Rusya'daki inşaatların durması ve Türk işçilerin geri dönmesi ile ilgili sorunu aktardığımız Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Takvim'e bu konuda şu açıklamalarda bulundu: "Biz yurt dışı müteahhitleri olarak Rusya ve Dubai'de benzer sorunlar yaşıyoruz. Bunun en önemli sebebi de bu ülkelerde yaptığımız işlerin özel şirketlere ait olması. Konut, alışveriş merkezi, otel, turizm yatırımları gibi işler. Kriz bu ülkelerde özel sektörü etkileyince de işler hem askıya alındı, bazıları da iptal edildi. Biz de bu pazarlardan çıkmak yerine işçilerimizi geri çektik. 20 bin ila 50 bin arasında işçi geri geldi. Fakat biz umudumuzu kaybetmiş değiliz. Bu pazarları terk etmeyi düşünmüyoruz. Rusya küresel krizden ilk çıkacak ülkelerden birisi. Bu yüzden yakın bir zamanda yeniden işçilerimizin işlerinin başına geçeceğini düşünüyoruz. Üyelerimize de, bu tür ülkelerde daha çok kamu işlerine yönelmelerini tavsiye ediyoruz."
Takvim


Geri Dön