10 / 05 / 2024

Krizde yeni trend: 65-70 bine ev al, 600-700 TL'ye kirala

Krizde yeni trend: 65-70 bine ev al, 600-700 TL'ye kirala

Krizi bahane eden gayrimenkul müşterisinin pazarlık gücünü kullanarak konut fiyatlarında yarı yarıya indirim koparmak istediği bilinen bir gerçek



Bunun yanında, nitelikli projelere güç yetiremeyeceğini düşünen bazı konut alıcıları, krediye uygun olmayan ancak aynı büyüklükteki nitelikli konuta göre üçte bir fiyata satılan evlere de ilgi gösteriyor. Bu anlamda, merkezi sayılabilecek semtlerde krediye uygun olan veya olmayan 'niteliksiz' konut avına çıkanlar 40-75 bin TL aralığında fiyatlara alıp, 350-650 TL aralığından kiraya verebilecekleri ev arıyor. Beşiktaş, Sarıyer, Beyoğlu, Şişli, Kağıthane'nin bazı semtlerinde krediye uygun olmayan; yani tapuda arsa görünen, tapu tahsis belgeli arazi üzerindeki ruhsatsız apartmanlardaki daireler 50-60 bin TL'den başlayan fiyatlara satılıyor ve 400 TL'den başlayan fiyatlara kiralanıyor.

Tapuda arsa görünen, tapu tahsis belgeli arazi görünmesine rağmen ruhsatsız olarak inşa edilmiş apartmanda bulunan daireler aslında çok sorunlu daireler. Bu dairelerde kat mülkiyetine geçmek, tapu tahsis belgeli ise tapuları almak için bazen yıllarca bürokrasi ile boğuşmak gerekiyor. İstanbul'da satılmayı bekleyen onbinlerce ikinci el konut içinde, bu tip ucuz dairelerin izini sürdük. İşte örnekler:

Beşiktaş merkezde 69 bin TL'ye satışa sunulan 554 metrekarelik krediye uygun bahçe katının benzerleri, 500-550 TL'ye kiralanabiliyor.

Kağıthane Gürsel Mahallesi'nde 75 bin TL'den satılığa çıkan (krediye uygun) 60 metrekarelik 2 oda 1 salon dairenin 500 TL'ye kiraya verilebileceği belirtiliyor.

Beşiktaş Ortaköy'de, 75 bin TL'den satışta olan 1 oda 1 salonluk krediye uygun dairenin kira getirisi potansiyeli 650 TL olarak belirtilmiş.

Kağıthane Ortabayır'da 70 bin TL'den alıcı bekleyen kombili, arsa tapulu (krediye uygun olmayan) 90 metrekarelik 2 oda 1 salon dairenin 650 TL'den kiracılı olduğu belirtiliyor.

600 TL kiracılı, 65 bin TL

Kağıthane sanayi Mahallesi'nde, 70 bin TL'den satışa çıkan 130 metrekarelik krediye uygun olmayan dairenin 500 TL'den kiracısı bulunuyor.

Kağıthane Gültepe'de, 65 bin TL'ye alıcı bekleyen 85 metrekarelik krediye uygun olmayan dairenin 600 TL kira getirisi potansiyeli var.

Sarıyer Bahçeköy'de 98 bin TL'den satışa sunulan, 80 metrekarelik orman manzaralı çatı katının 650 TL getiri potansiyeli var.

Beşiktaş merkezde, 73 bin TL'den satışa sunulan 1+1'lik krediye uygun olmayan dairenin de kira potansiyeli 650 TL.


Gözü kara tipler sorunlu olduğunu bilse de alıyor

İstanbulluların yatırım veya oturma amaçlı aldığı 'ruhsatsız-tapusuz-iskansız' ucuz daireleri sorduğumuz Turyap Yönetim Kurulu üyesi Başak Soner, "Bu tip yatırım yapanların sayısı hiç az değil. Krediye uygun olmadığı halde, tüketici kredisi kullanarak alınabiliyor. Daha ucuza alınıp kendisinden 2-3 kat pahalı nitelikte bir konutla aynı fiyata kiraya verilebiliyor. Ancak bu tip bir daireyi alıyorsanız, hiçbir garantinizin olmadığını da bilmeniz gerekiyor" dedi.

Başak Soner şu ifadeleri kullandı: "İnsanlar için her zaman birinci sırada yatırım aracı konut. İnşaat şirketleri birbiri ardına konut üretirken, küçük ve orta ölçekli müteahhitlerin de sayısında artış gözlendi. Konut işini profesyonel olarak yapan inşaat firmaları, elindeki konutları proje aşamasında satarak finanse desteği sağlıyor, satılan daireler 'krediye uygun' çünkü tapulu. Bir takım müteahhitler ise satışı gerçekleştirmek adına müşteriye çeşitli formüller öneriyorlar. Alıcı, kimi kez (konut kredisi veya tapu konusu gündeme geldiğinde) belki de daha önce duymadığı 'tapusu var ama kat irtifaklı' şeklinde yanıtlarla karşılaşıyor. Silivri, Tuzla, Çatalca, Büyükçekmece, Sarıyer, Ümraniye, Beykoz ve daha başka birçok ilçede gerçek tapuya kavuşmak gecikebiliyor. İki tür tapu var: Kat irtifaklı ve kat mülkiyetli. İstanbul'da binaların yüzde 70'İ iskansız. Çoğu insan satın almadan önce derinlemesine sorgu yapıyor. Öte yandan 'gözü kara' diye tabir edeceğimiz alıcı grubu ise maddi şartların yetersizliği nedeniyle, 'Şimdi alırım, nasılsa ilerde hallolur' düşüncesiyle kat irtifaklı tapulara, hatta tapuda arsa görünen binalardaki dairelere ilgi gösteriyor. Yine de konut almak isteyenlere önerimiz; konut alacaksanız kat mükiyeti tapusu var mı bakın. Diğer yöntemlere pek rağbet etmeyin:"

Ali ÖZTÜRK/Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön