29 / 04 / 2024

Sanayi binaları ve depolara pandemi ilgisi!

Sanayi binaları ve depolara pandemi ilgisi!

TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin verilerine göre, yeni sanayi binaları ve depoların yapılması için alınan ruhsatlarda 2020 yılında yüzde 44, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 65 arttı. Depolarda kiralar 1 yıl içinde yüzde 20’ye varan oranda yükseldi.



Tüm dünyayı etkisi altına alan korona-virüsle beraber gayrimenkul sektöründe değişimler meydana geldi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; pandeminin etkisiyle otel, ofis, perakende gibi fonksiyonlar olumsuz etkilerken, depolama, müstakil konutlar olumlu etkiledi. Depolara olan talebin artmasında en etkili faktör arasında pandeminin ardından büyüyen e-ticaret pazarı olarak açıklandı. Geçtiğimiz sene Türkiye’de e-ticaret hacmi 2019'a göre yüzde 66 artarak 136 milyar lira iken 226 milyar 200 milyon lira oldu. Yükselen ticaret hacmiyle beraber depolama talebinin ciddi oranda arttığını söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Müdürü Simge Sevin, “TÜİK’in açıkladığı yapı izin istatistiklerine göre, 2020’de alınan yapı ruhsatlarında yıllık bazda konaklama tesislerinde yüzde 11.9, toptan ve perakende ticaret binalarında yüzde 11.4, ofis binalarında yüzde 2.2 artış görülmesine karşın sanayi ve depolama binalarında yüzde 43.8 artış görüldü” şeklinde konuştu.

Sanayi binaları ve depolara pandemi ilgisi!

YÜZDE 65 ARTIŞ

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre yeni ruhsat alımları bu yılın ilk çeyreğinde de sürdü. Ocak-mart ayları boyunca sanayi binaları ve depo için yeni ruhsat alımı geçtiğimiz senenin aynı süreçte yüzölçümüne göre yüzde 65 arttı. Depolama alanlarına talebin önümüzdeki zaman içerisinde de sürdürdüklerini dile getiren Sevin “Salgın nedeniyle tedarik zincirinin artan önemi, fiziksel mağazaların kapalı olması, artan online siparişler depolamaya yönelik talebi arttırdı. Online siparişlerdeki artış ve e-ticaret kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte artan talep yatırımcıların da sektöre güven duymalarını sağlıyor. Ofis ve otel sektörlerinde belirsizlik devam etmesine karşın sanayi depo yatırımları güvenli bir kazanç fırsatı sunuyor” açıklamasında bulundu.

Sanayi binaları ve depolara pandemi ilgisi!

HIZLI KİRALAMA

TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Yöneticisi Berk Ünsal, online siparişlerde yaşanan yükselişin talebi etkilemesi dışında depolama endüstrisinde bulunan kuruluşların operasyonlarını yeniden düzenlemesinin talebi yükselttiğini ifade etti. İnşaatı süren alanlar hızlı bir şekilde kiralama yapıldığını söyleyen Ünsal, “Sektörde rekabetin de artmasıyla birlikte hızlı teslimat önem kazandı. Bu da kiralamaların artmasını ve boşluk oranlarının azalmasını sağladı. Mevcut depo binalarının artan sağlık ve güvenlik hassasiyetleri doğrultusunda iç mekan hava kalitesinin arttırılması, hijyen önlemlerinin alınarak ilerlenmesi ve tesis otomasyonunun geliştirilmesi de depolama fonksiyonuna ilişkin gelişmelerin devamlılığını sağlıyor” dedi.

KİRALAR YÜZDE 20 ARTTI

E-ticaret hacminin en hızlı yükseldiği 5 ilde bulunan depolama bölgelerinin pandemi öncesi ve ardından kira değişimlerini incelediklerinden bahseden Sevin “Kiralardaki artışın İstanbul’un belirli bölgelerinde, Antalya’da ve Ankara’da yüzde 20’ye ulaştığı, Bursa ve İzmir’de ise yüzde 10 ile sınırlı kaldığı görülüyor” ifadelerini kullandı.

Sanayi binaları ve depolara pandemi ilgisi!

YENİ DEPO RUHSATLARI ALINIYOR

Talep eksene göre değerlendirildiğinde depo kiralarında yaşanan artışın yeni inşaatların yapımına neden olduğunu kaydeden Berk Ünsal, “Sanayi ve depolama alanları için geçen yıl alınan yapı ruhsatı incelendiğinde, kira artışının yüksek olduğu İstanbul’da yüzölçümü bazında yapı ruhsatlarının yüzde 95, Antalya’da ise yüzde 125 artış gösterdiği görülüyor. Ankara’da ise İstanbul ve Antalya ile benzer artış oranları görülmesine karşın mevcut stokun değerlendirildiği, yeni alan inşa etme girişimlerinin d sınırlı olduğu gözlemleniyor” diye konuştu. 


 


Geri Dön