29 / 04 / 2024

Küçük Ayasofya turizme açıldı!

Küçük Ayasofya turizme açıldı!

Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde bulunan Kilise Camii (Aziz Gregorius Kilisesi) ve çevresinin restorasyonu tamamlanarak turizme açıldığı bildirildi



Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş, Kapadokya bölgesinde bulunan Güzelyurt'un merkezindeki Manastır Vadisi içinde kalan Kilise Camii ve çevresinin Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildiğini, turizme ve ibadete açıldığını söyledi.

Ortodokslar için büyük önem taşıyan Kilise Camii'nin milattan sonra 385 yılında kapalı haç planında inşa edildiğini belirten Özeş, "Hristiyanlığın önemli eserlerinden olan kilise, Küçük Ayasofya olarak da biliniyor" dedi. Çeşitli ilave ve tamiratlarla değişikliğe uğrayan kilisenin 1924 yılından sonra camiye çevrildiğini ifade eden Özeş, çan kulesinin minareye çevrildiğini, içerdeki fresklerin de badana ile kapatıldığını hatırlattı.

Uzun yıllar bakımı yapılmayan Kilise Camii'nin restorasyonu için Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmanın tamamlandığını açıklayan Özeş, "Cami içindeki bazı bölümlerde sıvaların dökülmesi sonucunda freskler açığa çıkmıştı. Restorasyon kapsamında içerdeki sıvalar sökülerek yeniden yapıldı. Cami dışında ise avlu, minare, ayazma ve misafirhanede restorasyon yapıldı" diye konuştu.

TURİSTLERİN GÖZDESİ
Kilise Camii'nin Manastır Vadisi için çok önemli bir yapı olduğunu ifade eden Özeş, şunları söyledi: "Güzelyurt ilçe merkezinde başlayan Manastır Vadisi içinde turistlerin en fazla ziyaret ettiği ve özellikle geldiği eser Kilise Camii'dir. Restorasyonun ardından Kilise Cami yeniden turizme açıldı. Manastır Vadisi, yaklaşık 4-5 kilometrelik bir uzunluğa sahip. 50 kadar kayadan oyma kilise ve manastır bulunuyor. Kaya oyma evler, kilise ve yer altı şehirleriyle küçük bir Ihlara Vadisi görünümünde olan Manastır Vadisi'ni turizme kazandırma kapsamında Kilise Camii'nin restorasyonu da çok önemliydi. Biz de vadi girişine 500 araçlık bir otopark ve içeride de çevre düzenlemesi için proje hazırlıyoruz. Vadinin üst taraflarında uygun yerlere de gözetleme terasları oluşturacağız." Özeş, Manastır Vadisi'ni ve Kilise Camii'nin her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiğini, caminin halen ibadete açık olduğunu sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön