22 / 12 / 2024

Küçükçekmece Gölü yapılaşmaya açılıyor!

 Küçükçekmece Gölü yapılaşmaya açılıyor!

Küçükçekmece Gölü’nün doğal sit statüsünün kaldırılması gündemde. Bazı kurumlara ait araziler üzerindeki doğal sit statüsünün kaldırılması için İstanbul 3. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’na başvuru yapıldı





Komisyona, göl ve çevresinin tamamının doğal sit ilan edilmesi yönünde de bir başvuru var. Komisyon şu an iki başvuruyu da askıya aldı. Başvuruları karara bağlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni sit kriterlerini belirlemesini bekliyor.


Küçükçekmece Gölü ve çevresi Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana dinlenme, eğlenme ve rekreasyon bölgesi. 1990’lı yıllardan itibaren evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan göle bırakılması bu su havzasının sonunu getirdi. Gölün suları özellikle yaz aylarında kirliliğe bağlı olarak oluşan alg patlaması ile renk değiştiriyor. Göle uzun süredir yüzme amaçlı girmek yasak, balık ölümleri ve kuş türlerinde görülen azalma da endişe yaratıyor. Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi arasında kalan lagün 1975 yılından beri koruma altında. İstanbul Metropoliten Alan Alt Bölge Nâzım Planı’nda göl ve çevresinin doğal sit alanı olarak korunması ve kentsel rekreasyon amacıyla kullanımı öngörülüyor. Gölün kıyısında Rhegion antik kenti I-II. derece arkeolojik sit alanı olarak korunuyordu. Ancak geçen yıl, arkeolojik sit statüsü birinci dereceden üçüncü dereceye düşürüldü. Şimdi de gölün çevresindeki doğal sit olan bölgeleri üzerinde koruma kalkmak üzere. Yeni oluşturulan Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’na iki ayrı başvuru yapıldı. Başvurulardan biri doğal sitin kaldırılmasını diğeri tamamının doğal sit kapsamına alınmasını istiyor. Komisyonun vereceği karar İstanbul’un önemli doğa alanlarından gölün geleceğini belirleyecek. 



Kuşlar terk ediyor


Gölün üzerinden korumanın kalkması son yıllarda sayıları hızla azalan kuş türleri açısından da büyük tehlike yaratıyor. Küçükçekmece Gölü’nde yapılan kış ortası kuş sayımlarında 1993’te 21 bin 499 adet, 2010’da 7 bin 474 adet su kuşu sayımı yapıldı. İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyelerinden Cemil Gezgin, gölde nesli dünya ve Avrupa ölçeğinde tehlike altında 13 kuş, altı kelebek, iki balık, bir kurbağa, bir memeli ve bir bitki türü yaşadığına dikkat çekerek “Ayrıca alanda tüm yıl boyunca ve farklı mevsimlerde olmak üzere yüz yetmiş kuş türü konaklamakta; bunlardan 30’un üzerinde tür de burada ürüyor. İstanbul içindeki göl, lagün, orman ve akarsuların göçmen kuşlar için önemi hayati seviyede” dedi. İlkbaharda Afrika’dan Kuzey Avrupa ve Sibirya’ya, sonbaharda da tersi bir rotada uçan göçmen kuşların enerji depolamak ve dinlenmek için bu alanları kullandığını anlatan Gezgin, başta leylekler, yırtıcı kuşlar, ötücü kuşlar ve su kuşları olmak üzere bir milyonun üzerinde kuşun her yıl İstanbul üzerinden geçtiğini kaydetti. Gezgin, kuşlar için çok önemli bir göç yolu üzerindeki Küçükçekmece Gölü’nün yapılaşmaya açılması için yapılan girişmlere tepki gösterdi.

Cumhuriyet


Geri Dön