Genel

Kriz yorgunu AVM'ler sigara odası istiyor

AMPD Başkanı Mehmet Nane, dernek olarak Sağlık Bakanlığı'na AVM'lerde sigara odası benzeri yerler kurulabilmesi için başvuruda bulunduklarını söyledi

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), ekonomik krizin etkisiyle satışların düştüğü dönemde, sigara yasağının da cirolar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu öne sürerek alışveriş merkezlerinde (AVM) sigara odası kurulması için çalışma başlattı. Sektör sigara içmeyenleri de rahatsız etmeyecek yöntemler üzerinde kafa yorarken, alışveriş merkezlerine sigara odası önerisini geliştirdi. Örnek olarak da havaalanlarındaki sigara odaları alındı.
Teknosa Genel Müdürü, AMPD Başkanı Mehmet Nane dernek olarak Sağlık Bakanlığı'na alışveriş merkezlerinde sigara odası benzeri yerler yapılabilmesi için başvurduklarını söyledi. Mevcut mevzuatın mevcut haliyle buna izin vermediğini kaydeden Nane, şunları söyledi:
"Sigara içmeyenleri de gözeten, sağlık standartlarına sıkı sıkaya bağlı bir çalışma yapılsın istedik. AVM'lerde havalandırma standartlarının bizzat bakanlık tarafından belirlenmesi kaydıyla sigara odası gibi yerler kurulabilir diye düşünüyoruz. Bunun için bakanlığa başvurup mevzuatın gözden geçirilmesini istedik. Mevzuat değiştirilmezse bunu yapmak mümkün değil" dedi. Bilindiği gibi havaalanlarında da sigara odası uygulaması havaalanlarında başlatıldı.

Hijyen çalışması var
AMPD'nin organize perakende sektörünün gelişmesine odaklandığını söyleyen Mehmet Nane, "Sektörde verimililiği artırmak, sektörle ilgili düzenlemelerin çağdaş ve tüketici lehine olmasını sağlamak için bilimsellik platformunda çalışıyoruz. Hijyen, enerji verimliliği dahil eğitim çalışmaları düzenliyoruz. Sadece indirimlere odaklanıp büyük resmi unutmamaya çalışıyoruz" dedi.

Teknosa, aksesuvarda üretim işine girecek
Mehmet Nane, yıllık cirosu 900 milyon dolara yaklaşan Sabancı Grubu bünyesindeki Teknosa'nın üretime gireceğinin sinyalini verdi. Teknosa bünyesinde bazı alt markalar oluşturmak için çalıştıklarını anlatan Nane, "Bu alt markalar altında üretim yaptırabiliriz. Aksesuvar alanında yaptırabiliriz mesela" dedi.  Teknosa'nın borsaya açılma vizyonuyla da ilgili bilgi veren Nane, "Çalışan sayımız üç bin 500'ü buldu. Teknosa 65 ilde 24O'ın üzerinde mağaza ile hizmet veriyor. Mağazaları ayda 5 milyonu aşkın müşteri ziyaret ediyor. Uluslararası Standardizasyon Örgütü'nun kalite yönetim standardı belgesine sahibiz. Bütün bu verilerle halka açılmaya hazırız, sermayedarın niyeti de bu yönde."

Anadolu'da bilişim atağına kalktılar
Teknosa bünyesinde geliştirdikleri "Kadınlara Teknoloji" projesi kapsamında 2.5 yılda 5 bin kadına bilgisayar öğrettiklerini belirten Mehmet Nane, kadınların bilgisayarı daha çok çocuklarının derslerine yardımcı olmak, internete girebilmek için öğrenmek istediğini anlattı. Nane, "Kadınları bilgisayar dünyasıyla tanıştırmak için yola çıktık. İl Halk Müdürlüklerinin işbirliğiyle Anadolu'da kurslar açtık. 5 bin kadına bilgisayarı öğrettik. Anadoluda bilgisayar öğrenip askerdeki torunuyla chat'leşen, çocuğunun ödevini internetten bulup yapan kadınlarımız oldu. Gördük ki Anadolu'da bilgisayar öğrenmek kadınlar için, okuma yazma kurslarından sonra adeta yeni bir seferberlik haline gelmiş. Güler Sabancı bu projeye çok önem veriyor. Bir yılda 5 bin kadına bilgisayar öğretmemizi istiyor" dedi.
Songül Hatısaru/Milliyet