30 / 04 / 2024

Kudüs'te ruhsatsız 6 bina yıkılacak!

 Kudüs'te ruhsatsız 6 bina yıkılacak!

Kudüs Belediyesi İnşaat ve Planlama Komitesi, "ruhsatsız olduğu ve caddeyi böldüğü" nedeniyle 6 binayı yıkmak için hazırlıklar yapıyor...



İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi İnşaat ve Planlama Komitesi, Kudüs'ün kuzeyindeki Kefer Akab beldesinde 138 daire ve bir mescitten oluşan 6 binayı "ruhsatsız olduğu ve caddeyi böldüğü" nedeniyle yıkmaya hazırlanıyor.

 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Filistinli aileler, Kudüs Belediyesi'nin geçen eylül ayında aldığı yıkım kararına yaptıkları itirazın İsrail mahkemesi tarafından reddedilmesi üzerine, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için son çare olarak uluslararası kuruluşlardan ve insan hakları örgütlerinden destek bekliyor.

 

İsrail'in evsiz bırakmakla tehdit ettiği 138 aileden sadece biri olan Eymen Ramiye, yaşadıkları mağduriyeti AA muhabirine anlattı. 

 

"Eğer evleri yıkmak istiyorlarsa gelsinler başımızın üstüne yıksınlar, bizim hiçbir yere gitmeye niyetimiz yok"

 

Binbir zahmetle satın aldıkları Ayrım Duvarı yakınındaki evlerine taşınalı henüz 14 ay olduğunu belirten Ramiye, "On sekiz yıllık çalışmamın ürünü olan tüm birikimimi ve eşime ait altınları satarak bu daireyi satın aldım. Ödemelerim ise hala devam ediyor. İsrail belediyesinin söz konusu yıkım planını uygulamaya koyması halinde yılların emeği, tüm birikimlerimiz bir anda yok olacak." dedi.

 

Öte yandan Kudüs'ün kuzey mahallelerinden sorumlu halk komitesinin başkanı olan Münir Zuğayyir de İsrail'in "yol açma" bahanesiyle söz konusu binaları yıkmaya çalıştığını dile getirdi. 

 

Tüm uluslararası kuruluşlara ve insan hakları örgütlerine "yıkım girişimini durdurmak için müdahil olmaları" çağrısında bulunan Zuğayyir, aksi takdirde bu planın uygulanmasının Filistinlilere karşı "katliam" niteliğinde olacağı uyarısında bulundu.

Yasal girişimlerin çıkmaza girdiğini ve yıkım hazırlıklarının yapıldığını kaydeden Hüseyni, "İşgal yönetimi üzerinde baskı oluşturulması ve yıkımdan dönülmesi için sivil toplum örgütlerine ve insan hakları örgütlerine başvuracağız." ifadesini kullandı. 

 

İsrail yönetimi son iki yılda Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesine yönelik projelerin onaylanmasıyla eş zamanlı olarak Kudüs'te Filistinlilere ait evlerin yıkımını artırdı. 

 

İsrail makamları, Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait binlerce evi "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkma tehdidinde bulunuyor. İsrail'e bağlı belediyenin kendilerine ruhsat vermekten kaçındığını ve söz konusu uygulamanın hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını ifade eden Filistinliler ise bunun "İsrail'in yıldırma ve kenti Yahudileştirme politikalarının parçası" olduğunu belirtiyor. 

 


Geri Dön