30 / 04 / 2024

Küçük ev akımı başladı!

Küçük ev akımı başladı!

İstenilen araziye kolaylıkla kurulabilen tekerlekli mobil evler, sıradışı bir tatil deneyimi yaşamak isteyenlerin gözdesi haline geldi. Geceliği 300 liradan başlayan bu oteller ciddi gelir kapısı haline geldi.



Koronavirüs salgınının etkisi ile bilikte haftasonu ulaşılabilecek mesafede doğa içinde bulunan konaklamalara ilgi artınca girişimciler bu alana yönelik yatırımlarını hızlandırdı. Akşam'dan Özgül Öztürk'ün haberine göre; kısa süre içinde kurulması, imar izni gerektirmemesi ve tekerlekleri sayesinde deniz kıyısı, göl kenarı veya orman içine rahatlıkla kurulabilen mobil evler ise bu dönemin en popüler turizm yatırımları arasında.

Küçük ev akımı başladı!

HOBBİT EV DE VAR VİLLA DA

Hobbit evinden, villa ve ahşap bungalova her şekil ve forma sahip olunabilen mobil evler, özellikle hafta sonu şehrin kalabalığından uzaklaşıp tabiatla başbaşa kalmak ve sevdikleriyle vakit geçirmek isteyenlerin tercihi oluyor. 'Tiny house modelini 2013 yılında Türkiye'ye ilk getiren isim olan turizmci Mustafa Demir, "Bodrum Çamlık'ta hayata geçirdiğim eko-köy projesi için o dönem yurtdışından tiny house getirip Tomato Hotel'i kurdum. O dönemler bu konsepti hiç kimse bilmiyordu. Şimdi Türkiye'de bir çok şirket, tiny house üretir hale geldi. Pandemi sonrasında bir çok turizmci de bu mobil evlerden alıp kurmaya başladı" diye konuştu.

Çelik konut üretiminde 22 yıllık tecrübeye sahip Adalı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Adalı ise pandemi döneminde tiny house üretimini başlayan isimlerden biri. Metrekare olarak küçük ama 3 ila 4 kişilik bir ailenin yaşamı için gerekli tüm konfor öğelerini içinde barındıran mobil evlere yazlık ev sahibi olmak isteyenler ve turizmcilerden büyük talep olduğundan bahseden Ali Rıza Adalı, şu ifadeleri kullandı:

60 GÜNDE TESLİM EDİYOR

"Şu anda ayda 6 ila 10 arasında ürün banttan çıkıyor. Projeye göre değişmekle birlikte ortalama 60 günde bir mobil evi teslim edebiliyoruz. 200 bin TL'den başlayan evlerimizi alanların yüzde 20-30'u turizmci. İstanbul'a en yakın yamaç paraşütü mekanı olan Tekirdağ'da Uçmakdere bölgesinde bir turizmci tiny house'lardan tesis kurdu. Yine Asos'ta ve Bodrum'da yatırım yapan müşterilerimiz var."

100 FİRMA BU İŞE GİRDİ

Pandemi döneminde yazlıkçılar ve turizmcilerden gelen talep artışıyla tiny house üreten firma sayısı yükseldi. Tureks Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Nergis Aslan, daha önce 2-3 firmanın faaliyet gösterdiği sektörde şu anda 100 civarında işletmenin olduğundan bahsetti. Gelen yoğun talep nedeniyle 6 ay sonraya gün veren şirketler olduğunu kaydeden Aslan, "Türk şirketleri sadece yurtiçine değil Kanada ve Avrupa'ya da mobil ev satmaya başladı. Koronavirüs ve deprem gibi doğal afetler sonucunda modüler yapılara sadece bir yılda talep yüzde 40 arttı. Biz de bu nedenle 16-18 Eylül tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde Prefabrik, Modüler, Mobil Ev ve Yapı Sistemleri Fuarı'nı düzenleyeceğiz. 250 firmanın katılmasını beklediğimiz fuara en çok başvuru, mobil ev üreticilerinden oldu" ifadelerini kullandı.

Küçük ev akımı başladı!

GECELİK KONAKLAMA 300-750 TL ARASINDA

TIny house; yasal olarak karavan ruhsatlı, plakalı ve 4x4 araçla çekilebilen tekerlekli bir yapı olduğundan, imar izni gerektirmeksizin istenilen imar planındaki arsaya kolaylıkla konulabiliyor. Ortalama 8 ila 35 metre arasında yapılan Tiny House'ların fiyatı 100 binden başlıyor 500 binlere kadar çıkıyor. Bir evde bulunması gereken tüm konfora sahip mobil evler isteğe bağlı olarak çamaşır makinası, TV, mutfak ve banyo donanımlarıyla satın alınabiliyor. Tiny house'larda kişi başı gecelik konaklama ücretleri sezona göre değişmekle beraber 300 TL ila 750 TL arasında bulunuyor.

Gayrimenkul ve turizmde mobil ev trendi!


Geri Dön