23 / 05 / 2024

Krizde ucuzu arayan apart otellerin yolunu tuttu

Krizde ucuzu arayan apart otellerin yolunu tuttu

Normal otel odalarına oranla yüzde 60 daha ucuz olan apart otellere talep patladı



Normal otel odalarına göre yüzde 60'a varan oranlarda daha düşük fiyatla pazarlanan apart üniteler krizde tatilcilerin gözdesi haline geldi. Eskiden daha çok kalabalık arkadaş grupları ve çocuklu ailelerin kaldığı apart üniteler krizle birlikte şirketlerin de tercihleri arasına girdi.
Yurtdışındaki fuar organizasyonları veya iş görüşmelerine kalabalık ekip halinde katılmak zorunda olan firmalar, herkese bir oda kiralamaktansa 2 apart tutup daha ekonomik kalma şansına sahip oluyor.
Kendisine bağlı 400 acentenin müşterilerden gelen apart ünite talebinin bu yıl yüzde 10-15 oranında arttığını ifade eden Global Access Yönetim Kurulu Başkanı Selami Çelebioğlu, "Geçen yıl rezervasyonlarımızın yüzde 2'si apart odalaraydı. Bu yıl bu oran yüzde 15-20'lere çıktı. Şu an için telefonla rezervasyon alıyoruz. Ancak 1 ay içerisinde online rezervasyon sistemini de oluşturacağız. Apart ünite araştıran tatilciler online rezervasyonla portföyümüzdeki 4 bine yakın apart üniteye ulaşabilecekler" dedi.
 
1 yıl önceden rezervasyon
Apart ünitelerin normal otel odalarına oranla yüzde 60 daha ucuz olduğunu belirten Çelebioğlu, apart ünitelerin avantajlarını şöyle sıraladı: "Dünya genelinde, 101 ülkedeki konaklama tesislerinin içinde, 5 bine yakın apart ünite veya oda bulunuyor. Bu ünite veya odalar, normale oranla, 2 veya 4 kat daha ekonomik olurken, aynı zamanda bazılarının içinde 2 yatak odası, bir salon veya 1 yatak odası bir salon bulundurması nedeniyle de özellikle 'aile boyu' tatillerde yoğun talep alıyor. Özellikle, Amerika ve Avrupa ülkelerindeki otellerdeki, `apart odalar'a, neredeyse 1 yıl öncesinden rezervasyon yaptırılıyor. Apart oda uygulaması, bilenler tarafından yoğun talep alıyor. Mesela, 2 çocuklu bir aile, Paris'e 8 kilometre uzaklıktaki bir tesiste, apart üniteyi 800 euroya 1 haftalık kiralayabilir. Oysa Paris'te normalde bir otelde kalınmış olsa en az 8 bin euro ödemek zorunda kalıyorsunuz."
 
Apart sayısı talebe yetişmiyor
Geçen yıl oda satışlarının yüzde 2'sinin apartlardan oluştuğunu, bu yıl ise bu rakamın yüzde 10'lara çıktığını belirten Tivoli Turizm Genel Müdür Yardımcısı Nilsel Eraydın, Türkiye'deki apart sayısının talebi karşılayamadığından yakındı. Talepteki artışı gören otellerin apart odalar oluşturduklarını dile getiren Eraydın şunları kaydetti: "Çocuklu aileler, arkadaş grupları ve ekonomik tatil arayışındakilerin rağbet gösterdiği apart üniteler krizden sonra yok satar hale geldi. Artık sadece kalabalık gruplar değil şirketler de tasarrufa yöneldiği için apart otelleri tercih ediyorlar. Yurtdışı ve yurtiçindeki apart ünite talebini gören turizmciler tesislerine apart üniteler ilave ediyorlar."
 
Residance'lara alternatif oldu
Apart oda konseptini Türkiye'de yerleştirmek için uzun süredir çalışmalarda bulunan Minka Travel'ın sahibi Nejat Karagöz son dönemlerde apart odalara ilginin arttığını söylüyor. İstanbul Kayışdağı'nda 44 daireli apart daireleri bulunan Karagöz, "Geçen yıl bu dönemlerde sadece 7 dairemiz kiralanırken, bugün 44 dairem de dolu. Apart dairelerimize gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından yoğun talep var" dedi. Apartların tercih edilişinde ekonomik krizin yanı sıra ev rahatlığının da etkili olduğunu belirten Karagöz müşteri kitleleri arasında öğrencilerden ailelere kadar pek çok kişinin yer aldığını söyledi. Apart otellerin residance'lara alternatif olmaya başladığına dikkat çeken Karagöz şunları kaydetti: "Eşi izin vermediği için evde rahat maç izleyemeyenler bile gelip bizim apart odalarımızda kalıyorlar. Burada evlerindeki gibi rahat edebiliyorlar. Ayrıca apart daireler residance'lara ve otellere göre çok daha ucuz. Yurtta kalmak istemeyen öğrenciler bizi tercih ediyor. Çok sık seyahat etmek zorunda olan pilot ve hostesler bizi tercih ediyor."
 
Jakuzili apartlar bile var
Dayalı döşeli bir apartman dairesinin mutfağı, lavabosu, banyosu, wc ve odaları ile kiralanma şekli apart kiralama şeklini oluşturuyor. Apartta kalanlar otel odasındaki bütün imkânlara sahipler. Pansiyonun özgürlüğü, otelin rahatlığı apart ünitelerde bir araya gelmiş durumda. Bir apartta minimum 3 kişi, maksimum 8 kişi kalabiliyor. Amerika ve Avrupa'da apart ünite sayısı diğer yerlere oranla daha yüksek. Almanya, İtalya ve Amerika'da her bütçeye uygun ekomik apartların yanı sıra içerisinde jakuzi bulunan apartlar bile var. Türkiye'de hâlâ 46'ya yakın tesisin apart üniteleri bulunuyor. Türkiye'de en fazla apart bulunan bölgelerin başında Akdeniz ve Ege geliyor.
Özgül Öztürk/Referans

Geri Dön