Tiny houselara pandemi ilgisi!
Pandemiyle beraber tiny house’lara talep yükseldi. Normal boyutlarda olan bu apartman dairelerine göre çok daha küçük olan bu evler yatırımcısına kazandırıyor...
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi sonrasında kalabalıktan uzak, doğayla iç içe yaşam daha çok tercih ediliyor. Kimileri yazlık evlerde kalırken, kimleri de tiny house’ları tercih ediyor. Hürriyet'te yer alan habere göre; normal boyutlara oranla çok daha küçük olan bu evler birçok fırsat sunuyor. Kişiye özel üretilmesi, taşınabilir olması ve imar sorunu olmadan her arsa için kullanılabilir olması makro evleri öne çıkarıyor. Bu evlerin öncü firmaları arasında yer alan Vagoon House’un kurucusu Cem Demirer ile girişim öyküsünü ve yeni dönem planlarından bahsetti...
YOLA NASIL ÇIKTI?
İnşaat mühendisi olan Cem Demirer’in şirketini kurma hikâyesi bir tiny house aramasıyla başlıyor. “ Tiny house satın almak istedim ama tam anlamıyla bunu yapan bir firma bulamadım” diye konuşan Demirer şöyle devam ediyor; “Karavan ya da farklı konseptlerle üretim olsa da asıl işi tiny house olan firma bulamadım. Baktım Avrupa’da, Amerika’da oldukça yaygın ama bizde yok. Bir tane yapayım dedim ve çevremdeki insanların da ilgisini çektiğini gördüm. Böylece yola çıktık. ”
TALEP 5 KAT ARTTI
Adana’da metrekaresi büyük evlerin öne çıktığını, o nedenle kimi çevrelerden de ‘bu iş olmaz’ yorumununda bulunduğunu anlatan Demirer, fikre inanması ve ailesinin desteğiyle 2016 yılında Adana’da atölyesini kurduğunu söylüyor. Ayda 15-20 ünite ürettiklerini söyleyen Demirer, “Kişiye özel üretim olduğu için adet sayıları bu düzeyde. Sermaye artışı ile üretim artışı olabilecek bir iş yapmıyoruz. Önemli olan işin ehli ustalar. Dolayısıyla salgın sonrası üretim sayısı değişmedi, ama talep değişti. 5 kat artış var diyebilirim. Geçmişte 1-2 ay bekleyen alıcı şimdi 6 ay sıra beklemeli” dedi. Demirer, üretim merkezinin Adana’da showroom’larının İstanbul’da olduğundan bahsediyor.
ARSA KİRALIYOR
Kısa zaman içerisinde dikkat çeken bu evler için en temel ihtiyacınız bir arsanız olması. İstanbul’da Çekmeköy ve Beykoz’da, Çanakkale Assos’da ve Bodrum’da tekerlekli evlerin bulunduğunu söyleyen Demirer, yeni arsa arayışında olduklarını ifade etti.
YURTDIŞINA AÇILDI
Demirer, bu alanların çok büyümesini istemediğini en fazla 30 haneli yerleşim planladıklarından bahsediyor ve şu ifadeleri kullanıyor: “ İnsanlar kalabalıktan kaçıp bu alanlara geliyor, 100-200 haneli yerler bu nedenle olmaz. Bir de aynı alanda yaşayan insanlar birbirini tanısın, bilsin istiyorum.”
Yurtdışından da talep aldıklarından bahseden Cem Demirer, Almanya Hollanda ve Belçika’ya satış yaptıklarından bahsetti. Demirer hem fiyat hem de işçilikle ilgili yurtdışında bulunan firmalardan daha cazip olduklarını, bu nedenle talebin sürdüğünü ifade ediyor.
ŞİMDİ SIRA OFİSLERDE
Cem Demirer, bu konsepte sahip ofis konsepti üreteceklerini söyledi. Salgının ardından uzaktan çalışanların yaygınlaştığını söyleyen Cem Demirer, bahçesinde çalışma alanlarının olduğu ofisler ürettiklerinden bahsediyor. Working station (çalışma istasyonları) denilen bu alanların hem kurumsal firmalar hem de küçük ofislerce ilgi çekmesi amaçlanıyor.
MALİYETİ NEDİR?
Demirer, ''Bir tiny house edinmenin ve buna uygun arsa kiralamanın maliyeti nedir?'' sorusunun cevabını şöyle verdi: “Kişiye özel üretildiği için fiyatlar değişiyor. Ortalama büyüklük için 20 metrekare, ortalama fiyat için 250 bin TL diyebiliriz. Tabii 140 bin TL ya da 400 bin TL’ye ürün var.”
ALMANYA’YA 400 TEMİZ HAVA DOLABI
Pandemiyle beraber özellikle kapalı ortamlarda bulunan hava kalitesinin önemi büyük oranda yükseldi. Salgının başlamasıyla bu ihtiyacı odağına alıp iç mekânlarda bulunan temiz hava akışının sağlanmasının amacıyla çalışmalara başlayan Bomaksan, tasarladığı BOA AIR Temiz Hava Dolabı’nı Almanya’ya ihraç etti. Üretiminin ilk anından sonra birçok ülkeden yoğun taleple karşılaşan Bomaksan, Almanya’ya 400 adet temiz hava dolabı ihracı sağladı.