Sektörel

Küçük mobil evlere koronavirüs akını!

Türk halkı için konut sahibi olmak, daha iyi bir yaşamın anahtarı. Fakat şu an değişen yaşam şartları, yükselen inşaat ve arsa fiyatları gibi unsurlar konut sahibi olmayı özellikle de müstakil eve sahip olmayı gittikçe güçleştirdi.

Türk halkı için konut sahibi olmak, daha iyi bir yaşamın anahtarı. Fakat şu an değişen yaşam şartları, yükselen inşaat ve arsa fiyatları gibi unsurlar konut sahibi olmayı özellikle de müstakil eve sahip olmayı gittikçe güçleştirdi.

Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; şehrin karmaşasından, kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyenlerin sayısı, Kovid-19 salını sürecinde sosyal mesafenin de önem kazanmasıyla, daha da arttı. Doğa içinde müstakil bir eve sahip olmak herkesin hayallerini süslüyor. Kimileri için güç olan bu hayali gerçekleştirmenin en hızlı ve ekonomik yolu ise 'tiny house' diye isimlendirilen küçük mobil evler ile konteyner ve prefabrik evler olarak görülüyor. Aynı ailenin farklı kişileri şeklinde nitelendirilen bu evlerin maliyetleri kullanılacak malzemeye ve metrekare büyüklüklerine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, 55 metrekare büyüklüğündeki prefabrik bir ev, 70 bin TL'den başlayan fiyatlara mal edilebiliyor. Mobil evlerde ise rakam artıyor. Mobil evlerin farkı, prefabrik evler gibi ruhsat ihtiyacı olmaması ve araçla istenilen her yere götürülebilmesi.

Ülkemizde bu evlere olan ilginin artması yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çekti. Son dönemde Adana'dan Tekirdağ'a kadar Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde mobil ev ve prefabrik ev üreticileri gittikçe arttı. 

TASARRUF SAĞLIYOR

Konut inşa etmek için uygun bir arsası olan herkes yeni nesil sistemlerle A sınıfı enerji verimliliği bulunan bir evi kısa sürede yapabiliyor. 

Değişen tüketici eğilimlerine ilişkin analiz yapan Türk Ytong, kataloğundaki ev modellerinin mimari proje, statik, mekanik, elektrik ve akustik projelerini, uygulama detaylarını hazır ve ücretsiz şekilde sağlıyor. Evlerin yapılması için gerekli olan ürünleri de montaja hazır şekilde teslim ederek, konut inşa edenlerin projelendirme maliyetini atlatarak, inşaat sürecine hız kazandırıyor. Öyle ki 100 metrekare büyüklüğündeki bir evin kaba inşaatı ortalama beş haftada, anahtar teslim inşaatı ise 8-10 haftada bitiriliyoor.

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Kovid-19 salgınında arazi ya da arsası bulunanların bu yerlere konut inşa etmek istediklerini ve 'Kendi evimi yapabilir miyim? Nasıl yapabilirim?' sorusuyla çok karşılaştıklarını dile getiriyor. Bu talebi yanıtlayacak şekilde Ytong panellerle yapılantek ve iki katlı konut yapım sistemlerini yenilediklerini ifade eden Hinginar, "Ülkemiz şartlarına uygun, güncel tasarım trendlerini yansıtan yeni ev modelleri tasarladık. Yapım hizmeti sunacak uygulamacı çözüm ortaklarımızı belirleyerek Ytong Ev projesini hayata geçirdik" dedi. 

TALEP YÜZDE 40 ARTTI

Agra Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen de koronavirüs salgını ile beraber insanların doğa özleminin arttığını vurgulayarak, insanların müstakil alanlarda kısa sürede tamamlanabilecek evleri tercih etmeye başladığını vurguladı. Bu süreçte prefabrik evlere talebin yüzde 40 artış gösterdiğine dikkat çeken Şen; Ege Bölgesi, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde kullanımların çoğaldığını belirtti. 

Konteyner evler ülkemizde daha çok kır evi şeklinde yeni yeni yaygınlaşıyor. Dünyada ise, kafelerden müstakil evlere, çocuk oyun alanlarından yol üstü lokantalarına kadar farklı fonksiyonlarda hayata geçiriliyor. Bu evlerin kullanılan malzemenin kalitesine göre ömrü, ortalama 40 ila 60 sene arasında değişiklik gösteriypr. Parça kurulumu yapılmadan önce subasma yani prefabrik ev zemin betonu hazırlanmalı. Elektrik ve su tesisatı çekiliyor ve isteğe bağlı şekilde ses ve ısı yalıtımı uygulanabiliyor.

Altyapıya ihtiyaç yok 

Teknoloji ile beraber insanların mobil hale geldiği günümüzde 'mobil ev' kavramı da gitgide popülerleşti. Mobil evler, prefabrik ev olarak da bilinen modüler ev türlerinden biri ve taşınabilirliği ile diğer türlerinden farklılık gösteriyor. Mobil evler altyapı gerektirmediklerinden imar izni de bulunmayan arsalarda konumlanabiliyorlar. Mobil evlerin arsadaki zemine gömülmemesi, tamamının toprağın üzerinde olması gerekiyor. Örneğin, konteyner evler en basit mobil ev türü olurken ahşap malzemelerin kullanıldığı mobil ev modelleri de gittikçe popülerleşip yaygınlaştı. Bu evlere mobil ev, yani taşınabilir ev adı verilse de bu evlerin illaki tekerlekli ev şeklinde olması zorunlu değil. Yani römork ile taşınabilecek şekilde dizayn edilmeli ve üretilmeliler. Tekerlekli ev modelleri ise doğrudan bir çekiciye bağlandığı durumlarda taşınabiliyor. 

İMAR GEREKMİYOR

1985 yılından beri prefabrik konut ve çelik yapı inşa eden Adalı A.Ş., Tiny House Adalı markasıyla kent yaşamına alternatif, iki yıl garantili mobil evler hayata geçiriyor. O2 belgeli bir römork üzerinde yapılan, trafiğe çıkabilen, ruhsatlı ve plakalı, özel tasarım evler, şirketin Tekirdağ'daki teşhir yerinde görücüye sunuluyor. 15 farklı modelde dizayn edilen evler hiçbir altyapı hazırlığı yapılmadan istenilen arazide konumlandırılıyor, plakalı ve ruhsatlı şekilde teslim ediliyor. Türkiye'de yasal olarak karavan olan bir araç şeklinde belirtilen bu evler Karayolları Yönetmeliği'ne tabi, Karayolları Yönetmeliği gereği şoförünün BE sınıfı ehliyetinin bulunması gerekli. Bu sebeple herhangi bir araziye konulması için imar izni de gerekmiyor.

Adalı A.Ş Ortağı ve Genel Müdürü Ali Rıza Adalı, Tiny House Adali markasının koronavirüs salgını sürecinde hayatı daha keyifli kılma arayışları sonucunda ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Bu konsept ayrıca daha az kullanılan kaynaklarla, ekolojik ayak izini hafifleterek gelecekte daha iyi bir dünyada yaşama imkanı sunuyor. 

Mimar Hikmet Erdem Alp, genişlik, ferahlık ve alan algısını yaratacak bir tasarımla bu evlerin içini dizayn ettiklerini dile getiriyor. Alp, "Daha az eşya ile doğal yaşama taleplerini karşılayan bu evler lüks, estetik ve özgürlüğü bir arada sunuyor" dedi.

Tiny houselara pandemi ilgisi!

Küçük ev akımı başladı!

Pandemi sonrası prefabrik yapılara talep iki kat arttı!