29 / 04 / 2024

Kuleli Askeri Lisesi'nde restorasyon yapılacak!

Kuleli Askeri Lisesi'nde restorasyon yapılacak!

Kuleli Askeri Lisesi binası'nda restorasyon, bakım ve onarım proje çalışmaları başlatıldı



Daha önceki binaların  çeşitli sebeplerle yıkılmasının ardından Sultan Abdülaziz döneminde 1871 yılında bugünkü halini alan Kuleli Askeri Lisesi binası, en son 1986 yılında bakım ve onarım görmüştü. Marmara depremlerinin ardından hasarlar oluşmaya başlayan binada güçlendirme gereği doğması üzerine restorasyon, bakım ve onarım proje çalışmaları başlatıldı. Projenin maliyetini üstlenen İl özel îdaresi'nin 2009 sonunda yaptığı ihalenin ardından tarihi binada iskeleler kuruldu.

9.4 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK
İnşaat çalışmalarının ve iskelelerin Boğaziçi ön görünümünde görüntü kirliliği yaratmaması amacıyla da ön cephe tamamen binanın görüntüsünün basılı olduğu branda ile kaplandı. Binada restorasyon öncesinde yapılan incelemelerde 1986 yılındaki onarımda sadece dış cephedeki moloz taş duvarların orijinal olarak bırakıldığı, binanın diğer bölümlerinin ise betonarme sisteme çevrilmiş olduğu tespit edildi.

Süslemeleri bozulan, özgün olmayan boya katmanları bulunan ve çimento kullanılarak sıva tamirlerinin yapıldığı tespit edilen cephede ise binanın aslına uygun malzemeler kullanılarak iyileştirme çalışmaları sürdürülüyor.

Mart2011'de bitirilmesi planlanan restorasyon 9.4 milyon TL'ye mal olacak.
Serkan Akkoç / Habertürk


Geri Dön