18 / 11 / 2024

Krizden çıkışın sinyali konut sektörü

Krizden çıkışın sinyali konut sektörü

Küresel krizin tetikleyicisi konut sektörü borsada en çok kaybettirenlerin başında geliyor.




Uzmanlara göre krizin bittiğinin müjdesini yine konut sektörü verecek..

Borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO), sektörünün içine girdiği zor durumu fiyatlandırıyor. GYO'lar borsada en çok kaybettiren sektörlerin başında yer alıyor. Sektör endeksi, 2008 eylül ayının başından bu yana yüzde 50 kaybettirdi. Haziran 2007'e kadar İMKB ortalamasından daha yüksek performans gösteren endeks, konut sektöründe başgöstermeye başlayan sorunlar ile birlikte hızla düşmeye başladı. 2006'nın başlarında 45 bine kadar yükselerek tarihi rekor kıran gayrimenkul yatırım ortaklıkları endeksi bugün 10 bin seviyesine kadar gerilemiş durumda. Eylül 2007'den itibaren İMKB 100 altında performans gösteren GYO endeksi küresel krizin başlamak üzere olduğu sinyalini vermişti. Uzmanlara göre krizin bittiğinin müjdesi yine konut sektöründen gelecek. Meksa Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, konut verilerinin yakından takip edilmesi gerektiğini belirterek, "Küresel krizin başlangıç yeri olan konut sektöründen gelecek veriler krizden çıkışın ilk sinyallerini verecek" diyor. GYO'ların krizin etkilerini derinden hissettiğini belirten Turşucu, "Tüketici güveni ve kredi olanakları sektör için hayati önemdedir. Bunlar şu anda piyasada yok. Sektörün toparlanması için tüketici güveninin ve bankaların kredi olanaklarının geri gelmesini beklemeliyiz" dedi. Turşucu, konut sektöründen gelecek en küçük iyi haberin bile borsalarda ralli etkisi yaratacağını sözlerine ekledi. GYO'lar 2007 Haziran ayına kadar İMKB 100'den daha iyi performans gösterdi. ABD mortgage sektöründe ortaya çıkan sorunların belirginleşmesi ile birlikte performansları düşmeye başladı. GYO Endeksi uzun bir aradan sonra ilk kez İMKB 100'ün altına geriledi.

İMKB'den daha kötü performans
2008'in başına göre İMKB 100 yüzde 55 geriledi. Aynı dönemde gayrimekul yatırım ortaklıkları endeksinin kaybı yüzde 70'e yaklaştı. İMKB'deki diğer sektör endeksleri ile karşılaştırıldığında da gayrimenkul yatırım ortaklıkları sınıfta kaldı. Krizin miladı sayılan 15 Eylül tarihinden bu yana endeks yüzde 47 değer kaybetti. Diğer sektörler içinde gayrimenkul yatırım ortaklıklarına en çok yaklaşan endeks yine yüzde 47 holdingler endeksi oldu. Benzer sonuçlara farklı tarihler baz alarak da ulaşmak mümkün. 1 Eylül 2008'den tarihinden itibaren Elektrik Endeksi yüzde 51, Holdingler Endeksi ve GGYO Endeksi yüzde 50 değer kaybetti. Sigortacılık Endeksi yüzde 49 kayıp ile takipçisi oldu.

"En son biz toparlanırız"
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Bekir Cumurcu, krizden ilk sektörün etkilendiğini belirterek, "Muhtemelen krizden en son biz çıkacağız" dedi. Küresel krizin ayak seslerinin duyulması ile birlikte likit duruma geçmek isteyen yatırımcıların öncelikle gayrimenkul yatırım ortaklıklarında satışa geçtiğini söyleyen Cumurcu, hisselerim İMKB'ye göre yüzde 70 iskontolu olduğunu belirtti. Cumurcu, "Krizin hissedilmeye başlanması ile birlikte ilk gayrimenkul yatırım ortaklıkları hisselerinde satışa geçildi. Yatırımcılar likit duruma geçmek istediklerinde öncelikle gayrimenkul tercih ediyor. Sektörün toparlanması diğer sektörlerden sonra olacaktır. 2009 bu anlamda zor yıl. Toparlanma 2010'da başlayacaktır." diyor.

'Sektör temettü dağıtmalı'

ULİ Türkiye Başkanı Haluk Sur konuttaki toparlanmanın krizden çıkış için önemli bir gösterge olacağını söylüyor. Sur, 'Ben sektördeki sorunların hazirana kadar giderek derinleşmesini bekliyorum. Hazirandan sonra toparlanma başlayacaktır. Ama asıl toparlanmanın 3. çeyrekte başlayacak' diyor. GYO'ların 2005'ten itibaren büyük bir atılım içinde olduğunu söyleyen Sur, 'Sektörün performansının borsaya yansıması için GYO'lar kendi içlerinde eleştiri yapmalılar. Yatırımcılara temettü ödemeliler.' diyor.

Sabah

Geri Dön